SDGs bij Open-ICT

Open standaarden

Onderwerp (Wat) Een standaard is een afspraak over informatie of een proces. In de ICT gebruiken we standaarden om te voorkomen dat iedereen op zijn eigen manier gaat werken. Er zijn allerlei soorten standaarden, bijvoorbeeld om gegevens snel en foutloos uitwisselen, voor betere beveiliging of om ze makkelijker en toegankelijker te maken voor iedereen.

Niet alle standaarden zijn even goed. Er wordt vaak een onderscheid gemaakt tussen de mate waarin een standaard open of gesloten is. Je kan het beste standaarden gebruiken die open zijn.

We noemen de afspraken open, wanneer:

  1. de benodigde documentatie laagdrempelig beschikbaar is;
  2. er geen hindernissen zijn op het terrein van intellectueel eigendomsrecht;
  3. er voldoende inspraakmogelijkheden zijn voor stakeholders tijdens (door)ontwikkeling van de standaard;
  4. en de onafhankelijkheid en duurzaamheid van de standaardisatieorganisatie verzekerd zijn.

Open standaarden is niet hetzelfde als open source, dat wordt hier goed uitgelegd.

Doel (Waarom) IEen belangrijke reden om voor open standaarden te kiezen is om te voorkomen dat je vast zit aan één leveranciers die toevallig de eigenaar van de standaard is. Want wat gebeurd er als deze leverancier besluit de prijzen te verhogen voor het gebruik van de standaard? Of dat als je over wilt stappen naar andere leveranciers die geen toegang hebben tot de standaard van de eerste leveranciers? Of als de leverancier failliet gaat en de standaard niet meer onderhouden wordt? Tevens zorgt het gebruik van open standaarden ervoor dat je makkelijker systemen, applicaties en data op elkaar kan aansluiten omdat hoe je dat moet doen open staat beschreven, het zorgt voor meer interoperabiliteit. Tot slot garandeert een open standaard dat er inspraak in transparantie is bij het tot stand komen van de standaard dat is belangrijk in een open en democratische samenleving.

Voor alle open standaarden geldt dat ze leveranciersonafhankelijkheid vergroten. Het hangt af van de specifieke standaard wat voor waarden er verder bevorderd worden. Denk hierbij aan:

Beschrijving (Hoe) Stap 1: kies de juiste open standaarden

Om te weten welke open standaarden het beste toegepast kunnen worden voor jouw project heeft de overheid via het Forum Standaardisatie verschillende overzichtslijsten opgesteld. Hoewel deze gericht zijn op de (semi) publieke sector zijn deze standaarden ook goed om te gebruiken voor andere organisaties. Tevens is er een beslisboom om te bepalen welke standaarden aansluiten bij de situatie van jouw project.

Stap 2: implementeer de gekozen open standaarden

Alle open standaarden hebben documentatie waarin staat beschreven hoe de standaard werkt. Tevens staat op de site van Forum Standaardisatie veel aanvullende informatie over de open standaarden zoals factsheets en voorbeelden als je klikt op de gekozen standaard.

HBO-i Beroepstaak Software adviseren en ontwerpen – 1,2
Rol Front-end developer en UX designer, back-end, CSC
Goede voorbeelden Kijk bijvoorbeeld naar de uitgebreide informatie over de beveiligingsstandaard DNSSEC of HTTPS.

Een site waarmee je een check kan doen op het goed gebruik van internetstandaarden is https://internet.nl/