Ondernemerschap

Heb jij lef, veel energie en zin om met grote inzet aan je toekomst te bouwen? Het maakt niet uit welke studie je doet. Als jij het ondernemen in je hebt, dan is de minor Ondernemerschap wat voor jou. De minor is geschikt voor alle voltijd studenten (HU en KOM) die graag willen ondernemen. Of je nu wilt kennismaken met het ondernemen of je onderneming verder wilt ontwikkelen.

Toelating

Voor deze minor gelden geen toelatingseisen.

De examencommissie van je opleiding stelt van tevoren vast welke HU-minoren geen hbo-niveau en/of een onacceptabele overlap hebben met het verplichte curriculum van je opleiding. Check op de pagina Niet toegestane minoren onder jouw instituut of er minoren zijn die je niet mag volgen. Deze pagina zal vanaf 25 februari geüpdatet zijn voor minoraanbod 2023-2024. 

Inhoud

Zou je na je opleiding best een eigen bedrijf willen beginnen en ben je benieuwd hoe je dit aanpakt? Of ben je al begonnen met het opzetten van je eigen bedrijf? Tijdens deze minor doe je ervaring op met het ondernemerschap en/of helpen we jou met het opzetten of professionaliseren van je eigen onderneming. Natuurlijk moet je tijdens de minor de handen flink uit de mouwen steken. Samen met medestudenten los je uitdagende, ondernemende vraagstukken op en leer je hoe jij de oplossing kunt bieden voor problemen van klanten. Je gaat geen uitdaging uit de weg en je durft steeds meer je kennis en vaardigheden in de praktijk te brengen en je netwerk uit te breiden. Je idee komt tot leven en je ontwikkelt je product of dienst. Je benadert zelfs al potentiële klanten en stelt een financieel plan op. 

Leerdoelen

Je gaat geen uitdaging uit de weg en ontwikkelt je zodanig als ondernemer dat je aan het einde van de minor een startup hebt.

Cursussen

In de minor is er aandacht voor de volgende zaken: 

 • Ondernemerscompetenties
  Als ondernemer heb je specifieke talenten nodig. Misschien heb je ze al en kun je ze nu verder ontwikkelen. Maar misschien is het allemaal nog nieuw voor je en waag je een sprong in het diepe. Hoe dan ook, aan het einde van deze cursus zijn jouw eigenschappen en vaardigheden als ondernemer behoorlijk verbeterd. 
 • Expertise voor ondernemers
  Je krijgt de mogelijkheid om je te verdiepen in een bepaald onderwerp, waardoor je expertise ontwikkelt die je kunt inzetten om je onderneming verder te ontwikkelen. 
 • Ondernemerschap
  Je ontwikkelt je eigen bedrijfsidee en mag kiezen of en met wie je wilt samenwerken. Als je al een idee of een onderneming hebt mag je daarmee verdergaan. Je wordt door een coach begeleid in dit proces. 

Toetsing

Je legt dossiers aan en doet praktische opdrachten, maar de belangrijkste toets is natuurlijk: is jouw startup levensvatbaar?

Literatuur

 • Robert de Bruijn (2019). Disciplined Startup Founder. A Founder’s Guide to Customer Discovery.
 • Bill Burnett & Dave Evans (2016). Designing your Life. How to Build a Well-Lived, Joyful Life.

Rooster

In de eerste 2 weken van de minor ben je fulltime bezig. Je gaat in de eerste week ook op bootcamp, waar een overnachting bij hoort als de omstandigheden dat toelaten. Daarna heb je 4 dagen per week nodig om aan je eigen startup te werken en de lessen te volgen. De lesdagen zijn nog niet bekend. 

De les- en toetsroosters worden, met uitzondering van de eerste onderwijsperiode van het studiejaar (start september), altijd vier weken voor de start van iedere onderwijsperiode op Mijn Rooster geplaatst. Het rooster voor de eerste onderwijsperiode van het studiejaar is drie weken voor de start vindbaar op de site. Op Mijn Rooster is altijd het meest actuele rooster zichtbaar. 
 
Op de HU mag voltijdonderwijs geroosterd worden tussen 08.30 en 19.00 uur.

Extra kosten

€100

Bekijk onze video voor meer informatie en luister naar de Jonge Ondernemers Podcast om te luisteren naar een ervaring van een student die de minor Ondernemerschap heeft gevolgd.  

 

Reviews

”Een goeie minor. Wanneer krijg je nou de kans om een half schooljaar lang te ontdekken of je het leuk vindt om zelfstandig te ondernemen, terwijl je er ook nog studiepunten mee kunt verdienen? Zelf ondernemen was altijd al mijn droom: een vrijer leven dan voor een baas werken. Het past inderdaad bij me, heb ik door deze minor ontdekt en ik ga dan ook verder op deze weg. 

Je krijgt veel vrijheid tijdens deze minor en kunt de dingen doen die je leuk vindt. Van tevoren had ik nog niet echt een idee wat voor onderneming ik wilde opzetten, maar in de eerste paar weken is er volop ruimte om daarover na te denken. Het is wel belangrijk dat je zelfdiscipline hebt en veel eigen initiatief toont. Je werkt in leerteams van studenten met allerlei opleidingsachtergronden. De docenten zijn zelf ook ondernemend en hebben echt verstand van het opzetten van een onderneming.” 

Max, student bedrijfskunde Hogeschool Utrecht, 23 jaar 

“Dat ik zó veel vrijheid zou krijgen had ik niet verwacht en soms had ik iets meer duidelijkheid willen hebben. Maar toch is het me goed bevallen. Je moet het echt zelf doen en dat is leerzaam, want dat moet je later als ondernemer ook kunnen. Het is vooral veel proberen en aan je persoonlijke competenties werken. Je wordt echt in het diepe gegooid. Ik heb er meer lef door gekregen. 

De afgelopen drie studiejaren heb ik heel veel opdrachten gedaan, maar nu wilde ik iets dat écht voor mezelf was. Ik wilde kijken of ondernemerschap bij mij past en dat is inderdaad zo. Als ik voor mezelf werk ben ik meer gemotiveerd dan als ik voor anderen werk.” 

Rinus, student Bedrijfskunde Hogeschool Utrecht, 23 jaar 

Switch to English English