De Overheidsjurist

De vraag naar juridische professionals is groot. Zeker bij de decentrale overheid (gemeenten, provincies, waterschappen). Volgens de laatst bekende cijfers is 59 procent van de afgestudeerde hbo-juristen werkzaam bij de overheid. Ongeveer de helft daarvan werkt bij de decentrale overheid. 

De overheid heeft behoefte aan juridische professionals die een stevige basiskennis van het bestuurs(-proces-)recht combineren met de juiste werkhouding, digitale en communicatieve vaardigheden en gevoel voor het politiek-bestuurlijke krachtenveld.  

Kun jij (ingewikkelde) wet- en regelgeving inzichtelijk maken voor een breed publiek? En kun je daarbij gebruik maken van de mogelijkheden die digitale beslisondersteuning biedt? Dan ben jij klaar voor een carrière binnen de overheid. 

Wil jij je verder professionaliseren? En heb je affiniteit met de grote thema’s in de maatschappij (wonen, energietransitie, veiligheid, sociale zekerheid, zorg)? Dan is deze minor iets voor jou!

Toelating

Als HBO-rechten-student of SJD-student kun je direct meedoen aan de minor als je aantoonbare voorkennis hebt op het gebied van staats- en bestuursrecht en adviseren. Je hebt overigens geen stage- of werkplek bij de overheid nodig om de minor te kunnen volgen. Maar het is wel een voordeel. 

Heb je twijfels of de minor geschikt voor je is, of heb je andere vragen? Neem contact op met de minorcontactpersoon. 

De examencommissie van je opleiding stelt van tevoren vast welke HU-minoren geen hbo-niveau en/of een onacceptabele overlap hebben met het verplichte curriculum van je opleiding. Check op de pagina Niet toegestane minoren onder jouw instituut of er minoren zijn die je niet mag volgen. Deze pagina zal vanaf 29 februari geüpdatet zijn voor minoraanbod 2024-2025. 

Inhoud

De minor is ontwikkeld samen met de praktijk en er vindt voortdurend afstemming plaats om de praktijkgerichtheid te borgen en uit te bouwen. Ook krijg je alle kans om je eigen praktijkervaring (opgedaan tijdens een stage of tijdens je werk) in te brengen. Niet alleen sluit de minor goed aan op de praktijk, ook de actuele ontwikkelingen komen aan bod. Zo heb jij de kennis en kunde in huis om als overheidsjurist aan de slag te gaan. 

De minor bestaat uit zes modules. In periode A volg je de vakken Gemeente in bedrijf, Handhaving en Beslisbomen. In periode B volg je de vakken Adviseren binnen de overheid, Omgevingsrecht en Beroepsprocedure. 

Leerdoelen

Binnen de minor ontwikkel je je tot overheidsjurist. Na het volgen van de minor: 

  • begrijp je hoe de gemeentelijke praktijk werkt; 
  • heb je een gedegen kennis van het materiële bestuursrecht, in het bijzonder van het handhavingsrecht en het omgevingsrecht; 
  • heb je een gedegen kennis van het bestuursprocesrecht; 
  • ben je in staat om je kennis van het bestuurs(-proces-)recht toe te passen in beroepsproducten, in het bijzonder ben je in staat om een bestuursrechtelijke (beroeps-)procedure te voeren en kun je een inhoudelijk advies op hbo-niveau opstellen dat is afgestemd op de overheid en ben je in staat om met behulp van software een digitale beslisboom te maken en modeldocumenten op te stellen die direct in de praktijk zijn te gebruiken. 

Cursussen

Gemeente in bedrijf 
Je leert aan de hand van de Gemeentewet hoe de gemeentelijke organisatie en haar financiële huishouding in elkaar zitten. Ook leer je hoe je de decentrale bevoegdheden tot wetgeving en bestuur inzet. 

Handhaving 
In jaar 1 en 2 heb je kennis gemaakt met het handhavingsrecht. In de minor verdiep je je kennis op het gebied van handhaving. Denk aan handhaving van de openbare orde en veiligheid, handhaving van het demonstratierecht, handhaving van de Alcoholwet, handhaving van de sociale zekerheid (Participatiewet en Ww) en handhaving van regels met betrekking tot het thema wonen (Huisvestingswet en Woningwet). 

Beslisbomen 
Digitalisering is onomkeerbaar. Als overheidsjurist moet je niet alleen over digitale vaardigheden beschikken, maar is het ook van belang dat je begrijpt welke plek digitalisering inneemt binnen het werkveld. Je leert hoe je met geavanceerde software (o.a. JuriBlox) beslisbomen kunt maken die direct in de praktijk kunnen worden ingezet. Ook leer je om modeldocumenten te maken waarbij de gebruiker centraal staat. 

Omgevingsrecht 
De beroepspraktijk staat te springen om juristen met een brede kennis van het omgevingsrecht. Het omgevingsrecht is volop in beweging en dat zie je terug bij deze module. Je leert de ins en outs van het (nieuwe) omgevingsrecht. Je wordt voorbereid op werken met de Omgevingswet en de overige zogenaamde kerninstrumenten. Aan de hand van actuele dossiers leer je dat het omgevingsrecht niet los te zien is van dè maatschappelijke opdrachten van deze tijd; zoals de energietransitie en de woningbouwopgave. 

Adviseren binnen de overheid 
Als je bij de decentrale overheid aan de slag gaat, moet je vaak advies geven aan het management (bijv. aan de gemeentesecretaris) en aan de bestuursorganen (bijv. aan gemeenteraad, college van burgemeester en wethouders en de burgemeester). Dit vraagt om een goed ontwikkeld gevoel voor bestuurlijke verhoudingen en de nodige politieke sensitiviteit. 

Beroepsprocedure 
Praktijkgerichter kan het bijna niet. In de module Beroepsprocedure leer je de theorie van het bestuurs(-proces-)recht toe te passen in de praktijk. Finale geschillenbeslechting staat daarbij centraal. Je kruipt in de rol van gemachtigde van een burger en van de overheid en behandelt een ‘echte’ zaak. Je schrijft een beroepschrift en verweerschrift en bepleit de zaak ter zitting voor een echte bestuursrechter. 

Toetsing

Tijdens deze minor krijg je tentamens met open vragen, stel je beroepsproducten op (zoals beroep- en verweerschriften, schriftelijk advies en een digitale beslisboom), geef je presentaties en pleit je bij de bestuursrechter.  

Literatuur

De voorgeschreven literatuur wordt via de digitale leeromgeving (Canvas) per module bekendgemaakt. 

Rooster

Doorgaans zijn de lesdagen op dinsdag en vrijdag. Het streven is wel om al het onderwijs op de dinsdag te roosteren, maar vooraf zijn daar geen garanties over te geven.  

De precieze les- en toetsroosters worden, met uitzondering van de eerste onderwijsperiode van het studiejaar (start september), altijd vier weken voor de start van iedere onderwijsperiode op Mijn Rooster geplaatst. Het rooster voor de eerste onderwijsperiode van het studiejaar is drie weken voor de start vindbaar op de site. Op Mijn Rooster is altijd het meest actuele rooster zichtbaar.

Op de HU mag voltijdonderwijs geroosterd worden tussen 08.30 en 19.00 uur.

Een programma op maat is helaas niet mogelijk. Hoewel er officieel geen aanwezigheidsplicht geldt voor het onderwijs, is aanwezigheid – praktisch gezien – wel een voorwaarde voor succesvolle deelname aan de minor.  

Extra kosten

Er zal een aantal handboeken moeten worden aangeschaft. Kosten; (totaal) ongeveer 80 euro. N.b. gebruikte boeken kunnen meestal ook weer worden doorverkocht. Dus de daadwerkelijke kosten kunnen heel goed lager liggen. 

Switch to English English