De donuteconomie, 25 jaar duurzame HU en de Sustainable Campus Challenge. Dat waren de belangrijkste onderwerpen die donderdag 8 oktober de revue passeerden op de online Dag van de Duurzaamheid van Hogeschool Utrecht. In alle programmaonderdelen kwam het dagmotto Think global act local aan bod. ‘Want wat wij hier doen, heeft effect op de wereld’, daar waren alle gastsprekers zoals de Britse econome Kate Raworth, wethouders van Amsterdam en Utrecht Marieke van Doorninck en Lot van Hooijdonk en HU-collegelid Tineke Zweed het over eens.
Kate Raworth vertelde over haar visie op de weg naar een duurzame en circulaire samenleving. Raworth werkt voor het Environmental Change Institute van de Universiteit van Oxford en is bekend van haar boek over de Donuteconomie. Daarin pleit ze voor een economisch model waarin iedereen toegang heeft tot basisbehoeftes zoals voldoende eten, huisvesting en goed onderwijs, terwijl we ook de ecologische grenzen van de planeet bewaken. Daarvoor is het volgens Raworth nodig om onze economie circulair en distributief in te richten.
“Het idee dat ons succes afhankelijk is van tenminste 3 procent economische groei per jaar is achterhaald. De financiële crisis was voor een groot gedeelte juist te wijten aan onze focus op de eindeloze groei van het BBP. Het is daarom belangrijk dat we de manier veranderen waarop onze instituties werken. Onze steden zijn geen economische groeimachines, maar in eerste instantie fijne plekken om te leven, wonen en werken. Ook bedrijven spelen een rol in de transitie. Natuurlijk moeten ze winst maken, maar niet ten koste van de ecologische grenzen van onze planeet.”
De Amsterdamse donut
De Amsterdamse wethouder Marieke van Doorninck vertelde hoe haar stad de lessen van Raworth in de praktijk brengt. “Op ons verzoek maakte Kate een Amsterdamse versie van de donut. Dat model is staat aan de basis van ons beleid en neemt ook het sociale aspect van de transitie mee.” Van Doorninck noemde het voorbeeld van de textielmarkt, waar naast technologische oplossingen voor hergebruik ook een modebibliotheek voor het huren van kleding is ontstaan.
“Als gemeente zien we het daarnaast als onze verantwoordelijkheid om in de nieuwe circulaire economie voldoende banen te creëren. Dat doen we bijvoorbeeld door mensen zonder werk om te scholen en hen te koppelen aan circulaire startups die nieuwe arbeidskrachten nodig hebben.”
Duurzaamheid bij de HU
Collegelid Tineke Zweed was in de studio om te vertellen over het duurzame DNA van de HU. “In ons ambitieplan staat dat we een belangrijke bijdrage willen leveren aan maatschappelijke vraagstukken, waaronder ook duurzaamheid. Aan de basis daarvan staan voor ons de Sustainable Development Goals van de VN, en uiteraard laten we ons ook inspireren door het werk van Kate. Onze speerpunten zijn duurzaamheid in de gebouwde omgeving, leefomgeving en mobiliteit.”
Volgens Zweed is het hoger beroepsonderwijs is goed gepositioneerd om wereldwijde vraagstukken te vertalen naar de eigen omgeving. “Dat doen we samen met onze studenten, onze partners in praktijkgericht onderzoek en onze partners in de regio.” Zweed refereerde daarbij aan de onderzoeken naar de sociale kant van de energietransitie en de duurzame renovatie van flats in Utrecht Overvecht.
Koffiebekers recyclen
De dag werd afgesloten met de finale van de Sustainable Campus Challenge. Een wedstrijd waarin zo’n 130 studenten van Hogeschool Utrecht, Universiteit Utrecht en ROC Midden-Nederland vier dagen lang werkten aan duurzame ideeën om het Utrecht Science Park bereikbaar, schoon en leefbaar te houden.
Wethouder Lot van Hooijdonk reikte de prijs uit aan de winnende groep studenten, die met het idee kwamen koffiedik te gebruiken om nieuwe koffiebekers te maken. De vakjury was onder de indruk. “Het idee is knap uitgewerkt, goed gepresenteerd en vooral snel uitvoerbaar. Dat gaf voor ons de doorslag.”
Bron: huontwikkelt