Web3 – Samenwerkingstechnologieën voor een duurzame wereld

Internet kan eerlijker, socialer, transparanter. De roep om een systeemverandering van het web wordt steeds luider. En daar wordt hard aan gewerkt: Web3 is een wereldwijde stroming die dit serieus onderzoekt. Waarbij niet big tech de lakens uitdeelt, maar de gebruiker. Waarbij webwinkels, banken en wie dan ook niet zomaar aan de haal kunnen met jouw data. Bovendien maakt Web3 een digitaal productpaspoort mogelijk waarbij de supply chain en circulariteit traceerbaar worden, zodat je kunt zien of het product klimaatschade veroorzaakt of dat er wellicht dwangarbeid is toegepast.

Ook de HU draagt bij aan de ontwikkeling van Web3, zo werken diverse van onze studenten aan Web3-projecten. Op deze bijeenkomst vertellen we je graag meer over wat Web3 precies inhoudt en wat je er in potentie mee kunt. En onze studenten tonen aan welke praktische projecten ze hebben bijgedragen.

Programma

We starten met een plenaire inleiding op Web3 en welke kansrijke mogelijkheden de HU daarin ziet. Dat lichten we toe aan de hand van drie concreet toepasbare usecases:

Daarna presenteren studenten aan welke Web3-projecten ze hebben gewerkt (onder voorbehoud van toestemming van opdrachtgever):

  • Materialenpaspoort en circulair
  • Productpaspoort en logistiek
  • Coöperatiepaspoort en fluid collaboration
  • Samenwerkingsmechanismen voor zichzelf besturende groepen; de 3e weg
  • Keuzecriteria voor infrastructuur en web3-ecosystemen

We sluiten af met een centrale borrel waarin we gezamenlijk en individueel nabeschouwen op wat we gezien hebben, en samen verder projecten initiëren voor de toekomst.

Voor wie

Iedereen – intern en extern – die affiniteit heeft met duurzaamheid, een eerlijker samenleving en/of techniek. Of die nieuwsgierig is naar de mogelijkheden van Web3.

Wanneer & waar

  • 18 januari, 14:00 – 18:30
  • HL15-0.055

Aanmelden

Voor meer informatie ben je van harte welkom bij Helmer van Merendonk.

Aanmelden kan via dit aanmeldformulier >