#EnWatDoeJij?

SDG’s Uitgelicht

SDG 1: SJD studenten Juul en Nassira helpen jongeren met hun financiën

Iedere maand zet Programmateam duurzaam een project van de Hogeschool, gekoppeld aan een SDG, in het zonnetje. We trappen af met SDG 1 Geen armoede. Het project 4YOUth valt binnen deze SDG.

Studenten 4YOUth 2020-2021

Het project

4YOUth Nieuwegein is een nieuw onderdeel van MOvactor dat in september 2020 is opgericht in samenwerking met de Hogeschool Utrecht. Bij 4YOUth Nieuwegein helpen studenten van de opleiding sociaal juridische dienstverlening jongeren tussen de 14 en 27 jaar uit Nieuwegein met financiële en juridische vraagstukken (peer-to-peer). Daarnaast houdt 4YOUth zich bezig met het verbeteren van de digitale vaardigheden van de jongeren van Nieuwegein. 4YOUth is een duurzaam project, doordat ieder jaar nieuwe studenten aansluiten en er in de zomervakantie ook doorgewerkt wordt, zodat 4YOUth altijd klaar staat om jongeren te helpen.

Startdatum en einddatum

In september 2020 is 4YOUth Nieuwegein opgezet. SJD studenten Juul de Bruin(22) en Nassira Bikhezar(27) zijn de eerste lichting en in september 2021 start de tweede lichting met 8 nieuwe tweedejaars SJD studenten. Zij zijn begonnen als tweedejaars studenten en zijn in de zomervakantie begonnen met onze derdejaars stage en zullen deze dit schooljaar afmaken bij 4YOUth. Er is geen echte einddatum, het projectplan voor 4YOUth is voor drie jaar aangegaan met de gemeente Nieuwegein. Als 4YOUth goed aansluit bij de behoeftes van de jongeren uit Nieuwegein zal 4YOUth worden voortgezet. 4YOUth Nieuwegein is een duurzaam project; ieder jaar zullen nieuwe tweedejaars studenten starten en derdejaars studenten doorgaan.

SJD studenten Juul de Bruin(22) en Nassira Bikhezar(27) zijn erg enthousiast:

‘’In Nieuwegein zijn veel organisaties die helpen met financiële en juridische problematiek, maar niet specifiek voor jongeren. Veel organisaties bleken ook te hoogdrempelig te zijn voor jongeren om naartoe te stappen. Met 4YOUth Nieuwegein vangen we deze mogelijk kwetsbare jongeren op door hen een laagdrempelige, gratis en peer-to-peer dienstverlening te bieden. Wij zijn daarom erg enthousiast over 4YOUth, want wij hebben gemerkt dat wij jongeren daadwerkelijke praktische hulp kunnen bieden. Ook sluit 4YOUth Nieuwegein op veel aspecten goed aan bij onze studie, waardoor wij het geleerde van onze opleiding goed kunnen toepassen tijdens onze stage’’.

Bijdrage HU studenten

SJD studenten Juul de Bruin(22) en Nassira Bikhezar(27):

‘’In het begin van het project werden wij nog veel begeleid voor het opzetten van 4YOUth. Wel werd er vanaf het begin al geluisterd naar onze input, waardoor wij zelf invloed hadden op hoe 4YOUth eruit zou komen te zien en hierdoor werd het echt ons eigen project. Naarmate de tijd vorderde deden wij steeds meer zelfstandig, zoals het oppakken van casussen, het bijhouden van de mailbox en telefoon, het bijhouden van administratie en het uitbreiden van ons netwerk. Nu wij als derdejaars stagiaires bij 4YOUth zijn begonnen, doen wij bijna alles zelfstandig en zullen wij ook de nieuwe SJD studenten begeleiden. Deze begeleiding bestaat uit het plannen van hun activiteiten en hen ondersteunen bij de uitvoering daarvan’’.

Contact

Contactpersoon: Eelco Koot

App, mail of bel met de studenten van de Hogeschool Utrecht:

Mobiel: 06 15 45 0091

Mail: info@4youthnieuwegein.nl

SDG 2: The Breakfast Club

The breakfast club

Wat is The Breakfast club?

De HU International Business Honours Breakfast Club (The Breakfast Club – HU Talks) is een samenwerking met de Dodore Foundation om HU studenten te betrekken bij het ondersteunen van de Sustainable Development Goals.

Het Breakfast Club-programma voorziet studenten van de vaardigheden en competenties om een ​​verschil te maken in onze wereld. Ze creëren bewustzijn en helpen in het contact met de fondsen om elke schooldag ontbijt(de belangrijkste maaltijd van de dag)aan te bieden aan jonge kinderen van 3-10 jaar oud in Kenia, Afrika. Met als doel: honger en armoede terug dringen.

 Het project werd onder de aandacht gebracht door het HU International Business Honours programma. Een samenwerking die al loopt sinds 2018. In 2020 gingen 2 studenten en 2 afgestudeerden samen met LeeWee (projectleider) naar Nairobi(Kenia) om de scholen en hun schoolkinderen voor het project Breakfast Club te bezoeken. Zij zijn zeer tevreden door de enorme betrokkenheid van hun studenten hebben. Zo maken ze een ​​verschil in de samenleving en zijn ze in staat om een verbinding te maken met de SDG’s.

Bijdrage van de HU studenten

HU-studenten doen mee aan het IB Honours programma. Zij bedenken ideeën en activiteiten om het bewustzijn en de financiering te vergroten. Dit doen zij een heel schooljaar lang om de 250 schoolkinderen in de sloppenwijken van Nairobi in Kenia te voeden.

Al twee keer heeft een groep studenten de scholen in Nairobi bezocht, in 2019 en 2020. Ze worden ‘ambassadeurs’ van de Breakfast Club voor hun teamgenoten en collega’s en ook voor de doelstellingen van de SDG’s die het project vertegenwoordigen.

Empowerment

Het belangrijkste voor projectleider Leewee is; ‘Onze studenten aanmoedigen, toerusten en empoweren, met een mentaliteit, houding, competenties en vaardigheden om een ​​verschil te maken in de omgeving en de samenleving waarin ze betrokken zijn’’.