Begeleiden bij minorkeuze

Hoe kan je als begeleider ondersteunen met de minorkeuze?

Casus

Laatst had ik een gesprek met Marijn. Hij weet niet goed wat hij in zijn minor wil gaan doen. Hij zit nu in het derde jaar van Technische Bedrijfskunde. Veel onderwerpen in de studie vindt hij interessant. Toch springt er niet iets uit waar hij zich verder in wil verdiepen. Hij wil graag weten of ik tips voor hem heb.

Wat verstaan we onder minorkeuze?

De meeste opleidingen plannen in het derde of vierde studiejaar ‘profileringsruimte’ in. Veel studenten gebruiken dat voor een minor. Dat is een samenhangend pakket cursussen rond een thema of vakgebied. Daarmee kan een student de kennis verdiepen of verbreden, en de  kansen op de arbeidsmarkt vergroten. Een student kan zich verder specialiseren via een minor, of juist iets leren uit een heel ander vakgebied.

Een minor kiezen:

Een student die een minor aan de HU wil volgen, kan op deze site het aanbod vinden: HU-minors | Verbreed of verdiep je kennis! (husite.nl) . Een student kan ook kiezen voor een minor buiten de HU, de zogenaamde Kies op Maat (KOM) minoren.

Keuzevrijheid per studie

Er zijn ook andere opties om de profileringsruimte te gebruiken. De mate van keuzevrijheid verschilt per studie. Een student kan kiezen voor een doorstroomprogramma naar een master. Als de opleiding dat toelaat, kan de student een andere invulling van vrije ruimte kiezen. In de studiegids staat het tijdstip dat de profileringsruimte is ingepland en de opleidingsvoorwaarden.

Naar het buitenland:

De student kan de profileringsruimte ook in het buitenland invullen. Informatie over de mogelijkheden staan in de studiegids en op de site Go International. Daarnaast kan de student de opties bespreken met de contactpersoon (Internationalisering) van het instituut.

DO!

Let als begeleider op deze aandachtspunten bij de minor-keuze

Voordat de student een keuze maakt, is het belangrijk om te weten wat de student wil bereiken met een minor. Geef als begeleider in leerteam-bijeenkomsten, of slb-gesprekken, de student informatie over de verschillende mogelijkheden en help de student duidelijk te krijgen wat hij/zij wil bereiken met de minor. Dat kan door deze aandachtspunten te bespreken.

  • Verdiepen van kennis
    Een student vindt specifieke onderdelen in de studie extra boeiend. Dan kan de student ervoor kiezen om zich meer te specialiseren in de minor.
  • Verbreden van kennis
    Een student wil een ander vakgebied leren kennen in combinatie met de gekozen bacheloropleiding. Bijvoorbeeld een student Social Work die ontdekt dat organiseren en leidinggeven haar/hem goed af gaat, kan kiezen voor een minor management.
  • Iets heel anders
    De student heeft altijd al speciaals willen doen zoals een extra vreemde taal leren, of meer af willen weten van religies, filosofie, communicatie, politiek of psychologie.
  • Premaster starten
    Overweegt de student om door te studeren en na de bachelor een universitaire master te doen? De minorruimte kan gebruikt worden voor een premaster. Daarvoor moet de universiteit wel goedkeuring geven.

De student kan ook de online keuzehulp op de site van Keuzeadvies raadplegen.

Vervolg casus

Ik heb met Marijn gekeken naar het aanbod van alle HU-minors. Hij had alleen gekeken naar de minors van zijn opleiding en zich niet gerealiseerd dat hij ook een andere minor kan kiezen. We zijn de hele lijst langsgelopen. Bij de minor Spaans werd hij enthousiast. Spaans vindt hij een geweldige taal die hij altijd graag had willen leren. En misschien Marijn deze taal ook gebruiken in een internationale baan.

Extra informatie

enEnglish
UA-29247330-1