Inclusief communiceren

Wat houdt het in?

In de honourscursus Inclusief Communiceren word je je meer bewust van de manier waarop jij gesprekken voert. Hoe doe je dat in een privésituatie, bijvoorbeeld met je partner, een vriend of vriendin of je ouders? En hoe doe je dat eigenlijk op school met medestudenten of docenten? En hoe doe je dat straks op je werk? Ben jij je bewust van wat je doet? En maak je keuzes om het de ene keer anders te doen dan de andere keer, of trap je steeds in dezelfde valkuil?

In deze minor gaan we onderzoeken hoe jij gesprekken voert. We onderzoeken waar bepaalde gebruiken en manieren vandaan komen en hoe je dat misschien wel kan veranderen.

Je krijgt verschillende methoden aangereikt hoe je een gesprek vanuit verbinding kunt voeren. De basis daarbij zijn de stappen van verbindende communicatie, en we kijken ook naar andere communicatietheorieën en -strategieën. Je moet dan denken aan Deep democracy, socratische gespreksvoering, actief luisteren en presentie luisteren. We gaan deze gesprekstechnieken ook oefenen. Met elkaar tijdens de les, maar ook in prive- en werksituaties. Alle theorie en vaardigheden staan in het teken van gelijkwaardigheid. En dat betekent weer dat we veel aandacht besteden aan Diversiteit en Inclusie. Je kunt dan denken aan onderwerpen als In- en uitsluiting, micro-agressie, polarisatie, onbewuste vooroordelen en ook onderwerpen als neuro-diversiteit, en inclusief schrijven. Het spreekt voor zich dat we dan ook naar jou gaan kijken: waarom doe je zoals je doet tijdens gesprekken. We kijken dus ook naar de psychologie van de gespreksvoering. Dit doen we aan de hand van de Transactionele Analyse, Neuro Linguistisch Programmeren en Systemisch Werken.

Hoewel het misschien voor zich spreekt, besteden we ook aandacht veiligheid en grenzen. We gaan immers onderzoeken wie jij bent in het gesprek en hoe jij je verhoudt tot anderen. Dit kan heel dichtbij komen en aspecten van jouw “zijn” aanraken, die je (nog) niet wil aanraken. Jij bepaalt hoever je wil en kan gaan en wat jouw grens is. Om dat te kunnen bereiken willen we met elkaar een omgeving creëren waar iedereen zichzelf kan zijn en zich veilig voelt. Tijdens de eerste bijeenkomst zullen we hier aandacht aan besteden.

Je rondt de honourscursus af door middel van een vormvrije presentatie over jouw “leerreis”.

De honourscursus wordt aangeboden op donderdagavond van 17.00 uur tot 20.00 uur. In totaal zijn het 10 bijeenkomsten verdeeld over het eerste semester van het collegejaar (september tot en met januari).

Contact

Ruben van der Weijden (ruben.vanderweijden@hu.nl)

Osiriscode: JHON-INCOM-22

Inschrijven in Osiris

Aanmelden voor de honourscursus Inclusief Communiceren kan bij ruben.vanderweijden@hu.nl.