Wat is een minor?

Wat is een minor?

Een minor is een samenhangend pakket cursussen van doorgaans een half jaar rond een thema of een vakgebied. Een minor levert je nieuwe inzichten op en hiermee geef je kleur aan je studie. Dat is belangrijk als je later gaat solliciteren. Zo kun je jezelf onderscheiden van anderen. Je kunt kiezen voor een minor binnen je opleiding om je verder te specialiseren of voor een minor buiten je opleiding waarmee je je beroepsperspectieven kunt verbreden. Met jouw minorkeuze laat je zien waar jouw interesses liggen.

Wanneer volg ik een minor?

Bij de HU kun je een minor volgen in periode AB, in periode CD of kiezen voor een minor die in de Lint variant wordt aangeboden. Kies je voor een minor die in de Lint variant wordt gegegeven dan heb je les in periode AB én CD. Niet alle minoren worden in elke periode aangeboden. Je kunt bij de beschrijving van de minoren nakijken welke minor in welke periode wordt gegeven. In de Studiegids van je opleiding kun je zien waar in het onderwijsprogramma ruimte is vrijgemaakt voor de invulling van je profileringsruimte. Meestal is dit in het 3e of 4e studiejaar.

Wat is de studielast van een minor?

De studielast van de minoren van HU is doorgaans 30 EC. De studielast van de minor sluit aan bij de omvang van de profileringsruimte van de meeste voltijdopleidingen van HU.  De profileringsruimte van de opleidingen van HU minimaal 30 EC en maximaal 60 EC. Bij de deeltijdopleidingen is de profileringsruimte meestal kleiner.

Wat zijn de minoropties?

Er zijn drie opties:

  • Je kunt kiezen voor een minor aan de HU (zie het aanbod op deze site);
  • Je kunt een minor volgen bij een andere Hoger Onderwijs instelling in Nederland die aangesloten is bij Kies op Maat;
  • Je kunt een minor in het buitenland volgen.

Het minoraanbod van andere Hoger Onderwijs instellingen in Nederland vind je op www.kiesopmaat.nl. Wil je een minor in het buitenland doen? Ga dan voor meer informatie naar Go International.

Duurzame minor

De HU heeft een uitgebreid aanbod van minors. Ook met je interesse in duurzaamheid, vanuit welk vakgebied dan ook, kan je hier terecht. Green Office heeft de duurzaamste minors voor je op een rijtje gezet en voorzien van het Green Office logo. Meer informatie over waarom Green Office een aantal minors als duurzaam beoordeelt, vind je op de site van Green Office.

Kan ik mijn profileringsruimte ook op een andere manier invullen?

Ja, dat kan. Je kunt de profileringruimte bij de HU ook invullen met een doorstroomprogramma. Hiermee vergemakkelijk je de doorstroom naar een (universitaire) master. Ook kun je zelf een pakket met cursussen samenstellen voor de invulling van je profileringsruimte. Je voorstel leg je – met een passende naam- ter goedkeuring  voor aan de examencommissie van je opleiding. Je motiveert waarom juist deze invulling van de profileringsruimte een meerwaarde heeft voor je studie- en of toekomstige beroepsuitoefening.

Tweede minor

Voor het volgen van een tweede minor moet je eerst toestemming moeten vragen aan de opleidingsmanager van je opleiding. Er is namelijk een risico dat als je een tweede minor volgt, je misschien niet binnen de nominale studietijd kunt afstuderen. 

Waar je verder rekening mee moet houden: 

  • Je moet ingeschreven blijven staan aan je opleiding om het minoronderwijs te kunnen volgen (zonder inschrijving aan de opleiding heb je geen recht op onderwijs); 
  • De resultaten van een tweede minor komen niet onder je profileringsruimte te vallen, maar je ontvangt bij je getuigschrift deelcertificaten waar je cursusresultaten op komen te staan. Je minor maakt dus geen deel uit van je diploma en is dus in feite voor je eigen ontwikkeling. 

Hbo master bij Hogeschool Utrecht

Wil je groeien als professional? Dan kun je een master volgen bij de HU. Stel jezelf de vraag wat voor jou de beste manier is om je carrière te beginnen. Wil je direct doorstuderen na je bachelor en je specialiseren? Of wil je liever eerst gaan werken en later een hbo-masterstudie combineren met je baan? Allebei is mogelijk. Bedenk in welk beroep je wilt werken en vraag bijvoorbeeld al tijdens je stage wat daar precies voor nodig is.

Wat is een hbo master?
Na je hbo bacheloropleiding kun je een hbo master volgen. Een hbo master is, net als een bacheloropleiding, gericht op een beroep. Je leert vaardigheden te ontwikkelen die aansluiten op de praktijk. Een masteropleiding duurt 1 tot 2 jaar en wordt zowel in voltijd als in deeltijd aangeboden. Een voltijdmaster volg je meestal meteen na je bacheloropleiding. Als je nog geen baan hebt, heb je voldoende tijd om colleges te volgen en aan je opdrachten te werken. Wanneer je wel een baan hebt en verder wilt leren, kun je een master in deeltijd volgen. Je studietempo ligt dan wat lager, waardoor de opleiding ook langer duurt.
Kijk op www.hu.nl/masters voor de masters die je kunt volgen.

Switch to English English