De tools

Het HUis voor duurzaam onderwijs en de Zelfscan voor duurzaam onderwijs zijn twee instrumenten die ontwikkeld zijn om het gesprek over duurzaamheid in de opleiding te stimuleren. Ook de Studenten 100 dagen monitor en HBO Monitor kunnen je van waardevolle informatie voorzien.

Zelfscan Duurzaam Onderwijs

Zelfscan voor duurzaam onderwijs is ontwikkeld om het gesprek over duurzaamheid in de opleiding te stimuleren.

De Zelfscan voor duurzaam onderwijs is geschikt als startpunt voor het gesprek over duurzaamheid in de opleiding. Het maakt het team vooral bewust van waar er in de opleiding nog werk te doen is. De zelfscan gaat alleen over de opleiding, en niet over externe factoren. Het gesprek naar aanleiding van de zelfscan kan input opleveren voor het formuleren van duurzame ambities voor de opleiding, die kunnen worden verwerkt in het managementplan.

Er zijn verschillende materialen ontwikkeld om aan de slag te gaan met de zelfscan duurzaam onderwijs.

HUis voor Duurzaam Onderwijs

HUis_Toolkit

Het HUis voor duurzaam onderwijs bevat een uitgebreide onderwijsontwikkeltool waarmee je daadwerkelijk aan de slag kunt gaan met duurzaamheid in de opleiding, en biedt good practices en mogelijkheden tot verdieping. Het HUis voor duurzaam onderwijs gaat over de opleiding en de externe factoren die van invloed zijn: er is sprake van een systemische aanpak. Het is een uitgebreide onderwijsontwikkeltool die voldoende voeding biedt voor meerdere sessies in de opleiding in diverse subteams.

Het HUis is per 17 april beschikbaar in de uitleenmuren van alle HU locaties. Wil je meer weten of heb je ondersteuning nodig bij het gebruik van het HUis? Ga dan naar deze pagina.

HUis voor Duurzaam Onderwijs of Zelfscan?

Wil je weten welke tool je het beste kunt toepassen? Kijk in het stroomschema hieronder, of laat je adviseren door collega’s van het kernteam transitie duurzaam onderwijs.

Om je voor te bereiden op een sessie met het reflectiecanvas of de toolkit ga je naar HUis voor Duurzaamonderwijs en voor de zelfscan naar Zelfscan Duurzaam Onderwijs.

HUDO beslisboom

Hoe zijn de tools tot stand gekomen?

De tools zijn ontwikkeld in co-creatie met docenten van uiteenlopende opleidingen en studenten, beleidsmedewerkers en managers binnen project ‘SDGs in het onderwijs’ met als projectleider Eva Dijksterhuis, in opdracht van de regiegroep Samen Duurzaam. De doorontwikkeling van de tools vindt plaats binnen het programma Transitie Duurzaam Onderwijs (programmamanager Karen van der Moolen).

De Zelfscan Duurzaam Onderwijs werd in 2024 gelanceerd onder de naam ‘Duurzaamheidsmonitor’. Bij de eerste fase van de ontwikkeling zijn de volgende collega’s betrokken geweest: Mandy Muller, Roos van Vijfeijken, Felix van Vugt, Marieke de Roos, Herbert Wubben, Hans Kruijer.

Het HUis voor Duurzaam onderwijs werd in 2024 gelanceerd onder de naam ‘SDG-huis’. Joris Gresnigt, Marieke de Roos, Saskia Hanssen, Hetty Verboom, Lenny van Onselen, Malou van Vegt, Edwin van de Zande en studenten Tijmen de Jong en Lisette van Noort waren betrokken bij de ontwikkeling van het denkkader en de toolkit.