Verbreding

STARting Honours

Ben jij een eerstejaars of tweedejaars (of derde- of vierdejaars) student en verlang je naar meer uitdaging? Heb je nog geen of weinig ervaring met honoursonderwijs en wil je weten wat er naast je studie nog meer te ontdekken valt? Ben je geïnteresseerd in persoonlijk, multidisciplinair en uitdagend honoursonderwijs?

Dan ben je bij STARting Honours op je plek. In een half jaar gaan we samen op ontdekkingsreis. Door in een multidisciplinaire groep samen te werken aan een écht project naar keuze voor een échte opdrachtgever in de échte wereld, leer je jezelf, je medestudenten en de wereld om je heen anders en beter kennen. En minstens zo belangrijk: je leert hoe je de wereld om je heen positief kunt beïnvloeden. Je wordt hierbij begeleid door een hogerejaars student met projectervaring en een senior honoursdocent.

De projecten waar je aan gaat werken vallen onder het Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). Dat wil zeggen dat de opdrachtgevers oog hebben voor de positieve en negatieve invloed die bedrijven en organisaties – maar ook jijzelf – op de wereld hebben en streven naar een duurzame impact.

Thema's

De thema’s die centraal staan zijn:

 • Multidisciplinair samenwerken
  Openstaan voor verschillende perspectieven en deze op waarde weten te schatten, leren zien wat de ander ziet, werken aan en vanuit een groepsmissie.
 • Projectmatig werken
  Kennismaken met verschillende methoden om op een effectieve manier en in afstemming met de opdrachtgever naar een resultaat toe te werken.
 • Honoursmentaliteit en persoonlijk leiderschap
  Het ontdekken en ontwikkelen van persoonlijke kwaliteiten, oefenen met balans in je leven, bewustwording van en communicatie over behoeften, pro-actieve houding en verantwoordelijkheid nemen, ontdekken hoe en welke invloed je op de wereld om je heen kunt hebben.

Praktische informatie

Deze honourscursus bestaat uit een voorlichtingsbijeenkomst en 12 inhoudelijke bijeenkomsten in blok C en D. De cursus is op woensdag van 17.00 uur tot 20.00 uur.

Er is plek voor 15-20 studenten. We streven naar een mooie mix van opleidingen. Je kiest zelf aan welk project en voor welke opdrachtgever je wilt gaan werken. Het idee is dat er per klas 3-4 projectgroepen ontstaan van 4 tot 6 studenten.

 

Verwachtingen

Wat verwachten wij van jou?

 • Deelname aan alle bijeenkomsten;
 • Goede afstemming met medestudenten, coaches en opdrachtgevers;
 • Heldere communicatie over je wensen, problemen, twijfels, dingen die je lastig vindt.

Wat kun je van ons verwachten?

 • Deskundige begeleiding;
 • Interessante projecten en opdrachtgevers;
 • Tijd en ruimte;
 • Multidisciplinaire groep van gemotiveerde studenten om mee samen te werken;
 • Enthousiasme;
 • Je mag jezelf laten zien en je wordt gezien.

Honoursster halen

Je wordt beoordeeld op twee onderdelen:

 • Project
  Beschrijving projectproces en het eindresultaat, dat je presenteert aan de opdrachtgever.
 • Ontwikkeling
  Jouw ontwikkeling ten aanzien van:
  – Multidisciplinair samenwerken
  – Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO)
  – Projectmatig werken
  – Honoursmentaliteit en persoonlijk leiderschap

Voor beide onderdelen kies je zelf een toetsvorm waarin je laat zien wat je geleerd hebt, bijvoorbeeld een blog, een filmpje, een presentatie, een reflectieverslag, of iets heel anders. Hierin laat je ook zien welke feedback je van anderen gekregen hebt en wat je daarmee gedaan hebt. Indien je beide onderdelen voldoende afrondt, behaal je een ster. Je kiest zelf (vooraf, halverwege of aan het eind van het proces) welke ster het beste bij jouw leerervaring past.

Inschrijven en contact

Inschrijven in Osiris is nog niet nodig. Bij interesse nodigen we je uit om één van de digitale voorlichtingsmomenten te volgen (zie praktische informatie). Je hoeft je hier niet voor op te geven van tevoren, je kunt zo deelnemen via de link. Heb je nog vragen die niet beantwoord zijn in de voorlichtingsbijeenkomst, stuur dan een mail naar barbara.heyer@hu.nl