Big Data & Design

Wij geloven dat jij, als toekomstig expert in ieder domein de nodige vaardigheden moet verwerven om met data te werken. Werkgevers zijn niet alleen dringend op zoek naar specifieke specialisten met praktische kennis van data, maar ook naar mensen die inzichten uit data kunnen door vertalen naar creatieve ontwerpen.  

Bij de minor Big Data en Design leer je tijdens verdiepende lessen te werken aan projecten en relevante vraagstukken. Tijdens 1-weekse design crunches werk je aan opdrachten voor echte klanten en ontwikkel je je eigen start-up ideeën. We werken vanuit jouw specifieke achtergrond en motivatie om data in jouw context te gebruiken. Daarbij focussen we ons op huidige technologieën en kijken naar toekomstige mogelijkheden vanuit een ontwerp, technisch en ethisch oogpunt. Je leert basisprogrammering in python, waardoor je je op je gemak voelt bij het werken met data en het prototypen van je concepten, je hoeft geen hardcore computerwetenschapper te zijn om dit te doen!  

Bedrijven in alle domeinen zijn op zoek naar doorzetters met praktische kennis van data en vaardigheden om inzichten te vertalen naar creatieve oplossingen. Waar wacht je nog op!? 

This minor can also be attended in English.  

Toelating

De examencommissie van je opleiding stelt van tevoren vast welke HU-minoren geen hbo-niveau en/of een onacceptabele overlap hebben met het verplichte curriculum van je opleiding. Check op de pagina Niet toegestane minoren onder jouw instituut of er minoren zijn die je niet mag volgen. Deze pagina zal vanaf 25 februari geüpdatet zijn voor minoraanbod 2023-2024. 

Inhoud

Data is overal. Elke dag creëren we meer dan 2,5 biljoen bytes aan data. Deze gegevens komen overal vandaan: sensoren in je slimme energiemeters, je OV-chipkaart, je e-reader, of de GPS data van je favoriete hardlooproute om er maar een paar te noemen. Deze gegevens zijn Big Data.  

Daarnaast neemt ook het aantal manieren en de snelheid waarmee we data kunnen analyseren toe. Met machine learning en data kunnen we automatisch persoonlijke profielen samenstellen, de emoties van lezers/kijkers bepalen en voorspellingen doen van hun acties. Het blijft echter een uitdaging voor organisaties om technische inzichten om te zetten naar gebruiksvriendelijke applicaties. Hoe doe je dat? Hoe ga je goed om met privacy? En hoe ontwerp je je concepten daarop?  

Tijdens deze minor leer je alle stappen binnen de datacyclus: van het verzamelen van data tot het ontwerpen van een dienst/product met behulp van data. Ook leer je over de impact van data op de maatschappij, bedrijven en het gedrag van individuen. Je leert hier kritisch naar te kijken en data(technieken) adequaat toe te passen.  

Leerdoelen

Na deze minor kun je: 

  • ​Kritisch kijken naar de impact van big data op onze samenleving. 
  • Ontwerpend onderzoek uitvoeren om innovatieve datagedreven concepten ontwikkelen. 
  • Data verzamelen, opschonen, analyseren en visualiseren uit verschillende bronnen door middel van tools en basis programmeertalen (Python). 
  • Inzichten uit data te creëeren en te communiceren met behulp van basistechnieken voor machine learning en statistiek. 
  • Leer je nieuwe vaardigheden en methoden binnen design research en data science, met behulp van een zelfsturend, experimentele en onderzoekende leerstijl. 

Cursussen

We onderscheiden 3 onderdelen die samenkomen in projecten, hackathons en design crunches. Om je hierop voor te bereiden, werk je aan kleinere opdrachten en neem je deel aan workshops, discussies en lezingen.  

Design lessen 

Omdat we ons in deze lessen richten op data gedreven concepten en slimme toepassingen, moet je enkele elementaire ontwerpvaardigheden opdoen. Ook leer je data vanuit meerdere perspectieven (economisch, filosofisch en ethisch) te begrijpen en je eigen mening te vormen door relevante literatuur te lezen, discussies te voeren en workshops te volgen, en te geven. Onderzoek is ook belangrijk in deze minor, beginnend met data-geïnformeerd onderzoek en eindigend met onderzoek door ontwerp. 

Technische lessen 

In deze lessen leer je werken met Python om data te verzamelen, analyseren en visualiseren met behulp van verschillende algoritmen, tools en technieken. Vanaf blok twee leer je voorspellingen doen op basis van data en verken je meer geavanceerde technologieën zoals gezichtsherkenning, objectdetectie en chatbots. 

Gecombineerde lessen (data research lab) 

Bij de research lab lessen zijn zowel de techniek- als de design docent aanwezig. Hier werk je verder aan je onderzoek en opdrachten en verdiep je je in de tools om het domein van big data en design beter te leren kennen. 

Naast de 12 tot 16 uur les verdeeld over 3 dagen moet je rekening houden met zo’n 24-28 uur zelfstudie. Daarin wordt je aangemoedigd om onderwerpen die van belang zijn voor het ontwikkelen van sterkere technische en ontwerpvaardigheden verder te onderzoeken. 

 Toetsing

Je wordt aan het einde van het semester beoordeeld in een mondelinge beoordeling en portfolio. Elke 6 weken geven we je duidelijke feedback, zodat de beoordeling aan het einde niet als een verrassing komt. Als je niet slaagt voor een of meer leerdoelen, krijg je de kans om deze te herkansen met een opdracht.  

Literatuur

Het veld verandert snel en elk jaar beslissen we over nieuwe literatuur ter ondersteuning van de leerdoelen. Voor aanvang van de minor ontvang je een definitieve literatuurlijst. 

Rooster

Deze minor vindt plaats in periode A/B in het Nederlands (start: September), en C/D in het Engels (Start: Februari). 

De les- en toetsroosters worden, met uitzondering van de eerste onderwijsperiode van het studiejaar (start september), altijd vier weken voor de start van iedere onderwijsperiode op Mijn Rooster geplaatst. Het rooster voor de eerste onderwijsperiode van het studiejaar is drie weken voor de start vindbaar op de site. Op Mijn Rooster is altijd het meest actuele rooster zichtbaar. 
 
Op de HU mag voltijdonderwijs geroosterd worden tussen 08.30 en 19.00 uur. 

Extra kosten

Geen.

 

Deze minor is door de Green Office HU aangemerkt als een duurzame minor. Dit betekent dat je door het volgen van deze minor kan bijdragen aan één of meerdere van de Sustainable Development Goals van de UN.

 

Switch to English English