Bewegingsonderwijs

Houd je van sport? En vind je het leuk om activiteiten met kinderen te doen? Dan is de minor ‘Bewegingsonderwijs’ echt iets voor jou. Ook als deeltijdstudent of niet-Pabostudent kun je met deze minor kennis en vaardigheden opdoen die je in je latere werk van pas komen. Studenten van verschillende opleidingen ervaren dit als positief. 

Toelating

Er zijn geen toelatingseisen voor deze minor, wel adviseren we een goede basisfitheid. Na je inschrijving krijg je informatie over het zoeken naar een geschikte stageplaats. 

De examencommissie van je opleiding stelt van tevoren vast welke HU-minoren geen hbo-niveau en/of een onacceptabele overlap hebben met het verplichte curriculum van je opleiding. Check op de pagina Niet toegestane minoren onder jouw instituut of er minoren zijn die je niet mag volgen. Deze pagina zal vanaf 29 februari geüpdatet zijn voor minoraanbod 2024-2025. 

Inhoud

In deze leuke, veelzijdige minor leer je gymlessen organiseren en begeleiden. Daarnaast doen we veel nieuwe activiteiten op eigen niveau en voor de kinderen, zowel in de gymzaal als op het schoolplein. De minor sluit goed aan bij de recente ontwikkelingen op het gebied van goed bewegingsonderwijs in en om de school. We besteden ook aandacht aan de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van bewegingstussendoortjes en bewegend leren. Je krijgt twee dagdelen les en loopt anderhalve dag per week stage bij een vakleerkracht. Het programma van de minor is gekoppeld aan landelijke certificeringseisen waarin een aanwezigheidsplicht van 80% is opgenomen. Mocht je als deeltijdstudent belangstelling hebben maar je afvragen of dit programma in jouw week past, neem dan even contact met ons op, we denken graag mee over de mogelijkheden. Tot slot doen we ook buitensportactiviteiten en sluiten we de minor af met een superleuke Winterweek in de sneeuw. De kosten daarvan zijn circa € 625. 

Leerdoelen

De leerdoelen in deze minor zijn gericht op het organiseren en instrueren van bewegingsactiviteiten in de gymzaal en op het schoolplein, waarbij de veiligheid wordt gewaarborgd en kinderen met plezier en succesbeleving bewegen.  

Je ontwikkelt je onder andere in:  

 • Leerdoelen die je zelf formuleert;  
 • Het geven van een korte beeldende instructie op meerdere niveaus;  
 • Het organiseren van en leidinggeven bij meerdere activiteiten tegelijk;  
 • Het kunnen waarborgen van de veiligheid van activiteiten in de gymzaal en op het schoolplein;  
 • Je eigen bewegingsvaardigheid;  
 • Hoe je bewegingstussendoortjes en bewegend leren kunt inzetten in je klas;  
 • Het betrekken van andere organisaties zoals sportverenigingen bij de gymles;  
 • Het uitvoeren van bewegingsactiviteiten op het schoolplein;  
 • Het observeren van bewegingsgedrag;  
 • Het geven van verschillende vormen van leerhulp op grond van die observaties; 
 • Het kinderen met plezier laten bewegen;  
 • Het kinderen op eigen niveau succesbeleving laten ervaren.  

De verschillende leerdoelen worden met diverse theoretische bronnen onderbouwd en verdiept.  

  

Cursussen

Bewegingsonderwijs – Leergang 1
In deze cursus leer je hoe je een gymles organiseert, een goede instructie geeft, overzicht houdt en begeleidt tegelijk.

Bewegingsonderwijs – Leergang 2
In deze cursus leer je hoe je bewegingsgedrag observeert en op grond daarvan passende hulp kunt geven waardoor kinderen met plezier en succesbeleving bewegen. Daarnaast leer je hoe jij ervoor zorgt dat kinderen meerdere activiteiten tegelijk zelfstandig aan de gang kunnen houden.

Toetsing

Je krijgt twee kennistoetsen, naast verschillende beroepsgerichte toetsen in de praktijk, waaronder een videoverslag en een presentatie.

Literatuur

Je ontvangt voor de start van het onderwijs een definitieve literatuurlijst.

Rooster

De lesdagen zijn over het algemeen dinsdag en woensdag, meestal van 09.00-12.00 uur, een aantal keren is er ook een middagprogramma. Het rooster is nog niet bekend. Je ontvangt voor de start van het onderwijs je rooster. Bij voldoende aanmeldingen kunnen we een deeltijdgroep starten.

De les- en toetsroosters worden, met uitzondering van de eerste onderwijsperiode van het studiejaar (start september), altijd vier weken voor de start van iedere onderwijsperiode op Mijn Rooster geplaatst. Het rooster voor de eerste onderwijsperiode van het studiejaar is drie weken voor de start vindbaar op de site. Op Mijn Rooster is altijd het meest actuele rooster zichtbaar. 
 
Op de HU mag voltijdonderwijs geroosterd worden tussen 08.30 en 19.00 uur. 

Extra kosten

Circa € 650,- voor buitensport en Winterweek.
Laat je door de kosten voor de Winterweek niet weerhouden om te kiezen voor deze leuke minor. Kun je echt niet mee dan overleggen we over een alternatieve invulling.

Reviews

“Ik ben ontzettend tevreden met mijn keuze voor deze minor. Je kunt jezelf heel goed ontwikkelen door deze minor te doen, ook als je geen Pabo doet. Want we lopen niet alleen stage op een basisschool, maar moeten ook lesgeven aan elkaar en geven elkaar persoonlijke feedback. Op die manier leer je heel veel van je medestudenten. 

“Deze minor is heel geschikt om te doen als je van een andere hogeschool komt. Daar hoef je niet voor terug te schrikken, want het is allemaal erg goed georganiseerd en de begeleiding is ook prima. Door deze minor op een andere school te doen krijg ik een frisse blik in een hele nieuwe omgeving. Ik leer ook nieuwe mensen kennen. Zo kan ik me weer opladen voor mijn eigen school.” 

Cynthia, KOM-student Pabo, Haagse Hogeschool, 22 jaar

“De minor is echt super leuk! Wat is er nu mooier dan zelf een potje trefballen, ringzwaaien of trampoline springen en dat de volgende stagedag aan leerlingen van groep 3 t/m 8 leren. Dat is soms best wat werk. Je moet lessen voorbereiden, leerdoelen bijhouden en kennistoetsen doen. Maar het is vooral een hele leuke en gezellige minor.” 

Yke, student Pabo Hogeschool Utrecht, 21 jaar

Switch to English English