Teaching abroad

Voor wie

Ben jij een avontuurlijke, creatieve en vindingrijke student van een lerarenopleiding? Dan is deze buitenlandstage zeker wat voor jou! In het laatste jaar van je studie krijg je de kans om je horizon te verbreden en je ook op persoonlijk vlak extra te ontwikkelen. Een kans die niet voor iedereen is weggelegd en dat is juist wat jou aanspreekt.

Ingangseisen

Deze minor is een stage aan een school in het buitenland waar je je goed op moet voorbereiden. Er zijn wat voorwaarden en je zal niet in staat zijn om (bijvoorbeeld) je studieachterstand weg te werken in deze periode. Verder is het belangrijk dat je een avontuurlijk karakter hebt en flexibel bent in je werkwijze. Daarom zal er een selectie plaatsvinden op basis van gesprekken met docenten.

Inhoud

Deze minor is een buitenlandstage in het primair of voortgezet onderwijs en bedoeld voor avontuurlijke studenten die wel van een uitdaging houden. Je krijgt de kans om je horizon te verbreden door je onder te dompelen in een nieuwe cultuur en een ander schoolsysteem.

In deze stage zal je een beroep moeten doen op al je vindingrijkheid en creativiteit. Geconfronteerd met een andere cultuur zullen je eigen waarden en overtuigingen aan de oppervlakte komen te liggen. Je zal je hierdoor leren ontwikkelen tot echte wereldburger. Je zal letterlijk over de grenzen gaan om je eigen grenzen te verkennen. Een onvergetelijke ervaring, die je blik op de wereld zal verrijken en verbreden.

De stage start met een onderwijsprogramma van twee weken op de hogeschool om je voor te bereiden op het buitenland. Terug in Nederland leer je de opgedane ervaringen toe te passen in de Nederlandse beroepspraktijk.

Leerdoelen

Deze stage gaat je op professioneel en persoonlijk vlak een hoop brengen:

  • Je leert je visie op (intercultureel) onderwijs en opvoeding verder ontwikkelen.
  • Je kan je hierna als wereldburger staande houden in de (beroeps)praktijk.
  • Door de nieuwe culturele indrukken zal je respect en begrip kunnen creëren voor de diversiteit van de maatschappij.
  • Deze buitenlandervaring gaat van grote toegevoegde waarde zijn voor de bijdrage die je gaat leveren aan het onderwijs.

Cursussen

De minor bestaat uit de volgende cursussen/onderdelen:

  • Portfolio: 10 studiepunten
  • Praktijk buitenlandstage: 10 studiepunten
  • Wereldburgerschap: 5 studiepunten
  • Etnografisch onderzoek: 5 studiepunten

Toetsing

Bij terugkomst in Nederland volgt een verslag, presentatie en een mondelinge toets.

Literatuur

Je ontvangt voor aanvang van het onderwijs een definitieve literatuurlijst.

Intercultural sensitivity, from denial to Intercultural competence – Nunez, C., Nunez, R. en Popma, L., 2017

Rooster

Van (ongeveer) half september tot eind december, vindt de stage gedurende 12 weken, plaats op een school in het buitenland. Deze week wordt in de eerste twee weken van september verder voorbereid en er is onderwijs na afloop van de stage.

Extra kosten

€4500 (gemiddelde, afhankelijk van stageland)

Als je een indruk wil krijgen van de minor, kan je het onderstaande filmpje bekijken.