Praktijk voor de Toekomst

De Praktijk voor de Toekomst van SKF en MOVES

‘Moves in de beweegzorg’ van Hogeschool Utrecht houdt zich via projecten sinds 2018 bezig met de positie van de fysiotherapeut in de wijk. SKF, KNGF, VvOCM en diverse fysio- en oefentherapiepraktijken zijn daarin steeds partner geweest.

Samen met fysiotherapiepraktijken én belangrijke stakeholders zochten we allereerst naar een antwoord op de vraag: Hoe kan de fysiotherapeut een onderscheidende rol pakken in het veranderende zorgnetwerk in de wijk? Er is niet één enkel antwoord op deze vraag. We kwamen met elkaar tot 7 potentiële profielen voor een fysiotherapiepraktijk in de wijk. Bovendien ontwikkelden we de MOVE-IT toolkit waarmee praktijkhouders samen met hun team kunnen ontdekken wat voor hun praktijk een kansrijke profilering kan zijn.

Maar daarmee waren we er nog niet. Het is een mooie eerste stap als je als praktijk kunt zeggen ‘waar je van bent’. Daarna komt het aan op actie. Je gaat je ‘merk’ opbouwen en bestendigen in je wijk of regio. Hoe pak je dat aan? Moves ontwikkelde een online dashboard waarmee je kunt testen in hoeverre jouw praktijk klaar is om je merk te gaan uitdragen. Na een zelfdiagnose volgt een persoonlijk afgestemd stappenplan met tips en trucs die jou ondersteunen bij de implementatie van je merk in jouw wijk of regio. Het dashboard is ontwikkeld aan de hand van wetenschap en praktijkkennis, en getest bij praktijken.

SKF ondersteunt de doorontwikkeling van MOVES en verspreiding naar fysiotherapiepraktijken.