Green talks: klimaatangst onder jongeren

Green talks: klimaatangst onder jongeren

Een hindernis of drijfveer voor jongeren om klimaatverandering aan te pakken?

Afgelopen Green Talks ging over klimaatstress samen met Andrik Becht, universitair docent van de Universiteit Utrecht. Klimaatverandering is in de hele wereld te merken; bosbranden, aardbevingen etc. Maar dit gebeurt ook dichterbij, in ons eigen Nederland. Zo zie je in januari de narcissen al in bloei staan, overstromingen in Limburg, hittegolven en watertekorten in de zomer enz. Zorgt dit voor klimaatangst onder jongeren? En willen zij daar iets aan doen? Andrik Becht en Milieudefensie Jong deden onderzoek naar dit onderwerp.

De Green talk begon met een inleiding van Aiske en Isabelle van Milieudefensie Jong. Milieudefensiejong is een actiegroep die zich in zet tegen grote vervuilende bedrijven. Zij hielden een onderzoek met Ipsos (representatieve steekproef) onder Nederlandse jongeren. Hieruit bleek o.a.:

‘’9 op de 10 jongeren ervaren wel eens negatieve gevoelens door klimaatstress,

2 op de 5 jongeren ervaart klimaatstress ‘’(Bron: Ipsos)

Deze klimaatstress uit zich als volgt:

  • Gevoelens van moedeloosheid, machteloosheid en angst.
  • Een kwart van de jongeren probeert klimaatnieuws te vermijden.
  • Zorgen over de toekomst: o.a. veranderende kinderwens.

‘’27% van de jongeren wil wel iets doen aan klimaatactie maar weet niet goed hoe of wat (Bron: Ipsos)’’

Een oplossing hiervoor is je aanmelden bij Milieudefensie Jong en natuurlijk helpen met de projecten van Green Office HU. Gevoelens van frustratie kan je bij Milieudefensie Jong inzetten tot daadwerkelijke actie.

Duurzame stappen door klimaatangst

Andrik Becht, van de Universiteit Utrecht, ging vervolgens verder in op het verband tussen klimaatangst en het laten zien van duurzaam gedrag.

Een populair idee is dat wanneer zorgen over klimaatverandering of klimaatangst te hoog is jongeren ervoor kiezen om helemaal de handdoek in de ring te gooien, en minder duurzaam gedrag laten zien omdat ze het gevoel hebben dat hun duurzame gedrag er toch niet toe doet. Dit wordt ook wel een eco-verlamming genoemd. Andrik Becht en collega’s hebben onderzocht of dit patroon bij adolescenten zichtbaar is. Gelukkig blijkt uit het onderzoek van Andrik dat er niet zoveel ondersteuning is voor het idee van eco-verlamming en jongeren toch vaak meer duurzaam gedrag laten zien, zelfs wanneer zij meer zorgen of angst over klimaatverandering ervaren.. Maar, klimaatstress of angst hoeft niet per se de enige factor te zijn waarom jongeren dit duurzame gedrag laten zien. Dit kan bijvoorbeeld ook komen door financiële redenen (bijv. de verwarming laag zetten om energiekosten te besparen).

Aan de slag in de klas

Andrik ontwikkelde samen met Stichting Technotrend en collega’s van Geowetenschappen een instrument om in de klas gevoelens van angst en hoop omtrent het klimaat bespreekbaar te maken. Hierdoor kunnen docenten een leerlingen een discussie creëren en krijgen ze de mogelijkheid om samen te reflecteren wat zij al doen en kunnen doen om klimaatverandering tegen te gaan.

Stichting technotrend tool

Verder met dit onderwerp?

Kon je niet bij deze Green talk zijn en wil je graag verder met dit onderwerp? Check deze workshops en actieve hoop dagen van Milieudefensie Jong:

  • 21 maart: Workshop klimaatstress met klimaatpsychologen
  • 7 april: Actieve hoop dag in Utrecht met Humanistisch Verbond
  • 19 mei: Workshop klimaatstress met klimaatpsychologen
  • 25 mei: Actieve hoop dag in Zwolle met Humanistisch Verbond

Website: Milieudefensie Jong