Anouk van Dijk wint Ad van Doorenprijs 2022

Anouk van Dijk wint Ad van Doorenprijs 2022

De meest bijzondere honoursprestatie van het domein Gezondheidszorg wordt ieder jaar beloond met de Ad van Doorenprijs. Deze uitreiking vond online plaats op woensdag 16 november. Dit jaar ging de prijs naar Anouk van Dijk (Fysiotherapie). Hiermee wint Anouk €500,- te besteden aan een cursus, opleiding of congres voor verdere professionele ontwikkeling.

Dit jaar waren binnen de zorgopleidingen 5 honours-afgestudeerden genomineerd voor de Ad van Doorenprijs:
Noa Anholts (huidtherapie), Äddy Bravenboer (farmakunde), Anouk van Dijk (fysiotherapie), Quinty Wagenaar (verpleegkunde) en Robin Yspol (fysiotherapie). Zij waren online aanwezig met hun eigen achterban, om nog een keer te mogen schitteren in aanloop tot de bekendmaking van de prijs.

Allereerst werd het HU-brede honoursprofiel van de Y-(Why) professional toegelicht door honoursdocent MariAnne Goos. Zij ging daarover in gesprek met de genomineerden. Vervolgens kwam het benoemen van waarde en impact ook veelvuldig voor in het juryrapport. De jury heeft dit jaar bij de 5 genomineerden gekeken naar: Wie of wat inspireerde hen het meest? Welke waarde heeft de student gecreëerd? Hierbij gaat het om de waarde voor zichzelf, de waarde voor de opleiding of de HU of voor de maatschappij?

Juryvoorzitter Daniëlle Poels vat de prestaties van winnaar Anouk van Dijk (fysiotherapie) als volgt samen:
Anouks drive voor honours was om zichzelf uit te dagen en grenzen te verleggen. In haar pitch wist ze mooie voorbeelden te noemen van de uitwerking van haar 6 honourssterren op haar werk en in vrijwilligerswerk. Het project ‘lopend vuurtje’ dat zij ontwikkelde, paste bij de actualiteiten en de maatschappelijke behoeften en het is een blijvend honours-pareltje geworden. Het mooie van Anouks honourstraject is, is dat ze haar persoonlijke en professionele groei meteen weet in te zetten voor anderen. Dit is zichtbaar in wat ze neerzet als honours ambassadeur, bij een mannenvoetbalteam, bij een christelijke vrouwenbeweging of in een confronterend gesprek met een patiënt, zij gaat de uitdaging aan en levert op deze manier een positieve bijdrage aan de wereld om zich heen. Zelf zei Anouk in haar pitch: “Honours is voor mij echt iets geweest waar ik mezelf moest uitdagen, vooral uit mijn comfortzone gaan en ik denk dat het mij heeft gebracht dat ik zekerder ben geworden als persoon en als beweegprofessional”.

De andere genomineerden zijn ook zeer noemenswaardige parels van honours, waarvan een korte schets.

Quinty Wagenaar, verpleegkunde
Quinty is niet voor niets verkozen tot verpleegkundige van het jaar 2022. De jury van de Ad van Doorenprijs waardeert ook vanuit honours haar getoonde impact en noemt haar een rolmodel voor andere zorgverleners. “Je voelt je niet alleen voor de individuele patiënt verantwoordelijk, maar wilt je steentje ook bijdragen aan de volksgezondheid en jouw beroepsgroep. Tijdens de coronapandemie heb jij je ingezet voor de patiënten in het ziekenhuis, voor je collega’s, voor het landelijke vaccinatieprogramma en voor de Verpleegkundige Advies Raad.” Vanuit laatstgenoemde kwam bij haar aanbeveling deze honourswaardige kwalificatie: “Inspirerend hoe zij zich niet ‘geremd’ voelt door het student zijn, maar letterlijk en figuurlijk de regie heeft gepakt.”

Zelf zei Quinty in haar pitch: “Het begint bij jezelf.” “Kracht zit in de kleinste activiteiten.”

Äddy Bravenboer, farmakunde
Äddy is het toonbeeld van een leven lang leren. Ze heeft vanuit intrinsieke motivatie om te leren en te groeien 10 sterren behaald met diverse cursussen binnen en buiten honours.  Haar honours journey noemt de jury een mooi voorbeeld van empowerment. “Honours heeft jou laten inzien dat je kracht en macht hebt om als individu een verschil te maken in de wereld. Je hebt geleerd om te focussen op waar je invloed op hebt, kansen te zien en op mensen af te stappen om samen doelen te bereiken.”
Äddy zei zelf in haar pitch: “Mijn leven is groter geworden en ik voel me meer verbonden met de wereld.”

Robin Yspol, fysiotherapie
Robin heeft een indrukwekkende persoonlijke groei laten zien. Tijdens zijn hele honourstraject is niet alleen zijn talent ontvlamd, ook is zijn leergierigheid en onderzoekende houding aangewakkerd. De jury noemt hem een ambassadeur van de groeimentaliteit (van mbo2 student tot eerstejaars geneeskunde) en van gelijke kansen voor iedereen, ongeacht achtergrond. Robin is communicatief heel vaardig en een inspirator voor velen. De jury verwacht dat Robin met deze eigenschappen zeker impact gaat hebben op de volksgezondheid.

Zelf zei Robin in zijn pitch over zijn groei: “Eigenwijs zijn waar anderen je ontmoedigen”. “Hoe we op externe invloeden reageren is doorslaggevend.”

Noa Anholts, huidtherapie
Noa is een krachtige reflective professsional. De jury noemt dat ze gedurende haar honourstraject duidelijke impact gecreëerd heeft; voor zichzelf (met grote persoonlijke ontwikkeling) en voor HU studenten en zorgprofessionals (met cursussen en taken zoals honoursambassadeur, e-learning over interprofessioneel samenwerken, Instagram account zorg en welzijn). Bovenal heeft zij diverse vaardigheden ontwikkeld die haar als persoon en zorgverlener sterk maken in haar eigen goede koers te varen.

Noa zei zelf in haar pitch: “Het mooie, maar ook het lastige van honours is dat je jezelf tegenkomt.”

 

We werken ondertussen al weer met vele studenten verder in honours en we zien uit naar de komende parels! Hou onze Honours activiteiten in de gaten om de inspiratie te ervaren: www.honourstrajecten.hu.nl

Tot ziens bij honours!
Mariska van Vugt, Voorzitter Honoursforum Gezondheidszorgopleidingen Hogeschool Utrecht.