Digital clean up day

Digital clean up day

Wist je dat iedere e-mail zo’n 20 gram CO2 uitstoot? Dit is ongeveer evenveel als 150 meter autorijden, vertelt Jacqueline Cramer, hoogleraar Duurzaam Innoveren aan de Universiteit Utrecht aan EenVandaag. Aankomende zaterdag is het Digital Clean Up Day. We geven jou graag de tools om je laptop en mailbox te verduurzamen. Lees snel verder en ga aan de slag!

Hoe zit het precies?

Een e-mail van een megabyte (= 1 MB) stoot tijdens zijn totale levenscyclus 20 g CO2 uit. Dat is evenveel als een oude lamp van 60 W die 25 min brandt. Eén jaar lang 20 e-mails per dag en per gebruiker komt overeen met de CO2 die wordt uitgestoten wanneer er 1000 km met de auto wordt afgelegd. (Bron: Energiegids)

HU Duurzaam Doen gaat in mei een gezamenlijke middag organiseren waar we onze laptops, mailboxen en telefoons onder handen nemen. Dit gaat plaatsvinden in een van de HU gebouwen en we zorgen ervoor dat er een deskundige collega aanwezig is die je kan helpen. Nu al geïnteresseerd, een belangrijke hulpvraag of wil je een bijdrage leveren aan deze dag, stuur een mail naar fanny.devries@hu.nl .

Zelf aan de slag

Met deze tips schoon jij je mailbox en opslag in een keer op:

  • Ooit schreef je je in voor een nieuwsbrief maar ga je de editie van ‘september 2018’ nog eens herlezen? Al deze oude nieuwsbrieven kunnen dus makkelijk de prullenbak in. Zoek in je mailbox op het woord ‘unsubscribe’ en ‘uitschrijven’ en ontdek alle nieuwsbrieven waarvoor je staat ingeschreven. Vergeet je in het vervolg niet ook gelijk uit te schrijven als je een nieuwsbrief toch niet leest.
  • Typ in de zoekbalk ‘unread’ of ‘ongelezen e-mails’, hiermee vind je alle e-mails die je nog niet eens hebt geopend. Ga er nog even snel doorheen of je niet iets gemist hebt en anders kunnen ze allemaal de prullenbak in.
  • De gehele map ‘Promotions’ en ‘Spam’ kan je ook verwijderen. In de toekomst kan je vervelende mailers ook gelijk blokkeren dan komt het ook niet meer in je spam binnen.
  • Grote stappen maken in de opslagruimte van je mailbox? Zoek op e-mails met zware bijlagen. Verwijder ze wanneer dit kan.
  • Check vooral ook even de mailbox met verzonden items: hoe belangrijk is het dat deze blijven staan?
  • Last but not least: verwijder al je items uit de prullenbak!

Algemene laptop en mail tips

  • Vergeet vooral ook niet je collega’s in real life te ontmoeten. Kies voor een wandeling in de buitenlucht in plaats van een digitaal Teamsoverleg.
  • Denk bewust na voordat je een mail verstuurd. Is die ‘Ok’ of ‘Dankjewel’-mail echt nodig?
  • Document versturen? Plaats je document op een toegankelijke plek, bijv. op Teams en plak een link in je mail.