Oogzorg

OogzorgHeeft u of uw kind oogklachten en wilt u een uitgebreide controle van uw ogen? Misschien heeft u geen problemen met uw zicht, maar wilt u wel graag weten of uw ogen gezond zijn? Hogeschool Utrecht heeft een unieke mogelijkheid voor onderzoek van de visuele functies: in de HU Kliniek Oogzorg bieden studenten optometrie en orthoptie advies, onderzoek en behandeling onder deskundige begeleiding van docenten. U krijgt aandacht van de student én de docent. Op deze manier wordt de kwaliteit van de behandelingen gegarandeerd en draagt u bij aan het onderwijs

De HU Kliniek oogzorg is specialist in het aanmeten van contactlenzen en het behandelen van een lui oog bij kleine kinderen.

Voor Wie?

Iedereen (jong en oud) met diverse oogklachten kunnen terecht bij de HU Kliniek Oogzorg. Denk hierbij aan tranende, jeukende, branderige of droge ogen, een lui oog bij kleine kinderen, dubbelzien en/of scheelzien. Ook kunt u met andere klachten bij ons terecht. Mogelijk heeft het functioneren van uw ogen er toch veel mee te maken. Dat kunnen hoofdpijnklachten zijn, maar ook leerproblemen. Uw kind lijkt bijvoorbeeld dyslectisch, maar weet u zeker dat hij of zij alles goed ziet?

Bij de HU Kliniek Oogzorg van Hogeschool Utrecht krijgt u gratis een grondige controle van uw ogen én persoonlijk advies. Controle en behandelingen voor kinderen zijn ook mogelijk. U kunt zonder verwijzing een afspraak maken voor een gratis onderzoek.

Heeft u geen problemen met uw zicht, maar wilt u toch graag weten of hoe gezond uw ogen zijn? Ook dan kunt u een afspraak maken voor een gratis uitgebreid oogonderzoek.

Kunt u een of meerdere vragen met ja beantwoorden? Neem dan contact op voor een afspraak!

 • Ziet u wazig of dubbel?
 • Heeft u last van vermoeide, rode, jeukende of geïrriteerde ogen?
 • Heeft u last van uw ogen bij lees-of beeldschermwerk?
 • Heeft u regelmatig last van hoofdpijn?
 • Heeft u wel eens pijn in of rond uw oog?
 • Ziet u wel eens lichtflitsen?
 • Kijkt u of uw kind wel eens scheel?
 • Denkt u dat uw kind niet goed kan zien?
 • Heeft u moeite met scherpstellen?
 • Drijven er veel deeltjes of vlekjes voor uw ogen?
 • Komen er oogaandoeningen in uw familie voor?
 • Wilt u graag contactlenzen?

Behandeling

Wat gaat er gebeuren?

Of u nou voor uzelf of met uw zoon of dochter komt: er vindt een uitgebreid oogonderzoek plaats. Daarbij is er veel tijd voor het stellen van vragen. De kliniek heeft de beschikking over de nieuwste technieken en meest recente kennis, dus u kunt rekenen op goed advies en behandeling. Studenten van de opleidingen Orthoptie en Optometrie voeren de onderzoeken en behandelingen uit, onder begeleiding van hun docenten.

De optometrist en de orthoptist zijn beide paramedici, die ieder verantwoordelijk zijn voor een specifiek gedeelte van de oogheelkunde.

Optometrie

Een optometrist controleert of uw ogen gezond zijn. Hij of zij bepaalt of er een bril of contactlenzen nodig zijn en adviseert over aanpassingen van de werkplek bij problemen met het zien tijdens het werk. Tevens geeft hij advies over hulpmiddelen aan mensen met slechtziendheid bij wie bril of contactlenzen niet meer toereikend zijn. Zonodig verwijst hij door naar een oogarts, orthoptist of huisarts.

Orthoptie
Orthoptie wil zeggen “recht kijken”. Een goede samenwerking tussen de ogen is de basis voor een rechte oogstand. Bij een rechte oogstand kunnen beide ogen zich goed ontwikkelen. Als er iets mankeert aan de samenwerking tussen de ogen of aan de oogstand, wordt een orthoptist ingeschakeld.

Welke resultaten kunt u verwachten?
U gaat naar huis met goede adviezen, zodat uw problemen kunt voorkomen of oplossen. Indien nodig krijgt u natuurlijk een verwijzing naar de (oog)arts. Wilt u nieuwe contactlenzen? Het aanmeten van lenzen is een specialisme van de HU Kliniek Oogzorg. Ook kunt u hier lenzen en vloeistoffen kopen.

Let op:

Houd er rekening mee dat de eerste afspraak 2.5 uur in beslag zal nemen. Tijdens het onderzoek zullen uw ogen gedruppeld worden. Hierdoor worden de pupillen verwijd, waardoor u tot een aantal uren na de behandeling wazig ziet. Het wordt daarom afgeraden om na het onderzoek auto te rijden. Wij adviseren, voor de bescherming van de ogen, een zonnebril mee te nemen.

Verwijzing

U kunt zonder verwijzing van een huisarts of specialist bij ons terecht.

Aan de hand van een uitgebreide gratis intake wordt vastgesteld of u in de kliniek kunt worden behandeld, of dat een medische diagnose noodzakelijk is. In dat geval wordt u geadviseerd uw (oog)arts te raadplegen.

Tarieven

De uitgebreide intake en eventuele behandelingen zijn kosteloos. De producten (lenzen, druppels, vloeistof etc.) zijn tegen gereduceerd tarief verkrijgbaar (betalingen enkel met pinpas).

Aanmelden

U kunt telefonisch een afspraak maken via de patiëntenbalie van de HU Klinieken van maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur op telefoonnummer 088 481 57 77.

Contact

Voor meer informatie of vragen kunt u contact opnemen met de patiëntenbalie van de HU Klinieken van maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur op telefoonnummer 088 481 57 77 of e-mail: huklinieken@hu.nl.

Adresgegevens en routebeschrijving vindt u bij Contact en aanmelden.

Klik hier voor de brochure Oogzorg