Duurzame projecten

2. Einde aan honger

2 Einde aan honger

Verzeker een goede gezondheid en promoot welvaart voor alle leeftijden. In 2030 mag niemand op de wereld meer honger lijden. Iedereen moet toegang hebben tot veilig, voedzaam en voldoende voedsel, het hele jaar door.

Breakfast Club

The aim of the Breakfast Club is reducing hunger and poverty. It is a collaboration with the Dodore Foundation of the Netherlands to engage HU International Business Honours-programme students to support the UN Sustainable Development Goals. The Breakfast Club programme aims to help raise awareness and funds to provide breakfast every school day for young school children from the slums in Kenya, Africa.

The Breakfast Club programme empowers students to contribute back to the society and to others. The Breakfast Club programme equips students with the skills and competencies to make a difference in the world. Breakfast is the most important meal of the day; by providing breakfast children are motivated to go to school every day. It gives them the opportunity to develop their bodies and brains. Having an education enables them to raise the standard of living of their families in the future. The IB Honours Programme is part of the initiative of the Institute of International Business of the Utrecht University of Applied Sciences (Hogeschool Utrecht).

Contactpersoon
Leewee Chew, leewee.chew@hu.nl
Website: hutalks.nl/our-work/breakfast-club

PixelFarming – circulaire akkerbouw

Je eigen duurzame moestuin pachten en het werk laten doen door robots op zonne-energie. PixelFarming is duurzame akkerbouw waarbij consumenten bepalen wat er geteeld wordt.

PixelFarming is telen op vraag en niet op grootschalig aanbod. Consumenten en chefkoks kunnen ‘farmpixels’ pachten en zelf ontwerpen op basis van diverse gewassen. De autonoom rijdende robots onderhouden de akkers en zorgen voor de gewassen. Er worden geen kunstmest en pesticiden gebruikt. Klanten kunnen de groei van hun moestuin digitaal volgen en worden op de hoogte gehouden van onder meer onderhoud, waarnemingen en recepten. Na de oogst gaat het gewas van het land rechtstreeks naar de klant. Dit zorgt voor een korte duurzame voedselketen. De optimale combinaties voor biodiversiteit in het ecologisch systeem worden geautomatiseerd.

PixelFarming is een initiatief van Campus Almkerk, een innovatiecentrum voor landbouw en duurzaamheid in Almkerk. Door kennis en digitale technologie te combineren wil het bedrijf landbouw duurzaam maken voor mens en milieu. Het doel is een zelfvoorzienende Future Farm. De proeftuinen van Campus Almkerk bieden gelegenheid aan samenwerkende partijen om PixelFarming en natuurinclusieve circulaire landbouw verder te ontwikkelen.

Contactpersoon
Simone Koekkoek, info@campusalmkerk.nl
Website: https://pachtjepixel.nl

Riforest – permacultuur Rifgebergte

Arme boerengezinnen in het Rifgebergte in Noord-Marokko worden door Riforest ondersteund bij het ecologisch en economisch herstel van hun landbouwgronden. Onder meer door fruitbomen te planten en principes uit de permacultuur toe te passen. Door vergroening kunnen fruitteelt en landbouw er voldoende inkomsten opleveren voor een waardig bestaan. Op die manier vervalt de noodzaak voor vertrek naar de steden of het buitenland.

Samen met lokale bewoners werkt Stichting Riforest in het Rifgebergte aan de ontwikkeling van groene kernen. Op basis van principes uit de permacultuur geeft men ook training en advies. Permacultuur is een ontwerpwetenschap voor de bouw van menselijke leefomgevingen op ecologisch duurzame en economisch stabiele wijze. Complexe ecosystemen in de natuur dienen hierbij als voorbeeld. Doelen zijn bijvoorbeeld voedselvoorziening, verbeterde waterhuishouding, productie van brandstof, bouwmateriaal, herstel van door de mens beschadigde landschappen en het creëren van een weerbare omgeving die onder andere beschermt tegen natuurgeweld.

Riforest is opgericht door een oud-student Communicatiesystemen van Hogeschool Utrecht. Het Rifgebergte is het land van de voorouders van de oprichters. De stichting neemt deel aan het EU-programma Frame, Voice and Report, dat erop gericht is de duurzame ontwikkelingsdoelen onder de aandacht te brengen van Europese burgers.

Contactpersoon
Aziz Kaouass, a.kaouass@riforest.nl
Website: https://www.riforest.nl