De fysiotherapeut als bedrijfskundige

De fysiotherapeut als bedrijfskundige

Leestijd +- 5 minuten

Kosja Dietz, student bedrijfskunde, loopt mee met fysiotherapiepraktijk De Bosrand om met de praktijk het huidige en gewenste marketingplan te schetsen. Welke marketingtools kan de praktijk gebruiken om in te spelen op de veranderende beweegzorgmarkt? Kosja onderzoekt welke positioneringsrichting het beste past bij de praktijk en welke stappen er genomen kunnen worden om hiernaar te handelen.

Als derdejaars student aan de opleiding Bedrijfskunde aan de Hogeschool Utrecht werk ik vanuit project MOVES aan een onderzoek binnen fysiotherapiepraktijk De Bosrand in Driebergen. De bedoeling is om de juiste positioneringsrichting te bepalen zodat de praktijk ook in de toekomst een goede speler op de markt blijft. In de eerste fase onderzoek ik het DNA van de praktijk. Welke diensten bieden ze aan? Hoe communiceren ze met cliënten? Wat is hun missie en visie? Kortom: wat is het marketingplan?

Tijdens mijn stage maakt Fysiotherapie De Bosrand voor het eerst kennis met de theorie over waardedisciplines van Treacy en Wiersema. Hoe weet je welke strategie je moet volgen om als praktijk een bepaalde richting in te gaan om je te onderscheiden? Daarbij gaan we uit van de theorie over waardedisciplines van Treacy en Wiersema. Zij beschrijven drie richtingen: productleadership (vernieuwende producten, gericht op innovatie), customer intimacy (optimale klantbeleving) en operational excellence (beste prijs, kostenleider). Succesvolle bedrijven excelleren in één waardediscipline, terwijl ze in de andere twee presteren op het niveau van de bedrijfstaknorm.
Figuur 1: Model Treacy & Wiersema (Kotler, Armstrong, Harris & Nigel, 2017)
Figuur 1: Model Treacy & Wiersema (Kotler, Armstrong, Harris & Nigel, 2017)

Huidige strategie
Henne de Ruiter en Marian Biemans, praktijkeigenaren en maten van De Bosrand, hebben via een vragenlijst aan gegeven welke strategie ze op dit moment volgen. Deze vragenlijst bevat vragen over alle drie de strategieën. Op basis van de verzamelde antwoorden is er een grafiek opgesteld die aangeeft hoe de praktijk scoort op de verschillende disciplines. Hierin viel op dat De Bosrand niet duidelijk één van de drie beschreven richtingen volgt. Op alle drie de gebieden wordt evenveel focus gelegd waardoor er geen strategie uit springt. Dit zorgt ervoor dat de praktijk redelijk presteert op ieder vlak, maar ook  dat het onderscheidende vermogen deels verloren gaat.

Gewenste strategie
Vervolgens is het aan Henne en Marian om de vragenlijst nogmaals door te lopen, nu om hun gewenste situatie te schetsen. Welke positioneringsrichting past het beste bij de praktijk? Dit is interessant, want de uitkomst van deze tweede vragenlijst laat zien dat de praktijk beter wil scoren op alle drie de disciplines, maar nog steeds geen richting kiest. Volgens Treacy en Wiersema is het echter niet haalbaar om op alle drie de gebieden bovengemiddeld te scoren. Wat nu?

Vervolgplan
Als bedrijfskundige begrijp ik goed waarom het beter is om een specifieke richting op te gaan, maar geldt dat ook voor fysiotherapeuten? Bij MOVES gaan we hier wel vanuit. Door één strategie te volgen probeer je je als praktijk te positioneren en te onderscheiden. Waarom zou een cliënt anders voor jou kiezen en niet voor de fysio aan de overkant van de straat?

Door Henne en Marian te vragen waar ze voor staan en wat ze belangrijk vinden zetten ze een stap richting de waarden die bij hun passen. Deze waarden vormen de basis om een strategie te kunnen formuleren. Als ze hebben besloten welke koers ze willen varen, moeten ze daar ook naar handelen. De focus dient hierbij op éen richting te liggen. Kleine stappen zorgen ervoor dat de praktijk steeds meer die kant op gaat en zo haar (potentiële) cliënten optimaal kan bedienen. In mijn stage ga ik ze helpen om met deze laatste stappen aan de slag te gaan.

Misschien iets voor u?
Wilt u ook weten hoe u zich kunt profileren in de wijk? Volg dan het onderzoek van MOVES om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen. Op dit moment zijn we bezig met het ontwerpen van een toolkit zodat een oefen- en fysiotherapiepraktijk zelf een onderbouwde positioneringsrichting kan bepalen.

Meer lezen:
– Lees de blog ook op MedischOndernemen.nl.
Eerdere artikelen van MOVES op MedischOndernemen.nl:
MOVES-onderzoek: ‘Veel fysiopraktijken maken geen heldere keuzes vanuit hun merk’
MOVES-onderzoek: ‘Fysiotherapeuten kunnen hun kop veel meer boven het maaiveld uitsteken’
MOVES publiceert inspiratieboek over positionering voor fysiopraktijken

Deze blog is geschreven door Kosja Dietz, stagiair bij het project MOVES vanuit de opleiding Bedrijfskunde aan de Hogeschool Utrecht. Wilt u samenwerken of meer weten over MOVES? Mail dan naar moves.beweegzorg@hu.nl

Foto: Gezondheidscentrum Bosrand