WhatsApp Image 2024-04-04 at 18.18.08

Kids en teen club – Pedagogiek & Social Work

Studenten Ecologische Pedagogiek runnen, soms samen met studenten Social Work, Vaktherapie of Toegepaste Psychologie, op woensdag een KidsClub. Deze club hebben zij samen met Unicef ingericht in Vital’nya, de huiskamer van Oekraïners aan de Kanaalweg in Utrecht. De KidsClub richt zich op verschillende leeftijdsgroepen en daarmee dus ook op uiteenlopende activiteiten.

Inmiddels is er tweemaal een grootschalige KidsClub georganiseerd op de landelijke herdenking van het begin van de oorlog in Oekraïne. Tientallen studenten van verschillende opleidingen gaven honderden kinderen een geweldige dag in de Jaarbeurs in Utrecht.

Docent Yvonne Duivenvoorden staat aan de wieg van de KidsClub: ‘Ik zag dat het project HU-Oekraïne studenten zocht met verschillende opleidingsachtergronden, zoals Sociaal Juridische Dienstverlening, Dramatherapie en Pedagogiek, voor stageplaatsen binnen het project. Ik heb toen een aantal van mijn studenten enthousiast gekregen en samen hebben we ons aangemeld als vrijwilliger voor de eerste Oekraïne herdenkingsbijeenkomst in 2023.’ Uit deze dag kwam voor Yvonne de structurele samenwerking met Vital’nya voort. ‘Dat was best spannend’, voegt ze toe. ‘We moesten met elkaar uitvinden hoe we alles vorm wilden geven, vertrouwen winnen en afstemming zoeken. Het heeft goed uitgepakt. Studenten kunnen nu stagelopen bij Vital’nya, contact maken met Oekraïense vluchtelingen en helpen hen met vragen. Ze wisselen onderling ervaringen uit en leren over hun eigen disciplines heen te kijken.’

Tekeningen van bommen
Eerstejaarsstudenten Ecologische Pedagogiek Janne de Heij (20) en Gilliam Nieuwenhuizen (19) kunnen dit beamen. Voor hun stage bij Vital’nya begeleiden ze iedere woensdag groepen kinderen en jongeren bij activiteiten. ‘Voor mij was het vooral mijn interesse in andere culturen waarom ik graag wilde werken met Oekraïense kinderen’, vertelt Janne. ‘Ik had ook kunnen kiezen voor een stage bij een BSO. Met Oekraïne had ik geen affiniteit, maar ik heb me verdiept in het land en ook een beetje in de taal en vind het werken met deze kinderen nu vooral indrukwekkend en leuk’.

Zo denkt ook Gilliam erover, hoewel de studenten ook te maken krijgen met lastige problematiek. ‘Twee weken geleden was er een jongetje van een jaar of zes in de groep die het oorlogsgeweld begon te tekenen’, vertelt Gilliam. ‘Wapens, kapotte gebouwen en bommen. Daar schrok ik van. Maar we leren dat we dat gewoon moeten laten gebeuren. Het jochie is er ook op de herdenkingsbijeenkomst van de oorlog in Oekraïne op 24 februari 2024 in het Beatrix theater. We bieden hoop, steun en een veilige plek aan kinderen en hun ouders. Een dag als vandaag zou voor iedere student een goede ervaring zijn.’

Studenten staan dichterbij onze kinderen

Vanuit Vital’nya is men blij met de samenwerking met de studenten: “de belevingswereld van de studenten staat dichterbij die van onze kinderen dan die van volwassenen, daardoor stellen de kinderen zich sneller open”. Zo ontstaat een win-win situatie waar alle partijen baat bij hebben.

Tekst deels ontleend aan Trajectum-artikel van Martine Jansen