Datavisualisatie en Infographics

Waarom deze minor?

Grafieken, schema’s, kaarten, tijdlijnen, en animaties kunnen snel inzicht geven in complexe informatie en zijn door de voortschrijdende techniek steeds makkelijker te maken. Je komt dit soort beelden dan ook steeds vaker tegen in de media en bij professionele communicatie. Als je dit soort informatievisualisaties kunt maken, ben je dan ook erg in trek op de arbeidsmarkt. Zeker als je veelzeggende data weet te koppelen aan pakkende vormgeving. Dat is wat je leert in deze minor: achterhalen waar je data kunt vinden, hoe je ze kunt bewerken, en wat voor een verhalen je ermee kunt vertellen. Daarnaast leer je denken en werken als een ontwerper: hoe maak je pakkende visuele presentaties die een helder verhaal vertellen?

In de eerste zes weken volg je lessen in design, techniek, visual storytelling, en datavisualisatie. Je begint dan ook met het uitvoeren van kleinere dataprojecten die je publiceert op een gezamenlijk en openbaar blog. Daarna ga je met twee of drie andere studenten werken aan een grote praktijkopdracht onder begeleiding van een ervaren professional en ondersteund door betrokken docenten. Je maakt dan datavisualisaties en infographics voor opdrachtgevers als de Rekenkamer, het RIVM, omroepen, of koepelorganisaties voor sport en onderwijs.

Wat ga je doen?

Gedurende de hele minor blijf je aan kleinere producties werken, al dan niet in opdracht van externe opdrachtgevers (datablog). Je deelt je kennis door zelf tutorials te maken van onderdelen en/of software die anders niet in de cursus aan de orde komen. Je werkt bij voorkeur samen met studenten die andere vaardigheden hebben dan jij zodat het team waarin je werkt zo sterk mogelijk is.
We streven ernaar je op te leiden tot een T-shaped professional: je verwerft brede algemene kennis van het vak, en je verdiept je specialisme. In het onderwijs houden we rekening met het verschil in kennis- en ervaringsniveau van studenten en stimuleren we het samenwerken. ​

Ingangseisen

Geen ingangseisen.