Duurzame HU
Mobiliteit

Mobiliteit

Onze mobiliteit is al flink afgenomen door nieuwbouw en de concentratie van al het Utrechts onderwijs en onderzoek op het Utrecht Science Park (USP). Daarmee is ook de CO2-uitstoot verminderd. De HU heeft in de afgelopen jaren allerlei projecten uitgevoerd gericht op bewustwording, gedragsbeïnvloeding en nieuw beleid. We deden dit samen samen met allerlei partners in het USP en Utrecht-Oost, UU, Universitair Medisch Centrum Utrecht, Prinses Máxima Centrum, a.s.r en gemeente en provincie Utrecht. Door verdere vermindering van het gebruik van de auto voor woon-werkverkeer behalen we veel milieuwinst. Fiets, voetganger en openbaar vervoer komen daarom op de eerste plaats.

Duurzame alternatieven voor de auto
Medewerkers proberen we te verleiden tot gebruik van duurzame alternatieven voor de auto. De HU organiseert met verschillende partners regelmatig initiatieven om medewerkers te stimuleren uit de auto te komen. Voor dienstreizen zijn elektrische auto’s, e-bikes en dienstfietsen beschikbaar. Fietsen en e-bikes zijn te reserveren via onze ‘uitleenmuur’. Ook heeft de HU een fietsplan en een mobiele fietsenmaker van de Rijwielwacht.

Parkeerplaatsen zijn de afgelopen jaren al steeds meer verplaatst naar de randen van het gebied. Op termijn wordt overal op de USP betaald parkeren ingevoerd om het gebruik van de auto te ontmoedigen en daarmee de bereikbaarheid te verbeteren.

Minder woon-werkverkeer
De HU heeft een convenant getekend met de provincie Utrecht om via onder andere blended learning en het stimuleren van thuiswerken het woon-werkverkeer verder te verminderen. Door video- en roundtable conferencing, skype voor bedrijven en VPN neemt het aantal permanent bezette werkplekken af en ontstaat de mogelijkheid om werkplekken te delen. Zo nemen reistijd en uitstoot van CO2 verder af. De sneltram Uithoflijn zal vanaf 2020 gaan rijden, waardoor de bereikbaarheid van het Science Park met het openbaar vervoer sterk zal verbeteren.

Meedenken over verbeterde bereikbaarheid & duurzaamheid
Niet alleen veroorzaakt het woon-werkverkeer veel CO2-uitstoot, er werken ook steeds meer mensen op het Utrecht Science Park. Het verkeer op het USP staat steeds vaker muurvast en dat komt ook de leefbaarheid van het gebied niet ten goede. We denken binnen de HU hard na over mogelijke oplossingen die zorgen voor betere bereikbaarheid én grotere duurzaamheid en nodigen iedereen uit om hierover met ons mee te denken.

De HU compenseert de CO2-uitstoot van alle zakelijke vluchten.

Regelingen voor HU-medewerkers

Regelingen woon-werkverkeer

Voor HU-medewerkers zijn er de volgende regelingen in het kader van woon-werkverkeer :

  • Fietsregeling
  • Woonwerkvergoeding (link naar SharePoint)
  • Fietsenstallingen (open en gesloten)
  • Douchemogelijkheden: in elke gebouw zijn er douches aanwezig

Vervoersmiddelen

Beschikbare vervoersmiddelen in en om het USP:

Kostenloze vervoersmiddelen

Hoe kom ik zonder auto op mijn werkafspraak?
Voor dienstreizen biedt de HU de volgende kosteloze vervoersmogelijkheden voor medewerkers

Actueel

Zie ook: