Mijn keuzevraag over

Minorkeuze

De profileringsruimte in je bachelor geeft je de vrijheid om een half jaar lang vakken te volgen die helemaal aansluiten bij jouw leerwensen. Dat kan een minor zijn maar er zijn ook andere mogelijkheden voor het invullen van je profileringsruimte.

Aan de slag met je minorkeuze

Je kunt ervoor kiezen om je middels een minor verder specialiseren, of juist iets leren uit een heel ander vakgebied. Het doorlopen van de onderstaande stappen biedt jou informatie, oefeningen en links om te bepalen wat je wilt met je minorkeuze en hoe je die keuze kunt aanpakken.

Wat wil ik bereiken met mijn minor?

Voordat je je verdiept in het aanbod van minors, is het behulpzaam om te weten wat je wilt bereiken met een minor. Onderstaande voorbeelden kunnen je helpen om dit voor jezelf duidelijk te krijgen:

Verdiepen van je kennis
Vind je specifieke onderdelen in je vak extra boeiend, dan kun je ervoor kiezen om je meer te specialiseren in je minorruimte.

Ter inspiratie; eens iets heel anders!
Heb je altijd al iets speciaals willen doen zoals een extra vreemde taal leren of meer van religies, filosofie, communicatie, politiek of psychologie af weten?

“Ik had eigenlijk niet nagedacht over mijn minor, ik zou gewoon een van de minors in mijn opleiding gaan doen. Toen ik hoorde dat ik ook andere minors kon kiezen, koos ik Spaans, iets heel anders maar wel iets dat ik altijd al wilde leren. Misschien kan ik het nog gebruiken in een internationale baan.”(Robin, student Marketing en Communicatie)

Premaster starten
Wil je doorstuderen en na je Bachelor een universitaire Master doen, dan kun je de minorruimte gebruiken voor je premaster. Dat scheelt je 6 maanden studeren.

Verbreden van je kennis
Wil jij juist een ander vakgebied leren kennen dat je kunt combineren met je huidige studierichting:

“Tijdens mijn stage voor Maatschappelijk werk, bleek organiseren en leiding geven mij goed te liggen. Ik vond het ook super leuk. Toen koos ik voor een minor waar ik meer over management leerde. Ik wil doorgroeien naar de functie van teamleider.” (Marit, Student Maatschappelijk werk).  

Oefeningen
Mijn motieven voor een minor; je bewust worden wat je echt belangrijk vindt voor je minor

Test
Heb je nog geen idee hoe je je minor wilt invullen, breng dan eerst je interesses in kaart met de gratis test van Icares (www.icares.com) of kies voor slim zoeken op dezelfde site.

Hoe pak ik mijn minorkeuze aan?

Lees de fasen van kiezen voor meer overzicht: hoe verloopt het keuzeproces en waar sta jij op dit moment?

Oefeningen
Wat ga jij nog doen om je minorkeuze aan te pakken? Dit concrete stappenplan helpt je op weg.

Voor meer zicht op je interesses, kwaliteiten, en drijfveren, kun je aan de slag met stap 2 tot en met 4 van mijn masterkeuze.

Tests

Links
Bij de Universiteit van Nederland kun je colleges volgen die jou boeien. Wat zeggen jouw voorkeuren over je interesses?

Waar vind ik informatie over minors?

Zie ‘Veelgestelde vragen Minorkeuze‘.

Zoek naar minors bij de HU en vind daar ook informatie over minors die je landelijk en internationaal kunt volgen. Lees eventueel meer over andere manieren om je profileringsruimte in te vullen dan met een minor.

Wil je meer halen uit de voorlichtingsrondes over minors, lees dan ter voorbereiding de vragen voor minor oriëntatie.

Ervaringen van andere studenten en professionals geven je veel informatie om je koers binnen een opleidings-of beroepskeuze te kunnen bepalen. Hoe bereid je een dergelijk gesprek voor? Bijgaande oefening voor een oriënterend gesprek helpt je op weg.

Kom je er niet uit?

Heb je bovenstaande punten doorlopen, maar kom je er niet uit? Je bent welkom voor een gesprek.

Switch to English English