Verslag najaarsuitje / Louis Hartlooper

Louis Hartloopercomplex
Het Louis Hartlooper complex

Joop Mulderij & Jos StellingFilmactiviteit Werkgroep OUD GOUD FG

28 oktober 2014 in het Louis Hartlooper Complex

“Het meisje en de dood”, de laatste film van Jos Stelling, over een onbereikbare liefde, duurde 2 uur, lang dus, maar met mooie verstilde scenes. Joop Mulderij had in zijn explicatie vooraf al gewaarschuwd: neem er de tijd voor, geef je eraan over.
Het bekijken van deze film trok zo’n 30 ex-collega’s.
Joop vertelde ook over deze bioscoop, gevestigd in een voormalig politiebureau, en genoemd naar Louis Hartlooper, een voormalig explicateur bij stomme films.

Joop is explicateur ( als vrijwilliger ) in dit complex en wist veel over de film te vertellen en ook over
Jos Stelling: dat dit zijn 10e film is, en dat de regisseur eigenaar is van twee bioscopen en ook het initiatief heeft genomen tot de Nederlandse Filmdagen ( nu het Nederlands Filmfestival ).

Na de film was er een Q en A met de regisseur Jos zelf, die heel enthousiast over het maken van deze film vertelde, bijvoorbeeld over de twee inspiratiebronnen: de actrice Sylvia Hoeks en de tuberculose die aan het eind van de 19e eeuw heerste en toeneemt bij stress. Zo vertegenwoordigt de dokter die verliefd wordt op het meisje eigenlijk de dood.
Ook over Jos’ liefde voor Rusland en over het maken van film gaf hij een inkijkje. Zo vergeleek Jos dat laatste met het schilderen van iconen: de kijker bepaalt de emotie.

Na de film hadden we een heerlijke lunch en konden we terugkijken op een zeer geslaagde bijeenkomst.