Mijn keuzevraag over

Masterkeuze

Overweeg je door te studeren na je bachelor en vraag je je af of een hbo- of universitaire master beter bij je past? Check eerst of de antwoorden op de veelgestelde vragen je verder op weg helpen!

Aan de slag met je Masterkeuze

De stappen van het keuzeproces geven je zicht op de aanpak van je keuze. Het doorlopen van onderstaande stappen  helpt jou in kaart te brengen wat je kwaliteiten zijn, wat jou boeit en wat je belangrijk vindt. Daarna kun je gerichter het vervolgonderwijs verkennen.

Stap 1: mijn motieven voor een master.

Wat is voor jou de reden om een master te volgen? Je kunt daar verschillende motieven voor hebben. Onderstaande oefening helpt je je motieven helder te krijgen.

Motieven om een master te doen.

Filmpje
De relativiteit van succes (met een knipoog) Alain de Botton.

Stap 2: wat zijn mijn interesses?

Het mooiste wat je kunt worden is jezelf
Voordat je je verdiept in het aanbod van opleidingen is het van belang dat je eerst informatie over jezelf gaat verzamelen.  Het in kaart brengen van je interesses helpt je om zicht te krijgen op opleidingen, beroepen en sectoren die bij jou kunnen passen. Onderstaande oefeningen helpen je op weg.

Oefening: interesses in beeld
Oefening: activiteiten in kaart
Oefening: wat inspireert mij

Online Test
Icares Slim Zoeken koppelt jouw interesses aan opleidingen en beroepssectoren.

Connecting the dots
Bekijk de speech van Steve Jobs ter inspiratie.

Stap 3: waar ben ik goed in?

Wanneer een opleiding of functie aansluit bij jouw persoonlijke eigenschappen en kwaliteiten, heb je het er doorgaans naar je zin. Onderstaande oefeningen helpen je ontdekken welke kwaliteiten en positieve eigenschappen jij bezit en hoe je deze kunt vertalen naar opleidingen en beroepen.

Online test
Wil je weten welke beroepen bij jouw kwaliteiten passen, maak een van de  beroepskeuzetests van de Nationale Beroepengids.

Met de gratis Big Five persoonlijkheidstest krijg je inzicht in jouw score op de vijf wereldwijd gevalideerde persoonlijkheidsdimensies: Emotionele Onbekommerdheid, Extraversie, Gewetensvolheid, Openheid en Onbaatzuchtigheid.

Stap 4: wat vind ik belangrijk?

Het concretiseren van wat jij belangrijk vindt in studie en beroep en waar jij je nu en in je toekomst op wilt richten helpt je om je gericht te kunnen oriënteren op opleidingen en beroepen. Onderstaande oefeningen helpen je hierbij.

Link
Informatie over de loopbaanankers van Schein

Inspiratie!
Bekijk hieronder de film van Simon Sinek on How to Make Better Choices and Live More Fully.

Stap 5: verkennen van opleidingen en beroepen.

Onderwerp
In eerdere stappen onderzocht je welke interesses, kwaliteiten en drijfveren jij hebt. In deze stap zet je de opbrengsten uit alle oefeningen op een rij en verdiep je je in opleidingen en beroepen die daarbij aansluiten. Vervolgens onderzoek je of jouw verwachting van de opleiding ook overeen komt met de praktijk.

Links Studies en beroepen
Landelijk aanbod van alle hbo, wo en associate degree (AD) opleidingen; website geïnitieerd door de overheid. Je kunt zoeken op niveau, plaats, taal, sector, e.d.

Opleidingen en beroepen in zorg en welzijn.
Opleidingen en banen in de chemie, life sciences en procestechniek.
Uitgebreide informatie over beroepen uit de Nationale Beroepengids.
De Keuzegids Online vind je via de HU Bibliotheek databank. Inloggen met je Osiris nummer. In de Keuzegids worden opleidingen met elkaar vergeleken en vind je oordelen van studenten.

Overige informatie
Vragen voor Open Dagen om alles uit een open-of meeloop dag te halen.
Open dagen van de HU.
Open dagen landelijk.
Studiegidsen HU o.a. voor zicht op de inhoud van de vakken die je gaat krijgen.
HU lotingsstudies aanmelding, e.d.

Films
Een illustratief filmpje van studiekeuze123 over het nut van informatie verzamelen.
Bekijk hieronder de film Netwerken met alumni met behulp van LinkdIn.

Stap 6: je keuze maken!

Je hebt een persoonlijk zoekprofiel opgesteld en meer diepgaande informatie verzameld over een beperkt aantal opleidingen. Voor een definitieve keuze is het zinvol om de overgebleven keuzeopties naast elkaar te leggen. Dit doe je idealiter met je verstand en met je gevoel (Zie ook “Keuzes maken en het onbewuste”, Artikel NRC 2005, Ap Dijksterhuis). Soms heb je zoveel uitgezocht en nagedacht, dat er een pauze nodig is om je intuïtie de ruimte te geven, voordat je kunt beslissen. Zie stap 5 in de fasen van kiezen.
Je weet vaak dat je een echt besluit hebt genomen als je zin hebt om alle voorbereidingen te treffen om je opleiding te kunnen starten.

Ben je eruit?
Doorloop de Checklist!

Film
Bekijk hieronder de film ‘Draw your future’.

Kom je er niet uit?

Heb je bovenstaande stappen doorlopen, maar kom je er niet uit? Misschien kunnen wij in begeleiding iets voor jou betekenen. Aanmelden? Plan een oriënterend gesprek in met een van de studiekeuzeadviseurs.

Switch to English English