De meest bijzondere honoursprestatie van het domein Gezondheidszorg wordt ieder jaar beloond met de Ad van Doorenprijs. Deze uitreiking vond plaats tijdens het honours–alumni event op donderdagavond 16 november. Dit jaar ging de prijs naar Nada El-Sayed (Mondzorgkunde). Hiermee wint Nada €500,- te besteden aan een cursus, opleiding of congres voor verdere professionele ontwikkeling.
Nada heeft niet gekozen voor het standaard honours-menu. Aanvankelijk was ze zelfs niet geïnteresseerd in honours: Ze dacht eerst dat honours alleen voor die studenten bedoeld is die hoge cijfers (be)halen, maar na haar eigen honoursreis is ze ervan overtuigd dat honours voor iedereen enorm verrijkend is die meer uit zijn of haar studietijd wil halen! Naar eigen zeggen heeft Nada door haar passie te volgen, ontdekt wie ze is, wie ze kan worden en wat haar gelukkig maakt. Ze ontdekte dat je mensen kan verbinden door simpelweg dat te doen wat je passie is en waar je goed in bent. Haar reflectie benadrukt de ontwikkeling van zelfkennis, zelfwaardering, maatschappelijke betrokkenheid en verbinding. Haar succesvolle ervaring met het honoursprogramma smaakt naar meer. We zullen ongetwijfeld nog meer van haar horen.
Dit jaar waren binnen de zorgopleidingen 3 honours-afgestudeerden genomineerd voor de Ad van Doorenprijs: Huidtherapeut Adriana Courant, Mondhygiënist Nada El-Sayed en Farmakundige Tim Velings. Op de feestelijke avond op 16 november zaten deze drie genomineerden volop in de schijnwerpers, terwijl de juryvoorzitter Timea Parhonyi de waardering van de jury over hen uitsprak.
De jury benadrukte onder de indruk te zijn van alle prestaties van deze 3 genomineerden, die alle drie op hun eigen manier een heel inspirerende honoursreis gemaakt hebben, met zowel een aanzienlijke persoonlijke groei als daarmee ook een professionele groei.
Adriana, Nada en Tim hebben alle drie hun bachelor diploma behaald met het honourscertificaat. Dat betekent dat ze eigenlijk een half jaar extra hebben besteed aan hun studie in de vorm van honoursonderwijs of – activiteiten. Na de voordracht door één of meerdere docenten, zijn de genomineerden gevraagd om een pitch op te nemen van één honoursprestatie die er wat hen betreft uitsprong. Daarnaast hebben ze documentatie ingeleverd van deze bijzondere honoursprestatie.
De jury heeft diverse aspecten beoordeeld: Voldeden de pitch en de ondersteunende documenten aan de gestelde criteria? Wat heeft de persoon feitelijk gedaan? Hoe is de relatie tussen honoursactiviteiten en beroep vormgegeven? Welk beeld krijgen wij bij de persoonlijke ontwikkeling? Is diegene een inspiratie voor anderen? In hoeverre heeft diegene je impact gehad op zijn omgeving? En tot slot, in hoeverre heeft de jury inzicht gekregen in de meerwaarde van honours voor de prestaties?
Om een indruk van de andere twee genomineerden te krijgen, tot slot nog een korte samenvatting van wat de jury opviel over hun honoursreis:
Adriana Courant
Hoewel Adriana’s honoursreis en filmpje vooral op persoonlijke ontwikkeling gericht waren, heeft ze zich ook als zorgverlener sterker ontwikkeld dan ze had gedacht. Uit haar verhaal is duidelijk dat het beter leren kennen van jezelf ondersteunend is aan de professionele ontwikkeling tot bekwame beroepsprofessional. Als zorgverlener toont ze ook een verantwoordelijkheid op het (psycho)sociale vlak, maar hierop kun je pas aansluiten als je jezelf goed kent. Het enthousiasme waarmee zij spreekt over haar verhaal werkt uitnodigend om zelf een blik naar binnen te werpen en te reflecteren op eigen kwetsbaarheden. Het zou heel waardevol zijn als haar verhaal actief wordt verspreid onder bijvoorbeeld andere mensen met OCD, zodat je met haar honoursreis van betekenis kunt zijn voor de samenleving.
Tim Velings (Farmakunde)
Tim is een ongelooflijk inspirerend voorbeeld van hoe ieder mens zijn eigen weg te bewandelen heeft. Hij is persoonlijke uitdagingen aangegaan en heeft zich verdiept in zijn persoonlijke kwetsbaarheden. Diverse honourscursussen hebben hem geholpen om zichzelf en anderen beter te begrijpen en tot een sterkere verbinding te komen met zijn omgeving. Van zijn uitdagingen heeft hij zijn kracht gemaakt om vooroordelen in de zorg inzichtelijk te maken. Met bevlogenheid en doorzettingsvermogen heeft hij zijn persoonlijke drijfveren ontdekt: begrip en waardering voor verschillen creëren, verhalen van mensen leren kennen en daarnaar handelen. Met als doel meer acceptatie voor mensen die anders zijn.
Ook dit jaar zijn weer vele studenten welkom bij onze honours activiteiten en cursussen. Ben je benieuwd waar jouw kansen liggen? Hou onze honours activiteiten in de gaten om de inspiratie te ervaren: www.honourstrajecten.hu.nl
Tot ziens bij honours!
Mariska van Vugt, Voorzitter Honoursforum Gezondheidszorgopleidingen Hogeschool Utrecht.