Ambassadeur Oekraïne bezoekt vluchtelingenopvang Amersfoort: ‘Ik wil ze leren kennen’

Benthe Bronkhorst • 23 oktober, 20:00 • 4 minuten leestijd


Amersfoort – De Oekraïense ambassadeur Oleksander Karasevych bezocht vandaag twee opvanglocaties voor Oekraïense vluchtelingen in Amersfoort. De ambassadeur sprak met vluchtelingen en burgemeester Lucas Bolsius over het leven in Nederland. “Het is niet veel, maar we bieden deze mensen wat we kunnen.”

“Ik ben ook blij dat hij hier is”, zegt Elvira terwijl ze naar een grijze kat kijkt. Het beestje schuilt onder de tafel tijdens het bezoek van de ambassadeur. Vanuit Oekraïne nam Elvia hem mee. Nu woont ze samen met haar dochter, man en kat aan de Hellestraat in Amersfoort.

Terwijl ze de kat probeert te aaien, legt Elvira de Oekraïense ambassadeur Karasevych uit hoe het leven is in Amersfoort. “Dit doek hebben we speciaal gespannen om de ruimte te verdelen”, vertelt ze. “En deze kast maakt de scheiding compleet. Op deze manier hebben we twee aparte slaapkamertjes.” Met kleine kunstwerken en her en der wat planten is geprobeerd de oude kantoorruimte ‘eigen’ te maken. Elvira: “Het is van ons en dat is fijn.”

Helpen bij problemen

Het blijkt een van de kortste gesprekken die Karasevych vandaag met de inwoners heeft. Ze vormen een belangrijk onderdeel van zijn bezoek, benadrukt hij. “Ik wil de Oekraïners leren kennen en weten waar ze in dit land tegenaan lopen.” Zo ondervindt één van de inwoners problemen bij verlengen van haar paspoort. “Ik wil uitleggen waar ze hulp kunnen krijgen en wat wij kunnen doen.”

Rustig

Karasevych wil naast hulp bieden ook inzicht krijgen in hoe zijn landgenoten in Nederland wonen. Zo ook in de locatie aan de Utrechtseweg. “Het is niet groot, maar het is hier rustig”, vertelt Polyeva terwijl ze haar kamer laat zien. “En hier vallen geen bommen.”

Polyeva vluchtte aan het begin van de oorlog uit Charkov en woont inmiddels een paar maanden in Amersfoort. Daar heeft ze een eigen keuken, toilet en badkamer. In haar kamer staan twee bedden en een grote kledingkast. Met foto’s op haar nachtkastje probeert ze van de ruimte een thuis te maken. “Het is niet veel, maar we bieden deze mensen wat we kunnen”, aldus burgemeester Bolsius.

Speciaal voor hem en voor de ambassadeur maakte Oleksandr een tekening. “Het is de Oekraïense én de Nederlandse vlag”, vertelt het zesjarige jongetje. Hij woont met zijn ouders in Amersfoort. En dat is best leuk, vindt hij. Vooral de recent geopende recreatieruimte kan op zijn goedkeuring rekenen. Enthousiast: “Ja, daar kan ik tekenen.”

Oleksandr zit in groep drie en is vooral bezig met het leren van de Nederlandse taal. Karasevych is blij om te merken dat daar veel ruimte voor is. “Zulke voorzieningen zijn hier goed geregeld.” De ambassadeur is over het algemeen tevreden met de opvanglocaties die hij bezoekt. “Ze doen het hier goed, maar er zijn er helaas wel meer nodig.”

Ook les in Oekraïens

Tegelijkertijd vindt de ambassadeur het belangrijk dat er meer momenten zijn dat er onderwijs gevolgd kan worden. Niet alleen de Nederlandse lessen, maar juist ook over het land waaruit de kinderen moesten vluchten. “Dat is hun cultuur en achtergrond. Zeker de jonge kinderen moeten de ruimte krijgen om veel over hun moederland te leren.”

Bolsius is het met Karasevych eens. “Je wilt deze mensen, en zeker ook de kinderen, snel leren hoe ze hier in Nederland mee kunnen in de maatschappij”, zegt hij. “Zolang ze hier wonen, is het belangrijk dat ze de taal begrijpen en hier kunnen werken.” Tegelijkertijd erkent de burgemeester dat ze ooit weer teruggaan naar hun thuisland. “Maar we willen ook dat de Oekraïense taal en cultuur actief blijft.”

Nieuwe locatie

De gemeente kocht onlangs twee kantoorpanden in het Hoefkwartier gekocht voor de opvang van Oekraïners. Die panden worden omgebouwd tot honderd studio’s, geschikt voor twee personen of gezinnen.

Deze locatie moet ook ruimte bieden voor vluchtelingen die nu in een gastgezin worden opgevangen, maar daar niet meer kunnen blijven. De bedoeling is dat die studio’s tien jaar gebruikt kunnen worden. Op korte termijn is er plek voor vluchtelingen uit Oekraïne en daarna ook voor onder meer asielzoekers .
Maar door de sluiting van andere locaties komen er per saldo nauwelijks plekken bij. Terwijl die hard nodig zijn, aldus demissionair staatssecretaris Eric van der Burg. Hij roept veiligheidsregio’s op om dringend te zoeken naar extra opvanglocaties voor Oekraïners.


Bron: RTV Utrecht

Op dit moment vangt de gemeente Amersfoort op drie locaties Oekraïense vluchtelingen op. Dat gebeurt in kantoorpanden aan de Utrechtseweg, de Hellestraat en de Zonnehof. Op de laatstgenoemde locatie worden ongeveer tachtig personen opgevangen. Alle locaties zijn noodopvanglocaties.

Zonnehof sluit eind van dit jaar de deuren. Op de locatie Utrechtseweg verblijven 122 Oekraïners. De gemeente kan dit kantoorpand tot maximaal maart 2024 huren. De Hellestraat biedt onderdak aan 148 mensen. Die opvang is maximaal vijf jaar beschikbaar.


Bron: RTV Utrecht