Na een uitgebreid intakegesprek ontvangt u advies, begeleiding en/of behandeling(en) van studenten in opleiding onder de deskundige begeleiding van docenten. Hiermee garanderen wij goede kwaliteit van de behandelingen. Door de onderwijssituatie is het mogelijk om meer tijd voor u te nemen. Met onze aanpak is er voortdurend kennisuitwisseling tussen onderwijs en praktijk.
Voorbereiding
Bij een bezoek aan het HU GEZOND&WEL Centrum vragen wij u om zich te identificeren met uw paspoort, identiteitskaart of rijbewijs, zodat wij kunnen controleren of het burgerservicenummer (BSN) en de persoon bij elkaar horen. Dit zijn we wettelijk verplicht. Zo wordt voorkomen dat we de verkeerde behandeling verrichten bij de verkeerde patiënt. De legitimatieplicht en registratie van het BSN in de zorg is wettelijk vastgesteld.
Meer informatie over de legitimatie en identificatie plicht in de zorg vindt u op Rijksoverheid.nl. Voor meer informatie over het burgerservicenummer (BSN), uw persoonsnummer klik dan hier.
Intake
Voor wij beginnen aan een behandeling plannen we eerst een intakegesprek met u in. De inhoud van dit gesprek is afhankelijk van uw zorgvraag.
Daarnaast bespreken wij met u de toestemmingsverklaring. Hoewel er in het HU GEZOND&WEL Centrum zorg wordt verleend, is het een onderwijs- en onderzoeksinstelling. De zorg die wordt verleend, voldoet aan alle kwaliteitseisen, maar staat te allen tijde ten dienste van het onderwijs. Wij vinden het van belang dat u weet waarvoor we uw gegevens gebruiken en informeren hierover aan de hand van een Toestemmingsverklaring. Alvorens wij starten met het intakegesprek zullen wij uw toestemming vragen middels een handtekening.
In de wet op de geneeskundige behandelingsovereenkomst (WGBO) worden eisen gesteld ten aanzien van informatie, toestemming, inzage en geheimhouding. De wet gaat uit van een vertrouwensrelatie waarin patiënt en zorgverlener op basis van gelijkwaardigheid zoveel mogelijk overleggen en beslissen. Eén van de verplichtingen die deze wet aan iedere zorgverlener stelt, is dat voor een behandeling of onderzoek toestemming van de patiënt vereist is. Voor meer informatie over uw rechten en plichten, verwijzen we naar de site van de Rijksoverheid.
Behandeling
Afhankelijk van de zorgvraag van u als patiënt die na de intake duidelijk is starten we de behandeling. Dit kan één behandeling zijn of meerdere. Daarnaast kan het ook zo zijn dat u periodiek voor behandelingen naar het HU GEZOND&WEL Centrum komt. Meer informatie over de behandeling vindt u op de pagina van het specialisme.
Een afspraak annuleren / wijzigingen doorgeven
De patiëntenbalie van het HU GEZOND&WEL Centrum is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 08.15 tot 12.00 uur en van 13:00 tot 16:00 uur op telefoonnummer 088 481 57 77 of via het e-mailadres hugezondenwelcentrum@hu.nl
Afspraak annuleren
Is het echt noodzakelijk dat u uw afspraak annuleert of wijzigt? Geef dit minimaal 48 uur van tevoren aan. Doe dit alleen als het echt nodig is. Daarmee voorkomt u dat studenten niet beoordeeld kunnen worden voor een praktijkonderdeel en zo mogelijk studievertraging oplopen.
Patiënten die meerdere malen niet verschijnen op gemaakte afspraken, zijn wij helaas genoodzaakt uit het patiëntenbestand te verwijderen.
Tarieven
De behandelingen in het HU GEZOND&WEL Centrum zijn kosteloos. De producten zijn tegen gereduceerd tarief verkrijgbaar (contant betalen niet mogelijk).
Rechten en plichten
Bij het HU GEZOND&WEL Centrum krijgt u met veel studenten en medewerkers te maken. Wij hebben bepaalde verwachtingen van onze patiënten en patiënten mogen van ons verwachten dat zij professioneel en deskundig worden behandelt.
De rechten en plichten van patiënten en hulpverleners zijn vastgelegd in de Wet op de Geneeskundige Behandelingsovereenkomst (WGBO), zie voor meer informatie Rijksoverheid.nl. [zoektermen: patiënt en privacy]