Samuel Benhaiem, student Electrical Engineering aan Hogeschool Utrecht, staat in de Duurzame Jonge 100. De Duurzame Jonge 100 geeft een overzicht van de 100 duurzaamste jonge koplopers van Nederland. Met zijn start up Chex Receipt App wil Benhaiem papieren kassabonnetjes overbodig maken.
Samuel Benhaiem: “Het probleem is groter dan de meeste mensen weten: jaarlijks worden er alleen al in Nederland 2 miljard kassabonnetjes geprint. Daarvoor zijn meer dan 100.000 bomen per jaar nodig. En daarmee creëren we 30 miljoen kilo afval. Dat is niet recyclebaar, omdat bonnetjes doorgaans van thermisch papier worden gemaakt, waarin de giftige stof Bisfenol A is verwerkt. Terwijl die bonnetjes tegenwoordig helemaal niet meer nodig zijn.”
Met een swipe op je telefoon
“Winkeliers willen geen apparatuur die toegang heeft tot hun data, bleek uit ons onderzoek. Daarom hebben we voor hen een apparaatje gemaakt dat niet-invasief is. Het apparaatje wordt gekoppeld aan het kassasysteem en werkt ongeveer als contactloos betalen. De consument heeft de Chexs Receipt App op zijn telefoon. Hij houdt zijn telefoon tegen het apparaatje en kan dan met één swipe een digitaal bonnetje op zijn telefoon bewaren. Later kan de hij door de bonnetjes bladeren voor zijn administratie of om een benodigd bonnetje terug te zoeken.”
Duurzame retailer gezocht
Waarom is de app nog niet op de markt? Benhaiem: “We hebben nu een retailer nodig die ons wil steunen in de doorontwikkeling van de app. Want uit ons marktonderzoek blijkt dat consumenten wél erg enthousiast zijn over dit concept, maar veel winkeliers het minder belangrijk vinden. Hoewel de app kostenbesparend kan zijn, is de gemiddelde winkelier – in deze coronatijden – met andere dingen bezig. En ook de winst in duurzaamheid vindt de gemiddelde winkelier niet zo belangrijk. Wat wij nodig hebben is dus niet een gemiddelde winkelier, maar een retailer die geïnteresseerd is in duurzaamheid, innovatie en klantbehoefte.”
Minor ondernemerschap
De start-up bestaat uit vier jonge mannen die elkaar ontmoetten bij de minor Ondernemerschap van Hogeschool Utrecht – drie van hen deden ook hun bacheloropleiding aan de HU. “De minor is een goede plek om te netwerken – je ontmoet er mensen met heel diverse achtergronden. We hebben veel aan elkaar: het is handig dat we samen verstand hebben van commerciële economie en marketing, techniek, ICT én design en ook allemaal een ondernemende instelling hebben. Na de minor werd de start-up toegelaten tot de start-up incubator UtrechtInc. “Maar nu zijn we toe aan de volgende stap”, aldus Benhaiem.
DJ100
Jaarlijks brengt SustainableMotion een lijst uit van de 100 duurzaamste jonge koplopers van Nederland. Een tienkoppige jury maakt een keuze uit de genomineerden. SustainableMotion wil aan de hand van de initiatieven van deze jonge mensen aantonen dat een duurzame toekomst mogelijk is.
Bron: HU Ontwikkelt