CampusDoc

Ben jij een gemotiveerde student met een passie voor documentaires, film en video? En zoek je naar een minor waar je in korte tijd heel veel ervaring kan opdoen? Dan is CampusDoc zeker wat voor jou. 

Je gaat in 20 weken een documentaire van 20 minuten maken en verkopen. Research, financiering, productie en montage: alles komt voorbij. Het is een intensief programma met lange dagen en strakke deadlines maar je krijgt er veel voor terug: er staat een studiereis naar New York op de planning en producties van CampusDoc schitteren vaak op festivals over de hele wereld. Omdat de minor veel van je gaat vragen zal er een selectie plaatsvinden. 

Deze minor wordt ook in het Engels aangeboden onder de naam CampusDoc – English. 

Toelating

Het is belangrijk dat je goed georganiseerd bent, in de hoofdfase van, bij voorkeur Journalistiek, Media, of Film, zit en al ervaring hebt in videoproductie. Om dit te bewijzen moet je een aantal dingen laten zien: 

 • Een pitch* waarin je jouw plan voor de documentaire presenteert; 
 • Een motivatiebrief en CV; 
 • Een video showreel. 

Na inschrijving op de minor ontvang je van de minorcontactpersoon een uitnodiging voor de pitch.
*De eerste pitchronde vindt plaats op 31 maart. De tweede ronde is gepland voor eind mei/ begin juni. Een derde datum in het najaar volgt nog. 

De examencommissie van je opleiding stelt van tevoren vast welke HU-minoren geen hbo-niveau en/of een onacceptabele overlap hebben met het verplichte curriculum van je opleiding. Check op de pagina Niet toegestane minoren onder jouw instituut of er minoren zijn die je niet mag volgen. Deze pagina zal vanaf 25 februari geüpdatet zijn voor minoraanbod 2023-2024. 

Inhoud

In deze minor volg je een intensieve cursus tot documentairemaker. Van het pitchen van je plan tot het verkopen van je eindproduct: je krijgt de kans om alles zelf te doen. Dankzij de samenwerking met de City University of New York (CUNY) ga je ook op studiereis naar New York, een unieke ervaring. 

Je leert storytelling, geavanceerde film- en edittechnieken en postproductie. Maar ook hoe je jouw film in de markt zet door een crowdfunding campagne op te zetten en reclame, een trailer en distributieplan te maken. Documentaires gemaakt door CampusDoc waren eerder te zien op festivals in de hele wereld in onder andere Lissabon, Doha, Seattle, Rome, Portland, Manchester, Ottawa, Mexico-Stad, Antwerpen en natuurlijk op veel plekken in Nederland. 

Het is een intensieve cursus met scherpe selectiecriteria, maar eenmaal toegelaten gaat er een unieke wereld voor je open. Je wordt begeleid door de beste professoren en oud CampusDoc-studenten en wordt na afronding toegelaten tot de unieke CampusDoc ‘gang’. 

Voor de studiereis naar New York, heb je een reisbudget van € 1.800 nodig. 

Leerdoelen

Na het behalen van de minor heb je de volgende leerdoelen bereikt: 

Een professionele houding
Je gaat sociale en technische vaardigheden ontwikkelen die onmisbaar zijn in je toekomstige werk als documentairemaker. Je leert werken onder druk en kan je onderzoek omzetten naar een goed verhaal. 

Professionele vaardigheden
Het werk dat je gaat opleveren zal niet onderdoen voor de professionele standaard. Een documentaire is pas geslaagd als deze op internationale podia vertoond wordt. 

Innovatie en Internationale distributie
Om je documentaire internationaal op de kaart te zetten leer je pitchen en op zoek gaan naar financiering. Ook leer je marketingtechnieken en promotie. 

Cursussen

Het programma bestaat uit drie onderdelen: 

 1. Pre-productie: research, belichting/cinematografie, filmplan en scripts uitwerken
 2. Productie: Draaidagen, filmen, monteren en coaching
 3. Post-productie: Eindversie, festivalversie, distributieplan 

Toetsing

CampusDoc maakt gebruik van een geïntegreerde beoordeling, uitgevoerd door twee begeleiders die jouw werk gedurende het hele proces in overweging nemen, op basis van jouw: 

 • Productieplan; 
 • Final shooting script; 
 • Marketing- en distributieplan; 
 • 20 minuten durende videodocumentaire;
 • Festivalpakket: documentaire + artwork + trailer. 

Literatuur

De volgende literatuur komt tijdens de minor aan de orde. Je ontvangt voor de start van het onderwijs een definitieve literatuurlijst.

 • Directing the Documentary, 6e Edition, Michael Rabiger
 • In the Blink of an Eye, Walter Murch
 • The Hero With a Thousand Faces, Joseph Campbell

Rooster

Het programma vindt plaats in periode C en D en start in februari 2023. Deze minor wordt ook in het Engels gegeven, zoek op titel ‘CampusDoc English’, maar dan in periode AB, startend in september 2022. Het is een voltijds programma met soms dagen tot in de avond. 

De les- en toetsroosters worden, met uitzondering van de eerste onderwijsperiode van het studiejaar (start september), altijd vier weken voor de start van iedere onderwijsperiode op Mijn Rooster geplaatst. Het rooster voor de eerste onderwijsperiode van het studiejaar is drie weken voor de start vindbaar op de site. Op Mijn Rooster is altijd het meest actuele rooster zichtbaar. 
 
Op de HU mag voltijdonderwijs geroosterd worden tussen 08.30 en 19.00 uur. 

Extra kosten

€1800,-

 

Deze minor is door de Green Office HU aangemerkt als een duurzame minor. Dit betekent dat je door het volgen van deze minor kan bijdragen aan één of meerdere van de Sustainable Development Goals van de UN.

 

Switch to English English