IT-Connect

Stage / Afstuderen

Let op! Kijk eerst naar “Hoe dien ik een stage- of afstudeeropdracht in?” verderop op deze pagina.

Semester informatie

Op zoek naar talentvolle stagiairs of afstudeerders die jouw organisatie versterken? Uiteraard wil je weten wat je kan verwachten van onze studenten en ook waar hun opdracht aan moet voldoen. Op deze pagina lees je alles.
Bij de Hogeschool van Utrecht werken we in studierichtingen. Deze studierichtingen zijn:

Verder op deze pagina is het mogelijk om over de inhoud  en oplossingen van deze studierichtingen te lezen en een voorbeeld van een stage-/afstudeeropdracht te bekijken.

Stage- en afstudeerinformatie

Derdejaars stage: Onderzoeksstage
Afstudeerstage: Onderzoeksopdracht of beroepsproduct

Onze studenten lopen in hun 3e en 4e jaar stage. De stage in het 4e jaar is een afstudeerstage. Dat wil zeggen dat onze studenten al behoorlijk wat kennis meebrengen. Beide stages zijn expliciet geen meewerkstages. Tijdens de stage en het afstuderen werken onze studenten zelfstandig aan het realiseren van een oplossing voor een opdrachtgever. Bij de derdejaars stage gaat het om een verslag met eventueel een proof-of-concept, en bij het afstuderen gaat het om een scriptie met een beroepsproduct. Een beroepsproduct staat ten dienste van de scriptie en heeft meestal de vorm van een proof-of-concept.

In alle gevallen vragen we studenten wel zelfstandigheid te laten zien in de vorm van (toegepast) onderzoek. Denk hierbij aan het verzamelen van eisen en wensen van de opdrachtgever, literatuuronderzoek naar geschikte modellen of libraries, en resultaten van verschillende modellen vergelijken. Dit onderzoek draagt dus volledig bij aan het realiseren van de oplossing voor het bedrijf en is geen wetenschappelijk onderzoek. Dit onderzoekend vermogen is een belangrijke eis aan een HBO’er.

In onze vacaturebank kunnen HU-studenten zelf op zoek naar een opdracht die bij hen past.

Verschil tussen 3e jaars stage en afstudeerstage

Tijdens de derdejaarsstage voert de student zelfstandig een onderzoek uit, vergelijkbaar met het afstudeerproject. Van afstudeerders verwachten we meer zelfstandigheid en verantwoordelijkheid dan van derdejaars studenten. Hoewel de mate van zelfstandigheid en complexiteit bij een derdejaars stagiair iets lager ligt dan bij het afstuderen, bieden we de studenten wel de nodige begeleiding en ondersteuning om tot een relevant eindproduct te komen. Bij het afstuderen is de vereiste zelfstandigheid en complexiteit hoger dan bij de stage, en krijgt de student minder sturing en hulp om het resultaat te bereiken.

Randvoorwaarden

  • Het afstuderen of stagelopen van de student duurt 1 semester (ca. 5 maanden). Bij stage is het een verplichting om 100 werkdagen te maken op de locatie van het stagebedrijf. Bij afstuderen is er sprake van een resultaatverplichting.
  • Studenten mogen het hele jaar door starten met hun stage of het afstuderen, maar meestal starten zij begin september of begin februari.
  • Er is sprake van een uitdagende opdracht die de student de mogelijkheid biedt zijn/haar kennis en vaardigheden zelfstandig in praktijk te brengen. Deze opdracht dient een onderzoek te bevatten en is uitdrukkelijk geen meewerkstage.
  • De opdracht moet binnen de stage- of afstudeerperiode af te ronden zijn.
  • De vestiging waar de student stage loopt of zijn afstudeeropdracht doet heeft minimaal 5 werknemers exclusief stagiaires & afstudeerders. Voor de richting CSC geldt minimaal 5 werknemers in het vakgebied CSC.
  • De begeleider van de student bij het stagebedrijf heeft (tenminste) een HBO werk en denkniveau en heeft voldoende kennis van ICT.
  • De derdejaars student werkt minimaal 4 van de 5 dagen op het bedrijf.
  • Het bedrijf biedt een werkplek en gepaste faciliteiten.
  • Het bedrijf conformeert zich aan de onderwijsprocedures in de stage- en of afstudeerhandleiding HBO-ICT.
  • Het bedrijf ondertekent met de student en stage- of afstudeercoördinator een praktijkovereenkomst van de HU.
  • Stagevergoeding is niet verplicht, wel zeer gebruikelijk (circa €400/€ 500 per maand)

Wat wordt er van het bedrijf verwacht?

Bij ons draait het om waardevolle partnerschappen tussen hogeschool, bedrijven en studenten. Onze stagebedrijven bieden deskundige begeleiding op HBO-niveau, ondersteunen dagelijkse werkzaamheden, denken mee over de stages en communiceren helder. Ze faciliteren toegang tot benodigde kennis en middelen voor succesvolle opdrachten.

Wij zien graag de volgende onderwerpen of thema’s terugkomen in de opdrachten voor de verschillende afstudeerrichtingen:

Artificial Intelligence

  • Agent Technology, Reinforcement learning,
  • Language Technology, Computer vision, Data science.

Business IT and Management

  • Business- Analysis, Systems, Intelligence,
  • Change Management, Digital Transformation,
  • Low code platforms, Robots, Product owner.

Cyber Security and Cloud

  • Network and protocols, Automation, Virtualisation /Containerization,
  • Security, Ethical hacking, SIEM, Monitoring,
  • Cloud/IAAS/PAAS, Hosting, Delivery pipeline, Cloud Landing Zone, Storage.

Software Development

  • Front-end, Back-end, Native apps, Blockchain,
  • Requirements engineering, Data modelling & DB implementation,
  • Delivery pipelines, Low code platforms, Game development,
  • Borging van software kwaliteit en scalability, bijvoorbeeld door middel van testen.

Technische Informatica

  • Embedded systems, Sensor technology,
  • Domotica, Internet Of Things, Robots,
  • Computer vision, Microcontroller, Delivery pipelines.

Planning en in te leveren documenten

Voordat de student kan beginnen heeft de student de volgende stappen te doorlopen:

  • Solliciteren
  • Schrijven van een (afstudeer)stagevoorstel
  • Het ondertekenen van de praktijkovereenkomst door student, bedrijf en HU.

Wij ondertekenen uitsluitend de praktijkovereenkomst die vanuit de HU is opgesteld. Onder het kopje “handige documenten voor bedrijfsbegeleider” vind je het voorbeeldcontract. Geheimhouding en overdracht van auteursrecht kan via de door de HU verstrekte extra bijlagen worden vastgelegd.

Pas nadat het door de student ingediende voorstel en de praktijkovereenkomst zijn goedgekeurd door de HU, mag de student echt gaan beginnen met de (afstudeer)stage.

De (afstudeer) stage kan gedurende het hele jaar starten, maar de meeste studenten beginnen in september of februari. Tijdens de (afstudeer) stage moet de student voor de HU enkele documenten opleveren op basis waarop de student wordt beoordeeld.

  • Plan van Aanpak
  • Reflectieverslag
  • Eindverslag/scriptie

Vóór het einde van de (afstudeer)stageperiode dient alles ingeleverd en beoordeeld te zijn.

Bij de derdejaarsstage geven veel studenten voor het bedrijf nog een eindpresentatie.
Bij afstuderen wordt volgt er altijd een afstudeerzitting (verdediging) op de HU.

Handige documenten voor de bedrijfsbegeleider

Hoe dien ik een stage- of afstudeeropdracht in?

De vacaturebank; OnStage4business
Studenten zijn zelf verantwoordelijk voor het verkrijgen van een stage- of afstudeeropdracht. De HU bemiddelt niet tussen bedrijven en studenten. Bedrijven kunnen vacatures op onze vacaturebank plaatsen en daarbij aangeven op welke van onze vijf afstudeerrichtingen deze vacature gericht is, of het een derdejaars stage of een afstudeerplaats betreft en welke stagevergoeding hiermee gemoeid is.

Op onze vacaturebank worden veel vacatures geplaatst. Voeg de juiste kenmerken toe aan de vacature zodat de student de vacature gerichter kan zoeken.

Zorg ervoor dat je een contactpersoon koppelt aan de vacature.

Vul onderstaande gegevens in in de invulvelden:

  • Naam:

geef hier de naam op van de opdracht met daarbij maximaal 1 afstudeerrichting (AI, BIM, CSC, SD, TI) per vacature

Op onze vacaturebank worden veel vacatures geplaatst. Om op te vallen en studenten te interesseren is het verstandig om in de titel van de vacature de studierichting aan te geven en een korte concrete formulering van waar de opdracht over gaat. Dus: “Opdracht AI/BIM/CSC/SD/TI (wat van toepassing is) met een korte concrete beschrijving van de opdracht”.

  • Uitgebreide omschrijving:

Bedrijf

Korte algemene omschrijving van het bedrijf.

Opdracht

Wat is de opdracht? Omschrijf kort het probleem/ omgeving en achtergrond van de opdracht.

Let op: geen meewerkstage, maar een onderzoeksstage. Dit geldt zowel voor derdejaars als afstudeerders. (Voor een uitgebreide omschrijving van de vaardigheden van de studenten en vereiste van de (afstudeer)stage, kijk verder op deze website)

Welk resultaat verwacht je van de student?

Zijn er belangrijke data/ looptijden en deadlines om rekening mee te houden?

Algemene voorwaarden

  • Welke competenties verwachten jullie van de student? Wie zoek je voor de vacature? Wat verwacht je van de student?
  • Wat biedt het bedrijf de student?
  • Wat is de stagevergoeding?

 

Aanmelden
De stage- of afstudeervacature kan worden aangemeld via de link onderaan deze pagina.
Indien het plaatsen van de vacature niet lukt, kan je contact opnemen met:
praktijkbureau@hu.nl, (088) 481 53 41.

Procedure aanmelden stage- en afstudeervacatures

Stage- en afstudeerplekken voor onze Plus studenten

Wil je als bedrijf werken aan een gevarieerd personeelsbestand én maatschappelijke impact maken? Sluit dan aan bij de visie van de Hogeschool Utrecht op diversiteit en inclusie door onze neurodiverse Plus studenten te voorzien van een stage- en afstudeerplek.

Waarom Plus studenten?
Wij zien het verschil dat onze derde en vierdejaars studenten met een Plus kunnen maken binnen bedrijven. Deze studenten hebben net zoveel IT-kwaliteiten en kennis als onze neurotypische studenten, maar kunnen van toegevoegde waarde zijn. Zo zijn studenten met autisme analytisch sterk, hebben ze goed oog voor detail en zijn ze loyaal. Studenten met ADHD kunnen out-of-the-box oplossingen creëren en veel werk verzetten.

Wat wij doen voor onze Plus studenten
Om de stage en het afstuderen succesvol te maken bieden wij extra ondersteuning:

  • 10 uur extra vakinhoudelijke begeleiding
  • een persoonlijke begeleider die ze om de week spreekt

Wat bedrijven kunnen doen voor Plus studenten
Soms is een kleine aanpassing al voldoende. Denk bijvoorbeeld aan:

  • een prikkelvrije werkplek
  • aangepaste werkuren
  • vast aanspreekpunt op een vast moment in de week

Soms is er meer nodig
Uiteraard denken wij als Hogeschool Utrecht graag mee in wat er nodig is voor onze studenten om succesvol stage te lopen en af  te studeren. We stimuleren onze studenten zelf aan te geven waar zij behoefte aan hebben en staan open voor contact.

Heb je vragen of wil je onderzoeken of een Plus student een aanvulling is binnen jouw team? Neem dan contact op met:

Fieke Mangelaars
Studieloopbaanbegeleider
Contactpersoon Stageplus
fieke.mangelaars@hu.nl

Vragen en gedetaileerde informatie

Heb je vragen of wil je je opdracht eerst bespreken voor je hem aanmeldt? Neem dan contact op met:

Foto Petra 2

Petra Janmaat

Medewerker Afstudeerbureau
Foto Inge 2

Inge Schouwenaars

Medewerker Stagebureau
Foto Diederik 2

Diederik Vasse

Stage- en afstudeercoördinator