Real Estate Challenge

Context

Het is heden ten dage in de bouwbranche een ware ‘challenge’ om een gebouw te bouwen, verbouwen of in te richten, dat het beste uit de mensen haalt: dat het de gebruiker als het ware tot een beter mens maakt. Dit sluit volledig aan op de theorie van de challenge economy: door uitdagingen aan te gaan worden mensen betere mensen. Beleving alleen is niet genoeg: het moet betekenis hebben. Maar hoe kun je dan zorgen dat gebouwen het beste uit mensen halen? Dat ze passen bij het imago en de visie van het bedrijf? Hoe kun je zorgen dat je een pand ook commercieel kan exploiteren? Waar liggen kansen? Wat is het verhaal van het pand? De historische en maatschappelijke waarde? En wat zijn eigenlijk de bouwkundige mogelijkheden van het pand?
Wil jij antwoord vinden op nog meer uitdagende vragen als: wat moeten we en kunnen we juist met de enorme leegstand? Wat is de functie nog van huisvesting als iedereen ook thuis kan werken? Hoe haal je het beste uit je mensen? Hoe ga je om met generatieverschillen? Hoe kun je duurzaam met je pand omgaan? Wat is de financiële impact van een pand? Waarom weet je in een Hema dat je in een Hema bent? Hoe kunnen het gebouw, de mensen, de organisatie en de omgeving elkaar dus zo optimaal mogelijk beïnvloeden? Of te wel: hoe zorg je voor waarde voor de gebruiker, voor bouwkundige waarde en voor commerciele waarde van een pand?

Dat zijn vragen die je in deze minor gaat onderzoeken en daarmee leer je hoe je in kunt spelen op een van de meest actuele en dynamische dilemma’s van deze tijd. En dat kun je gerust een challenge noemen.

Wat ga je doen?

In de minor Real Estate Challenge ga je die uitdaging aan en neem je deze drie thema’s onder de loep: de gebruikswaarde, gebouwwaarde en marktwaarde voor een pand. Je doet kennis op over de vastgoedmarkt, over leegstand, exploitatie en taxatie. Je kijkt naar de impact van een huisvestigingsstrategie op een organisatie en naar de meerwaarde voor zowel de medewerkers als de klant. Je leert over de ontwikkelingen in de markt en over nieuwe vormen van werken. Je ontdekt het belang van gebouwbeleving, duikt in de toekomst en gaat bovendien tijdens de vele excursies zelf beleven wat de effecten van een ruimte zijn.
Bij het herbestemmen van vastgoed is het bovendien goed om ons rekenschap te geven van de geschiedenis van dit vastgoed. Een (monumentaal)gebouw draagt namelijk de erfenis van ons cultureel en maatschappelijk verleden of in ieder geval dat van zijn gebruikers. Het is gebouwd met een reden op een bepaalde wijze, op een specifieke plek en met een voor de gebruiker belangrijk doel. Het wordt gelukkig in onze tijd steeds duidelijker dat we daarom zuinig om moeten gaan met ons (monumentaal) vastgoed. De uitdaging is dan nu hoe we aan deze historische gebouwen een duurzame toekomst kunnen geven zonder afbreuk te doen aan hun bouwhistorische en cultuurhistorische waarde.

Niet alleen doe je kennis op; er wordt ook gewerkt aan het versterken van je (huisvestings)vaardigheden. Je maakt optimaal gebruik van de verschillende achtergronden van je medestudenten en verbetert je multidisciplinaire kijk. Je leert integrale consequenties te zien, een volwaardig gesprekspartner te zijn in grote projecten en als een spin in het web gedegen advies uit te brengen. Deze vaardigheden laat je aan het eind van de minor zien in de managementgame, waarmee de minor op spetterende wijze afgesloten wordt.

 

Wat levert het op?

Waarom Real Estate Challenge?  Studenten zijn zeer positief over de minor. Ze geven aan dat de grote verbinding met de beroepspraktijk hun erg aanspreekt; dat ze echt wat geleerd hebben. In de minor wordt met tal van echte casussen en opdrachten van echte bedrijven gewerkt. Door de vele excursies en gastcolleges doe je veel ervaring op (of scoor je zelfs een afstudeerplek!). Alle thema’s zijn actueel en uitdagend en door de samenwerking met je medestudenten van andere opleidingen, leer je hoe je een probleem integraal aan kan pakken: je werkt zo automatisch aan je multidisciplinaire vaardigheden. De minor wordt bovendien ontwikkeld en gegeven in samenwerking met het bedrijfsleven, door twee verschillende opleidingen en instituten (Facility Management van het Instituut voor Business Administration en Bachelor of Built Environment van het Instituut voor Gebouwde omgeving). Zo krijg je kennis en ervaring vanuit verschillende expertises mee.
Kortom: na deze minor weet jij wat de meerwaarde van huisvesting is, kun je inspelen op kansen in deze markt, heb je je multifunctionele vaardigheden verbeterd en kun je de toekomst zelfverzekerd tegemoet zien. Real Estate Challenge geslaagd!

Ingangseisen

Ingangseis voor deze minor is een oprechte interesse in de onderwerpen van de minor. Dit wordt vooraf getoetst door middel van een motivatiebrief die we bij je opvragen. Als je je hebt ingeschreven, ontvang je van de minorcoördinator een mail met daarin uitleg wat er precies in de (korte) motivatiebrief verwacht wordt. Als je motivatie in orde is, word je definitief toegelaten tot de minor.
Welke studenten zijn dan welkom? Alle studenten met een interesse in het effect, de kansen en de krachten van huisvesting en vastgoed. Studenten die nieuwsgierig zijn naar elkaar, naar de verschillende expertises vanuit hun studies en willen samenwerken om zo van elkaars expertise te kunnen leren. Kortom, studenten die affiniteit hebben met gebouwen, zowel de binnen- als de buitenkant en zowel het effect op de mensen erin als het gebouw zelf!

Bij welke opleidingen past de minor? De minor past bij Economie- en Managementopleidingen, gezien de relevant geachte voorkennis van bedrijfskundige onderwerpen als marketing, strategievorming, HRM, organisatiediagnose, financiën etc., die in deze minor verder toegespitst wordt op gebouwen en huisvesting. Maar ook studenten van het Instituut Voor Gebouwde Omgeving die interesse hebben in de maatschappelijke en bouwkundige kant van (monumentale) gebouwen of technische studenten die meer inzicht willen krijgen in de bedrijfskundige kant van gebouwen zijn van harte welkom!