Buiten gebeurt het!

“Hoogtepunt van mijn week!” – Iris, student Communicatie en Multimedia Design

“Hele inspirerende lessen, lekker buiten, je hoofd even legen, nieuwe kennis opdoen en veel leuke nieuwe mensen ontmoeten” – Dieuwke, student Ecologische Pedagogiek

Geen klaslokalen, geen powerpoint presentaties en geen slechte koffie uit de koffieautomaat. In dit honourstraject neem je jouw wandelschoenen, thermoskan en notitieboekje mee, want we gaan de natuur in!

Dit kan overal zijn: het bos, de heide, weilanden, een stadspark of een groene wijk. Op deze plekken leren we – en ervaren we zelf – wat de natuur ons kan brengen.

‘Buiten gebeurt het’ in het kort:

  • Je krijgt wekelijkse inspiratiesessies in de natuur met docenten én experts uit de praktijk
  • Je leert in, met, van en voor de natuur, en gebruikt hierbij al je zintuigen
  • Je verdiept je in de verschillende waarden van de natuur
  • Je gaat 24 uur in de natuur doorbrengen voor een volledige natuurervaring
  • Je onderzoekt de verbinding van de natuur met jouw leven en jouw vakgebied
  • Je vertaalt dit naar een bijdrage aan de eindexpo in een vorm die bij jou past

 En nu wat langer…

Waar gaat het over?

In dit honourstraject leren we over de verschillende waarden van de natuur, zoals voor biodiversiteit, voor onze gezondheid en welzijn en als bron van inspiratie en innovatie.

Wist je bijvoorbeeld dat groene schoolpleinen zorgen voor betere concentratie en sociale interactie bij kinderen? Dat uitvindingen zoals klittenband en waterafstotende verf gebaseerd zijn op de eigenschappen van planten? Of dat bomen met elkaar communiceren via schimmelnetwerken onder de grond?

We gaan het hebben over de staat van de natuur (spoiler: niet zo goed), over ecosystemen en natuurlijke cycli, en over onze (Westerse) relatie met de natuur. Je leert praktische skills zoals bushcraft en wildplukken, maar ook systeemdenken en een stem geven aan de natuur.

Wat ga ik precies doen?

Wekelijks gaan we tijdens inspiratiesessies op pad met verschillende docenten van de HU én experts uit het werkveld. Denk aan gerenommeerd ecoloog-filosoof Matthijs Schouten, lector Gezonde Leefomgeving Hanneke Kruize en Joke ter Stege van Het bos dat van zichzelf is. Alle sessies vinden plaats in de buitenlucht en met behulp van allerlei oefeningen en werkvormen zullen al je zintuigen worden aangesproken om kennis tot je te nemen.

Om dit maximaal te kunnen ervaren, gaan we ook 24 uur in de natuur doorbrengen met elkaar. We kamperen op een natuurkampeerterrein, waar we ons onderdompelen in de natuur, maar ook gezellig samen rond een kampvuur zullen eten en verhalen delen. Of je nu een doorgewinterde outdoor-fanaat bent of nog nooit in een tent hebt geslapen – iedereen is welkom en we helpen je waar nodig met de benodigdheden.

Als ‘huiswerk’ maak je zelf een wekelijkse wandeling in jouw eigen omgeving, waarbij je jouw observaties verzamelt in jouw persoonlijke ‘Herbarium van Ervaringen’. In dit boekje kun je alles plakken, tekenen en schrijven wat je onderweg (en bij jezelf) tegenkomt tijdens deze wandelingen, maar ook tijdens onze bijeenkomsten. Ook krijg je andere opdrachten mee naar aanleiding van de sessies om thuis te doen.

Wat neem ik mee uit het programma?

Natuurlijk vinden we het belangrijk dat je al deze ervaringen en inzichten straks ook met je mee kunt nemen na afloop van de cursus. Daarom ga je ook exploreren hoe jouw relatie met de natuur eruit ziet en welke rol de natuur speelt voor jou, zowel in jouw persoonlijke leven als in jouw toekomstige werkveld. Ter onderbouwing ga je hiervoor op zoek naar bronnen en literatuur.

Tijdens de eindexpo ter afsluiting van de cursus laat je in een door jouw gekozen vorm zien wat de cursus jou heeft gebracht en hoe je deze lessen wilt delen met anderen. Wat heeft jouw nieuwsgierigheid aangewakkerd, waar zou jij de ogen van anderen voor willen openen of hoe zou jij je als toekomstige professional willen inzetten in, met of voor de natuur?  Je kunt bijvoorbeeld denken aan het ontwerpen van een werkvorm voor een buitenles voor kinderen (pabo), een wandelmeeting faciliteren (hrm) of mensen in de huid van niet-mensen laten kruipen bij besluitvorming (hbo-rechten). Maar misschien bedenk jij iets heel anders! Je bent hierin helemaal vrij en je wordt door ons hierin gecoacht.

Dit traject is voor jou als je:

  • Interesse hebt in de natuur en graag buiten bent
  • Net als wij gelooft dat niet iedereen boswachter hoeft te worden om toch dichter bij de natuur te komen
  • Nieuwsgierig bent, een brede interesse hebt en graag wilt leren van en met studenten van andere disciplines
  • Flexibel bent en je makkelijk aanpast aan omstandigheden
  • Beschikt over goede waterdichte schoenen of laarzen en een regenpak

Tijd en locaties

‘Buiten gebeurt het!’ vindt plaats in blok D.

  • De reguliere bijeenkomsten vinden plaats op woensdagavonden. Voor het tijdstip zullen we het natuurlijke ritme van de zon volgen en we ontmoeten elkaar steeds 3 uur voor zonsondergang. Avondeten regel je zelf en doe je voor of na de les.
    Voor blok D ziet het programma er als volgt uit (onder voorbehoud):
Dag Datum Tijden Thema
Woensdag 17-4-2024 17.42 – 20.12 Kick-off
Woensdag 24-4-2024 17.54 – 20.24 Natuur als ecosysteem
Woensdag 1-5-2024 Geen les, meivakantie
Woensdag tot donderdag 8-5-2024 tot
9-5-2024
13.00 – 13.00 24 uur in de natuur
(let op: do 9  mei is Hemelvaartsdag)
Woensdag 15-5-2024 18.27 – 20.58 Natuur als bron van gezondheid en welzijn
Woensdag 22-5-2024 18.38 – 21.08 Natuur als speeltuin
Woensdag 29-5-2024 18.47 – 21.17 Natuur en de relatie met de mens
Woensdag 5-6-2024 18.55 – 21.25 Natuur als bron van inspiratie, creatie en innovatie
Woensdag 12-6-2024 19.00 – 21.30 Natuur als cyclus van verandering en reflectie
Woensdag 19-6-2024 19.03 – 21.33 Stem van de natuur
Woensdag 26-6-2024 16.04 – 20.04 Oogstfeest en eindexpo

De locaties zullen per week wisselen en nog gecommuniceerd worden. We zorgen ervoor dat de locaties die we bezoeken altijd binnen maximaal een half uur bereikbaar zijn vanuit Utrecht Centraal, maar houd rekening met mogelijke extra reistijd en/of kosten. De overnachting zal wel verder reizen zijn, maar hiervoor zullen we ook kijken naar mogelijkheden om bijvoorbeeld te carpoolen.

Goed om nog te weten

In principe gaan de bijeenkomsten altijd door in de buitenlucht ongeacht het weertype (daar kunnen we ons op kleden), uitgezonderd weersomstandigheden afgegeven door het KNMI met code rood of oranje en bij lokaal onweer.

Voor het kamperen en de eindexpo/oogstfeest zullen we een eigen bijdrage van maximaal 25 euro per student vragen. Dit zal nog worden gecommuniceerd.

Ben je nieuwsgierig en wil je meer informatie over het programma?

Kom naar de digitale infosessie op woensdag 27 maart van 16.00 – 17.00 uur. Stuur een mail naar nanda.vrielink@hu.nl of een appje naar 06-34103314, dan krijg je de Teams link. Voor andere vragen kun je via deze kanalen ook contact opnemen.

Contact

nanda.vrielink@hu.nl

Osiriscode: MHON-BUIT-22

Inschrijven in Osiris

Trajectum liep in mei 2023 een avond met ons mee. In deze video zie je mooi waarom ons programma zich buiten afspeelt!

Onderstaand filmpje is in 2022 gemaakt als pitch voor de honourscommissie. Het programma ziet er inmiddels alweer iets anders uit, maar het geeft nog steeds een goede indruk van het traject.