Design for Health

Wil je handige producten ontwikkelen die het werk van zorgverleners efficiënter inrichten, het leven van cliënten comfortabeler maken of patiënten ondersteunen in hun herstel? Lijkt het je leuk om dit te doen in een multidisciplinair team met studenten van engineering tot zorg? Bij de minor Design for Health (D4H) ontwerp én bouw je slimme en bruikbare producten om echte uitdagingen in de gezondheidszorg op te lossen.

De minor D4H is bedoeld voor voltijdstudenten van binnen en buiten de HU met een achtergrond in engineering, (product)ontwerp, communicatie-, media- en informatietechnologie en technische bedrijfskunde, en studenten met een achtergrond in gezondheidszorg zoals verpleegkunde, fysiotherapie, medische hulpverlening en andere paramedische studies.

Toelating

Je moet een propedeusediploma hebben voor een van de volgende opleidingen: Werktuigbouwkunde, Verpleegkunde, Industriële productontwikkeling, Technische bedrijfskunde, Electrotechniek, Fysiotherapie, Communicatie- en Multimedia Design, ICT, Ergotherapie, Built Environment, Medische Hulpverlening, Management in de Zorg, Product Design, of vergelijkbare bachelor studies. Mocht je een andere opleidingsachtergrond hebben, overleg dan met de minorcontactpersoon.

Deze minor is alleen geschikt voor voltijdstudenten. Je hebt geen stage- of werkplek nodig om deze minor te kunnen volgen.

De examencommissie van je opleiding heeft van tevoren vastgesteld welke HU-minoren geen hbo-niveau en/of een onacceptabele overlap hebben met het verplichte curriculum van je opleiding. Check op de pagina Niet toegestane minoren onder jouw instituut of er minoren zijn die je niet mag volgen. Deze pagina zal vanaf 21 februari geüpdatet zijn voor minoraanbod 2025-2026.

Inhoud

Je werkt in multidisciplinaire teams aan twee projecten van opdrachtgevers uit het ziekenhuis (zoals UMC Utrecht), de zorg en/of het bedrijfsleven. De opdrachten zijn gebaseerd op echte problemen waarvoor een innovatieve oplossing gezocht wordt. Zo kunnen doofblinde cliënten de weersvoorspelling ‘voelen’ via haptische feedback (eerste kleine model in onze HU-stories hierover), helpen we verpleegkundigen om makkelijker een drainpot (opvang van wondvocht) af te lezen, leren jonge kinderen omgaan met een klasgenootje met een beperking via een spel (zie nieuwsbericht HU), worden de ogen van te vroeg geboren baby’s beschermd via een oogmasker (zie artikel in Trajectum).

Je onderzoekt in de zorgpraktijk wat de behoeftes zijn, via observaties en interviews met eindgebruikers zoals verpleegkundigen of andere zorgverleners en patiënten. Door (markt)onderzoek bepaal je waar de kansen zijn voor een (technische) innovatie. Voor extra kennis zoek je in de literatuur en benader je experts. Je ideeën toets je tijdens het project regelmatig bij de eindgebruikers en andere stakeholders. Je doet dit door middel van verschillende snelle modellen. Zo kom je in meerdere iteraties (verbeterslagen) tot een optimaal eindresultaat dat haalbaar is.

We ondersteunen je met theoretische en praktische kennis die aansluit op jouw vooropleiding. Het gaat om kennis op het gebied van productontwikkeling voor de zorgpraktijk, design thinking, medische regelgeving en rapid prototyping. Daarnaast geef je zelf ook een workshop over jouw vakgebied, wat voor de medestudenten bruikbaar is. Eerdere workshop-onderwerpen zijn: leren handtekenen, reanimeren, krachten simuleren in 3D, anamnese bij fysiotherapie en een robot programmeren.

Leerdoelen

Je leert om in multidisciplinaire teams te werken aan de ontwikkeling van nieuwe technologische oplossingen voor de zorg. Je kunt gebruikmaken van de aangeleverde methode en tools voor productontwerp (gebaseerd op design thinking) om onderzoek te doen naar de behoeften van gebruikers, en je kunt daarmee een financieel haalbaar en realiseerbaar ontwerp maken. De gekozen oplossing sluit zoveel mogelijk aan op de wensen en behoeften van de gebruikers en je hebt de diverse stakeholders nauw betrokken in het gehele ontwerpproces.

Cursussen

We starten in de eerste week van de minor D4H met een 4-daagse introductieweek, waarin we (studenten en docenten) elkaar beter leren kennen, de projectgroepen samenstellen en met elkaar het design thinking, productontwerp, prototyping en de wereld van de zorg gaan ontdekken. In deze week wordt een basis gelegd voor de multidisciplinaire samenwerking in de projecten.

Je voert in de minor D4H twee projecten naast elkaar (gelijktijdig) uit, dus je zit in twee verschillende projectgroepen: een maandag-dinsdag-project en een donderdag-vrijdag-project. Dit zijn de dagen dat je aan de projecten werkt. Elke woensdag zijn er bijeenkomsten op school met werkcolleges: terugkoppeling en of (gast)colleges en workshops op relevante thema’s die aansluiten op de fase in het ontwerpproces.

Projecten

Je werkt in twee verschillende teams aan twee (verschillende) projecten. Aan het eind van de trajecten draag je ze beiden effectief over aan de opdrachtgevers en andere stakeholders via modellen én een ontwerpdossier per project.

Je werkt in totaal 19 weken in multidisciplinaire teams van ongeveer vijf studenten aan de opdrachten van onze opdrachtgevers. Je krijgt per project een docent aangewezen. Die begeleid je (en het projectteam) gedurende de minor.

Alle projecten in de minor komen van een echte opdrachtgever met een vraag uit de zorgpraktijk. In de eerste weken oriënteer je je op het probleem, en voer je deskresearch uit als literatuuronderzoek, marktonderzoek, technologieonderzoek en normenonderzoek uit.

Daarnaast zijn er ‘grotere’ onderzoeken nodig om meer inzichten te krijgen in het probleem, of de context te verduidelijken of zorgprocessen in kaart te brengen en dergelijke. Denk aan onderzoeken zoals observaties en interviews op locatie, het maken van een customer journey map, uitvoeren experimenten met materialen, of testen met eerste modellen. Met deze informatie ga je ideeën (mogelijke oplossingen) bedenken en uitwerken (tekenen), modelletjes bouwen van papier en karton, met laser gesneden of in 3D-geprint. Vervolgens test je die ideeën en modellen bij gebruikers en opdrachtgevers. Daarnaast denk je na over je businesscase: welke kosten en opbrengsten verwacht je van de innovatieve oplossing, financieel en maatschappelijk? Je verzamelt je bevindingen in een ontwerpdossier, waarin gemaakte keuzes en het eindresultaat van het prototype onderbouwd en verantwoord wordt. In lesweek 9 van periode B presenteer je je oplossing (inclusief eindmodel) aan de opdrachtgever(s) en andere geïnteresseerden.

Toetsing

De twee projecten zijn beiden 15 studiepunten en worden los van elkaar getoetst via ontwerp met ondersteunend ontwerpdossier. De deadline voor de dossiers is in periode B lesweek 8. De eindpresentaties voor de opdrachtgevers is in periode B lesweek 9. De herkansing is in periode C, lesweek 5.

Elk ontwerpdossier bevat: een overzichtsdocument waarin je jouw aanpak, keuzes en resultaten beschrijft, met verwijzingen naar overige materialen in een overdrachtsfolder (digitale folder). Het ontwerpdossier bevat meerdere documenten met de uitgevoerde onderzoeken, factsheets, schetsen, foto’s en plaatjes, gebruikte tools en andere relevante informatie. Doel is het goed documenteren van het ontwerpproces en de resultaten, zodat je een volgend projectteam en de opdrachtgever(s) kunt informeren.

Literatuur

Verplicht lesmateriaal is het boek Ontwerpen voor Zorg en Welzijn van J. van ’t Veer, E. Wouters, M. Veeger & R. van der Lugt (2020). In dit boek wordt gewerkt aan de hand van het Double Diamond-model voor productontwerp. Dit boek biedt specifieke tools om gebruikers en andere stakeholders actief te analyseren en betrekken. De minor volgt de fases voor productontwerp die in het boek beschreven zijn.

Rooster

Maandag en dinsdag: project 1.
Woensdag: werkcolleges (presentaties, workshops of inhoudelijk college).
Donderdag en vrijdag: project 2.

De uren op de woensdag zijn ingeroosterd door ons voor de werkcolleges. Je bepaalt zelf met je projectgroep hoe je de projectdagen indeelt. Er zijn geen online lessen.

De les- en toetsroosters worden, met uitzondering van de eerste onderwijsperiode van het studiejaar (start september), altijd vier weken voor de start van iedere onderwijsperiode op Mijn Rooster geplaatst. Het rooster voor de eerste onderwijsperiode van het studiejaar is drie weken voor de start vindbaar op de site. Op Mijn Rooster is altijd het meest actuele rooster zichtbaar. 
 
Op de HU mag voltijdonderwijs geroosterd worden tussen 08.30 en 19.00 uur. 

Extra kosten

Ongeveer 50 euro voor 2 projecten.

 

Deze minor is door de Green Office HU aangemerkt als een duurzame minor. Dit betekent dat je door het volgen van deze minor kan bijdragen aan één of meerdere van de Sustainable Development Goals van de UN.

 

Reviews

“Ik ben doktersassistent geweest en koos voor deze minor omdat ik mijn design-kennis wilde koppelen aan mijn hart voor de zorg. Dat is zeker gelukt. Samen met andere studenten hebben we iets bedacht voor een jonge vrouw die na een hersenbloeding niet meer kan lopen, eten en praten. Zij wilde graag zelfstandiger worden om meer plezier in het leven te krijgen. Wij hebben ingezoomd op het communiceren, en hebben een prototype gemaakt waarmee ze met bewegingen van haar lichaam haar spraakcomputer kon bedienen. 

Je doet de projecten in multidisciplinaire teams, en dat vond ik erg leuk. De verpleegkundigen denken vanuit de patiënten, de techniekstudenten richten zich meer op de feiten en ikzelf ben meer creatief. Dat je tegelijkertijd aan twee projecten werkt, vond ik lastig omdat bijvoorbeeld het maken van een ontwerpdossier veel werk is. Maar nu ligt er een implementatieplan waarmee een volgend team verder kan!” 

Willemijn, student Communication and Multimedia Design, Hogeschool Utrecht, 27 jaar 

“Ik leer vooral veel over de zorggerichte kant van techniek, omdat ik al een technische studie doe. Wat ik me bijvoorbeeld nooit had gerealiseerd is dat bij ziekenhuizen ook veel werktuigbouwkundigen werken, daar zijn hele engineersafdelingen met technische werkplaatsen.” 

“Het meest leerzaam voor mij is het samenwerken met mensen uit andere studierichtingen.” 

“Om deze minor leuk te vinden moet je niet alleen techneut zijn, maar ook mensen in de zorg willen helpen. Je betrekt bijvoorbeeld ook zorgverleners en patiënten bij je projecten, en ook de communicatieve kant daarvan moet je aanspreken. Zelf vind ik dat heel leerzaam en interessant.” 

Ronan, student Werktuigbouwkunde HU, 21 jaar 

Switch to English English