Wat is een minor?

Wat is een minor?

Een minor is een samenhangend pakket cursussen van doorgaans twee periodes (30 ects) rond een thema of een vakgebied, en valt binnen je profileringsruimte. Je kunt kiezen voor een minor binnen je opleiding om je verder te verdiepen, of voor een minor buiten je opleiding waarmee je je beroepsperspectieven kunt verbreden. Met jouw minorkeuze laat je zien waar jouw interesses liggen. Dat is belangrijk als je later gaat solliciteren, want zo kun je jezelf onderscheiden van anderen.

Wanneer volg ik een minor?

In de studiegids van je opleiding kun je zien waar in het onderwijsprogramma ruimte is vrijgemaakt voor de invulling van je profileringsruimte. Meestal is dit in het 3e of 4e studiejaar. Bij de HU kun je een minor volgen in periode AB, in periode CD of kiezen voor een minor die in de Lint variant wordt aangeboden. Kies je voor een minor die in de Lint variant wordt gegeven, dan heb je les in periode AB én CD. Niet alle minors worden in elke periode aangeboden. Je kunt bij de beschrijving van de minors nakijken welke minor in welke periode wordt gegeven.

Wat is de studielast van een minor?

De studielast van de minors die de HU aanbiedt is doorgaans 30 ects. De studielast van de minor sluit aan bij de omvang van de profileringsruimte van de meeste voltijdopleidingen van de HU. De profileringsruimte van de opleidingen van de HU is minimaal 30 ects en maximaal 60 ects. Bij de deeltijdopleidingen is de profileringsruimte meestal kleiner.

Wat zijn de minoropties?

Er zijn drie opties:

  • Je kunt kiezen voor een minor aan de HU (zie het aanbod op deze site);
  • Je kunt een minor volgen bij een andere Hoger Onderwijs instelling in Nederland die aangesloten is bij Kies op Maat;
  • Je kunt een minor in het buitenland volgen.

Het minoraanbod van andere Hoger Onderwijs instellingen in Nederland vind je op www.kiesopmaat.nl. Wil je een minor in het buitenland doen? Ga dan voor meer informatie naar Go International.

Duurzame minor

De HU heeft een uitgebreid aanbod van minors. Ook met je interesse in duurzaamheid, vanuit welk vakgebied dan ook, kun je hier terecht. Green Office heeft de duurzaamste minors voor je op een rijtje gezet en voorzien van het Green Office logo. Meer informatie over waarom Green Office een aantal minors als duurzaam beoordeelt, vind je op de site van Green Office.

Kan ik mijn profileringsruimte ook op een andere manier invullen?

Ja, dat kan. Je kunt de profileringruimte bij de HU ook invullen met een doorstroomprogramma. Hiermee vergemakkelijk je de doorstroom naar een (universitaire) master. Ook kun je zelf een pakket met cursussen samenstellen voor de invulling van je profileringsruimte. Je voorstel leg je – met een passende naam- ter goedkeuring  voor aan de examencommissie van je opleiding. Je motiveert waarom juist deze invulling van de profileringsruimte een meerwaarde heeft voor je studie- en of toekomstige beroepsuitoefening.

Tweede minor

Voor het volgen van een tweede minor moet je eerst toestemming vragen aan de opleidingsmanager van je opleiding. Er is namelijk een risico dat als je een tweede minor volgt, je misschien niet binnen de nominale studietijd kunt afstuderen. 

Waar je verder rekening mee moet houden: 

  • Je moet ingeschreven blijven staan bij je opleiding (major) om het minoronderwijs te kunnen volgen (zonder inschrijving aan de opleiding heb je geen recht op onderwijs); 
  • De resultaten van een tweede minor komen niet onder je profileringsruimte te vallen, maar je ontvangt bij je getuigschrift deelcertificaten waar je cursusresultaten op komen te staan. Je minor maakt dus geen deel uit van je diploma en is dus in feite voor je eigen ontwikkeling. 
Switch to English English