Zelfscan Duurzaam Onderwijs

De Zelfscan duurzaam onderwijs kun je gebruiken om in kaart te brengen en het gesprek te voeren over hoe duurzaamheid op dit moment verankerd is in het curriculum van de opleiding. Het is een gespreks- en diagnose-instrument voor intern gebruik.

Je leert van elkaar door samen met collega’s het curriculum gedetailleerd te analyseren, elkaar te inspireren met voorbeelden en te bespreken welk ontwikkelingsniveau hierbij hoort. De uitkomst hiervan geeft inzicht in waar je staat ten opzichte van de gestelde doelen en kan gebruikt worden voor het maken van een verbeterplan. De zelfscan kan regelmatig (bijvoorbeeld jaarlijks) ingezet worden en is ondersteunend aan de PDCA-cyclus en onderdeel van het kwaliteitsmanagement van de opleiding/instituut. Rondom duurzaamheid is misschien niet alles in cijfers te vangen omdat het ook gaat om een groei in bewustwording en attitude rond het thema. De zelfscan duurzaam onderwijs is vooral een gesprekstool.

De zelfscan duurzaam onderwijs is geïnspireerd op een werkwijze, die bij de Hogeschool van Amsterdam al enige tijd in gebruik is. Daarnaast is de opzet geënt op het Sustainable Higher Education (SHE) kader ​van Hobeon, dat als resultaat het kenmerk duurzaam onderwijs kan opleveren bij de accreditatie. Uit dit kader zijn de ontwikkelstadia overgenomen en dát deel van de doelen die betrekking hebben op de opleiding, het curriculum en de studenten. Als een opleiding het SHE-label zou willen behalen (1 x per 6 jaar), dan is de zelfscan duurzaam onderwijs een goede voorbereiding.

De volgende opleidingen hebben geholpen de zelfscan te ontwikkelen door te participeren in pilots: opleiding Mondzorg, opleiding Communicatie, opleiding Communicatie & Multimedia Design en Instituut Archimedes.

N.B. De zelfscan duurzaam onderwijs had voorheen de naam duurzaamheidsmonitor. Deze naam is gewijzigd omdat deze verwarring opriep. De term monitor wordt alleen nog gebruikt voor de data mbt studenten die je kunt gebruiken als input voor de zelfscan.