Digitaal Ontwerpen in de Stad

Of je nu werkt aan het ontwerpen en beheren van een wijk of van een gebouw, er zijn heel veel digitale middelen die je hierbij kunnen helpen. Bushaltes meten tegenwoordig de luchtkwaliteit, verkeerslichten en het aantal motorvoertuigen. Gebouwen hebben sensoren die kunnen ‘zien’ waar mensen zich begeven, om zo op bedrijfskosten te besparen. Deze data helpen om beslissingen voor de stad of het gebouw te nemen. Wil jij van achter je laptop een bijdrage leveren aan het leefbaarder maken van de gebouwde omgeving? Dan is dit voor jou de juiste minor. Je bent onderzoekend en creatief van geest, zelfstandig en je vindt het leuk om in een groep iets moois te maken.

Toelating

Je kunt deelnemen aan deze minor als je minimaal 30 EC hebt gehaald in een opleiding binnen het domein Built Environment op HBO-niveau. Welke opleidingen dat zijn kun je hier lezen. Daarnaast moet je enige voorkennis hebben van GIS of BIM. Deze minor is alleen toegankelijk voor voltijdstudenten en vindt plaats op het Utrecht Science Park. Het is niet nodig om een stage te hebben gevolgd.

De examencommissie van je opleiding stelt van tevoren vast welke HU-minoren geen hbo-niveau en/of een onacceptabele overlap hebben met het verplichte curriculum van je opleiding. Check op de pagina Niet toegestane minoren onder jouw instituut of er minoren zijn die je niet mag volgen. Deze pagina zal vanaf 29 februari geüpdatet zijn voor minoraanbod 2024-2025. 

Inhoud

Je leert om op een digitale manier je bijdrage te leveren aan het leefbaarder maken van gebouwen en openbare ruimte. Je leert ontwerpopgaven in de gebouwde omgeving slimmer op te lossen door gebruik te maken van innovatieve technieken en software. Je leert hoe je informatie gebruikt om tot creatieve oplossingen te komen met meer kwaliteit. Je kunt binnen deze minor kiezen uit twee richtingen: De slimme stad en Digitaal bouwen.

De slimme stad
Je doet een opdracht op het schaalniveau van een wijk of stad. Je maakt regionale GIS-analyses die gebruikt worden om (politieke) keuzes te maken. De keuzes worden gesimuleerd in City-Gaming. De ontwerpmogelijkheden worden gepresenteerd alsof je aan het gamen bent, terwijl je aan de toekomst van de stad werkt.

Digitaal bouwen
Je krijgt de kans om gebouwen digitaal te ontwerpen, zodanig dat de computer opties genereert waardoor je ontwerp beter wordt. Met behulp van BIM kun je verschillende stappen in het bouwproces digitaal uitvoeren, van het inmeten tot de realisatie.

Met Virtual Reality kun je tijdens deze minor door je eigen gemaakte stad of gebouw lopen en zo ondergedompeld zijn in de toekomst die je voor ogen hebt. Zo krijg je uiteindelijk een mooi ontwerp om de omgeving of het gebouw te kunnen verbeteren. Voorbeelden van projecten waar je aan werkt zijn de Digital Twin van Utrecht, en het ontwerpen van een module voor het verduurzamen van hoogbouw woningen.

Je bent tijdens deze minor veelal bezig met GIS- en BIM-analyses, het inwinnen van openbare databronnen en het eenvoudig visualiseren van de data, zodat iedereen ermee kan werken. Bijvoorbeeld het verduurzamen van hoogbouw door een geautomatiseerd proces uit te werken, van scan tot productie van energievriendelijke gevelmodules.

Leerdoelen

Je kunt kiezen voor de richting Slimme Stad of de richting Digitaal Bouwen. Bij de richting Slimme Stad ben je voornamelijk bezig met GIS-gerelateerde projecten (zowel in 2D als in 3D). Bij Digitaal Bouwen vormt BIM de basis voor de projecten waarmee je gaat werken. Na het behalen van een van deze richtingen in deze minor kun je:

  • ruwe data verwerken tot informatie, en het daarvoor meest geschikte werkproces kiezen;
  • een web-based model maken dat in VR te bekijken is;
  • projectmanagementmethodes gebruiken voor het digitaal ontwerpen van gebouwen of steden;
  • 3D-modellen visualiseren om inzicht te krijgen in de Slimme Stad (als je de richting Slimme Stad gekozen hebt);
  • verschillende scenario’s analyseren en daaruit het beste scenario kiezen (als je de richting Slimme Stad gekozen hebt);
  • een ontwerp maken voor een bouwwerk in 3D (als je de richting Digitaal Bouwen gekozen hebt);
  • het BIM uitvoeringsplan begrijpen en toepassen (als je de richting Digitaal Bouwen gekozen hebt).

Cursussen

Deze minor bestaat uit één cursus van in totaal 30 EC. De studiepunten worden volledig uitgekeerd bij het halen van deze cursus. Het ontvangen van een deel van de studiepunten is niet mogelijk.

Toetsing

Je moet vier toetsen halen:

  • Multiple-choice toets, op basis van de theorie in de hoor- en werkcolleges.
  • Vaardighedentoets met acht wekelijkse opdrachten, deze vormen de basis voor de groepsopdracht.
  • Groepsopdracht, deze vormt de kern van de minor. Je werkt met een groepje van vier tot vijf studenten aan een opdracht in de omgeving Utrecht. Je krijgt projecten uit het werkveld aangedragen door de docenten.
  • Je maakt een portfolio over je professionele ontwikkeling en beschrijft hierin je ontwikkeling en je competenties op het gebied van zelfontplooiing.

Literatuur

https://www.digigo.nu/leren-trainen/kenniskaarten
https://www.livingdigitaltwin.nl/
https://www.esri.nl/nl-nl/sectoren/openbare-orde-en-veiligheid/home

Rooster

Er wordt geen stage aangeboden in deze cursus. Alle contactmomenten zijn op werkdagen tussen 08.30 en 18.00 uur. Een programma op maat voor topsporters is mogelijk.

De les- en toetsroosters worden, met uitzondering van de eerste onderwijsperiode van het studiejaar (start september), altijd vier weken voor de start van iedere onderwijsperiode op Mijn Rooster geplaatst. Het rooster voor de eerste onderwijsperiode van het studiejaar is drie weken voor de start vindbaar op de site. Op Mijn Rooster is altijd het meest actuele rooster zichtbaar.

Extra kosten

Er zijn geen bijkomende kosten voor deze minor. Je dient wel in het bezit te zijn van een (krachtige) laptop, waarbij een processor i5 minimaal is en een i7 wordt aangeraden.

Switch to English English