Tussenjaar

Wil jij uitgebreid de tijd nemen om je te oriënteren op je studiekeuze? Of heb je zo hard gewerkt aan school of studie dat je er even een jaar tussenuit wilt? Misschien vraag je je zelfs af of studeren wel bij je past. Een tussenjaar kan uitkomst bieden. Hieronder vind je meer informatie over het nemen van een tussenjaar, en een zinvolle invulling ervan.

Wel of geen tussenjaar? Wat kan het je brengen?

Wel of geen tussenjaar?
Soms kan een jaar pauze een uitkomst zijn. Misschien roept dat stress bij je op omdat je denkt dat je je studieritme zult verliezen, omdat je ouders daar niet voor voelen of omdat je ‘een jaar verspeelt’.
Toch kan het juist leerzaam en zinvol zijn om een jaar iets anders te doen, mits je concrete plannen maakt. Je kunt een taal leren (in het buitenland) in combinatie met werk of reizen, betaald of vrijwillig werk doen, een cursus volgen in een van de studierichtingen die je overweegt of een combinatie van deze opties. Wil je dit niet alleen doen, dan zijn er meerdere organisaties waarmee je begeleid op pad kunt.

Wat het je kan brengen
Deze ervaringen dragen bij aan je ontwikkeling en geven je informatie over je kwaliteiten en interesses. Waar wil jij je mee bezig houden? Die zelfkennis kun je vervolgens gebruiken in de oriëntatie op je studie-en beroepskeuze. Daarnaast kun je meerdere open- en meeloopdagen bezoeken, met professionals praten over je keuze en werkervaring(en) opdoen in de context van je interesse(s).
Onderstaand tref je meerdere adressen ter inspiratie op willekeurige volgorde. (Wij staan niet garant voor de kwaliteit die zij leveren).

Oriëntatie onder begeleiding

De begeleiding bij de onderstaande instituten is er op gericht meer zelfkennis op te doen en een beter beeld te krijgen welk type studie (en eventueel beroep) er bij je past. De tijdsduur, aanpak en kosten lopen uiteen.

Intermijn
UVA-HVA: studiekeuzetraject
Vrije Hogeschool
Gap Year Holland
Stichting Mountain Childcare (Oriëntatie Programma in Nepal)
Evangelische Hogeschool
Breekjaar
The coaching Company

Vrijwilligerswerk, talen en cursussen

Vrijwilligerswerk en stages in het buitenland
Een andere cultuur ervaren, verschil maken voor anderen, je zelfstandigheid opbouwen, levenservaring opdoen; alleen of onder begeleiding kan een bezoek en (vrijwilligers)werk in het buitenland je veel brengen.

Projects Abroad
JOHO
Travel Active
Wil Weg (tussenjaar)

Een taal leren en werken (of studeren) in het buitenland
Je Engels bijspijkeren op een ontspannen manier of nu eindelijk eens die Spaanse taal leren beheersen? Je kunt werken en leren combineren door een taalcursus-met-werk in het buitenland.

Rugzaktrips
Travel Active
Education First
Babel 

Cursussen volgen
Is het vakgebied dat je overweegt, inderdaad zoals je denkt? Door het volgen van een of meerdere korte cursussen op het gebied van je (mogelijke) studie/beroepskeuze kun je dat ‘in het klein’ zelf ervaren. Het geeft je ook extra kennis voordat je aan je nieuwe studie begint. Je kunt natuurlijk ook gewoon een cursus doen omdat het je leuk lijkt! Kijk bijvoorbeeld eens op de onderstaande sites:

Volksuniversiteit
School of life
NTI cursussen

Extra vakken bijscholing

2 jaar VWO in een jaar behalen: Luzac
Certificaten behalen: NHA
Staatsexamen doen: DUO

Extra vakken bijwerken:
Boswell Beta
Babel (talen)

Werkervaring en Netwerken

Relevante werkervaring opdoen
Met ervaring op de arbeidsmarkt bepaal je makkelijker of het type mensen in een sector en of de taken en de rollen die daar nodig zijn, je interesseren en of die passen bij jouw kwaliteiten en interesses. Ook kun je nagaan welke opleiding(en) daarvoor nodig zijn. Idealiter kies je werk binnen een sector waar je interesse naar uit gaat. Voel jij je daar thuis? Is het zoals je dacht? Of je er nu de receptionist bent, postorders verwerkt, schoonmaakt, administratief werk doet of meer inhoudelijk in het vakgebied werkt: het levert je hoe dan ook informatie, kennis en contacten op! Handige sites: Carrieretijger en Intermediair.

Kijk bijvoorbeeld eens op: OneWorld (betaald werk, vrijwilligers werk en stages) en bij Fondsen.org of Goede Doelen voor (on)betaalde vacatures bij goede doelen. Of misschien heeft een tante, een buurman of een van je ouders (via-via) nog tijdelijk werk voor je? Informatie over bijbanen, solliciteren, stages: TKMST Media , CarrieretijgerIntermediair.

Netwerken
Ga via-via zeker praten met mensen die het werk doen dat je denkt dat je misschien wilt doen. Zij kunnen je er veel over vertellen en je kunt dan beter bepalen of dat aansluit bij jou(w) kwaliteiten en persoon en het beeld dat je van het beroep hebt. Mogelijk vind je via je netwerk ook een vakantiebaan of een (deeltijd) baan voor in het komende jaar. Bekijk via de onderstaande film hoe netwerken met behulp van LinkedIn werkt.

Switch to English English