Wat is een minor?

Wat is een minor?

Een minor is een samenhangend pakket cursussen van doorgaans een half jaar rond een thema of een vakgebied. Een minor levert je nieuwe inzichten op en hiermee geef je kleur aan je studie. Dat is belangrijk als je later gaat solliciteren. Zo kun je jezelf onderscheiden van anderen. Je kunt kiezen voor een minor binnen je opleiding om je verder te specialiseren of voor een minor buiten je opleiding waarmee je je beroepsperspectieven kunt verbreden. Met jouw minorkeuze laat je zien waar jouw interesses liggen.

Wanneer volg ik een minor?

Bij HU kun je een minor volgen in periode AB, in periode CD of kiezen voor een minor die in de Lint variant wordt aangeboden. Kies je voor een minor die in de Lint variant wordt gegegeven dan heb je les in periode AB én CD. Niet alle minoren worden in elke periode aangeboden. Je kunt bij de beschrijving van de minoren nakijken welke minor in welke periode wordt gegeven. In de Studiegids van je opleiding kun je zien waar in het onderwijsprogramma ruimte is vrijgemaakt voor de invulling van je profileringsruimte. Meestal is dit in het 3e of 4e studiejaar.

Wat is de studielast van een minor?

De studielast van de minoren van HU is doorgaans 30 EC. De studielast van de minor sluit aan bij de omvang van de profileringsruimte van de meeste voltijdopleidingen van HU.  De profileringsruimte van de opleidingen van HU minimaal 30 EC en maximaal 60 EC. Bij de deeltijdopleidingen is de profileringsruimte meestal kleiner.

Wat zijn de minoropties?

Er zijn drie opties. Je kunt kiezen voor een minor van HU, een minor volgen bij een andere Hoger Onderwijs instelling die aangesloten is bij Kies op Maat of een minor in het buitenland volgen. Het aanbod minoren binnen Nederland waar je uit kunt kiezen, vind je op www.kiesopmaat.nl. Wil je liever naar het buitenland? Ga dan voor meer informatie naar Go International.

Duurzame minor

HU heeft een uitgebreid aanbod van minors. Ook met je interesse in duurzaamheid, vanuit welk vakgebied dan ook, kan je er terecht. Green Office heeft de duurzaamste minors voor je op een rijtje gezet en voorzien van het Green Office logo. Meer informatie over waarom Green Office een aantal minors als duurzaam beoordeelt, vind je op de site van Green Office.

Kan ik mijn profileringsruimte ook op een andere manier invullen?

Ja, dat kan. Je kunt de profileringruimte bij HU ook invullen met een doorstroomprogramma. Hiermee vergemakkelijk je de doorstroom naar een master. Ook kun je zelf een pakket met cursussen samenstellen voor de invulling van je profileringsruimte. Je voorstel leg je – met een passende naam- ter goedkeuring  voor aan de examencommissie van je opleiding. Je motiveert waarom juist deze invulling van de profileringsruimte een meerwaarde heeft voor je studie- en of toekomstige beroepsuitoefening.

Tweede minor

Als je graag een tweede minor wil volgen, moet je hiervoor eerst toestemming vragen aan je opleidingsmanager (de minorcontactpersoon gaat hier niet over). Er zit namelijk kosten verbonden aan het volgen van een tweede minor.

Hbo master bij Hogeschool Utrecht

Wil je groeien als professional? Dan kun je een master volgen bij de HU. Stel jezelf de vraag wat voor jou de beste manier is om je carrière te beginnen. Wil je direct doorstuderen na je bachelor en je specialiseren? Of wil je liever eerst gaan werken en later een hbo-masterstudie combineren met je baan? Allebei is mogelijk. Bedenk in welk beroep je wilt werken en vraag bijvoorbeeld al tijdens je stage wat daar precies voor nodig is.

Wat is een hbo master?
Na je hbo bacheloropleiding kun je een hbo master volgen. Een hbo master is, net als een bacheloropleiding, gericht op een beroep. Je leert vaardigheden te ontwikkelen die aansluiten op de praktijk. Een masteropleiding duurt 1 tot 2 jaar en wordt zowel in voltijd als in deeltijd aangeboden. Een voltijdmaster volg je meestal meteen na je bacheloropleiding. Als je nog geen baan hebt, heb je voldoende tijd om colleges te volgen en aan je opdrachten te werken. Wanneer je wel een baan hebt en verder wilt leren, kun je een master in deeltijd volgen. Je studietempo ligt dan wat lager, waardoor de opleiding ook langer duurt.
Kijk op www.hu.nl/masters voor de masters die je kunt volgen.

Switch to English English