Docent Beroepsonderwijs 2.0. Een oriëntatie op vakonderwijs

Wil jij tijdens je studie kennis maken met het onderwijs? Voor een beroep dat past bij de studierichting die jij nu volgt? Dan is de minor ‘Docent beroepsonderwijs 2.0’ wat voor jou. We geven je de kennis en vaardigheden die jij nodig hebt om in het beroepsonderwijs voor de klas te staan. De minor kan ook een mooie opmaat zijn voor een versnelde tweedegraads lerarenopleiding.  

De minor is geschikt voor hbo-studenten van de bachelor-studierichtingen:  

  • Life Sciences and Chemistry, Engineering, en ICT (voor de vakrichtingen Techniek, Technische beroepen, Natuurkunde, Scheikunde, Biologie, Wiskunde)  
  • Journalistiek en Media (voor de vakrichting Nederlands)  
  • Social Work (Culturele en maatschappelijke vorming, Maatschappelijk werk en dienstverlening, Sociaal pedagogische dienstverlening en Pedagogiek)  
  • Gezondheidszorg (voor vakrichtingen binnen Zorg en Welzijn)  

Toelating

Voor deze minor gelden geen toelatingseisen, maar de minor is niet geschikt voor studenten die al een lerarenopleiding volgen. Om de minor te kunnen volgen, heb je een stage- of werkplek nodig bij een (v)mbo school. De opleiding kan je helpen om deze plek te vinden.De minor is geschikt voor voltijdstudenten.  

De examencommissie van je opleiding stelt van tevoren vast welke HU-minoren geen hbo-niveau en/of een onacceptabele overlap hebben met het verplichte curriculum van je opleiding. Check op de pagina Niet toegestane minoren onder jouw instituut of er minoren zijn die je niet mag volgen. Deze pagina zal vanaf 21 februari geüpdatet zijn voor minoraanbod 2025-2026. 

Inhoud

Tijdens de minor ‘Docent in het beroepsonderwijs 2.0’ maak jij kennis met het verzorgen van onderwijs. In dit geval in het beroepsonderwijs, vmbo of mbo, in je eigen vakrichting. Je krijgt de trainingen die jij nodig hebt om op een enthousiaste manier te leren lesgeven. Je ontwikkelt de didactische vaardigheden die je nodig hebt om jouw vakkennis zo goed mogelijk over te brengen.  

We doen er alles aan om de minor te laten aansluiten bij de praktijk. Dat betekent dat je alles meekrijgt van vakspecifieke ontwikkelingen en dat je de laatste didactische inzichten leert. Maar niks bereid je zo goed voor op de praktijk als de praktijk. Daarom is een schoolstage een belangrijk onderdeel van deze minor.  

Na de minor heb je dus een goed beeld van het docentschap en van wat het beroepsonderwijs inhoudt. Met jou in de hoofdrol.  

Leerdoelen

Tijdens de minor leer je: 

Uitvoeren van onderwijs geven in je eigen vakrichting: 

  • Alles over de ontwikkeling van adolescenten (op sociaal en cultureel gebied, en als het gaat om leerontwikkeling);  
  • Een professionele relatie met leerlingen opbouwen;  
  • Gebruik maken van pedagogische technieken als je orde wilt houden, wilt zorgen voor structuur of je manier van lesgeven wilt afstemmen op de behoeftes van jouw leerlingen;  
  • Hoe je jouw vakkennis enthousiast kunt overbrengen met verschillende didactische vaardigheden. 

Ontwerpen van onderwijs:   

  • Een vak of lessenserie ontwerpen met actuele vakinhoud, gebaseerd op de doelen die je leerlingen moeten halen. 

Evalueren van het leren:  

  • Een toets maken en leerresultaat vastleggen. 

Professioneel handelen in de onderwijsomgeving:  

  • Kritisch observeren en interviewen;  
  • Reflecteren op je eigen ambities en sterke en zwakke punten.  

Cursussen

De cursussen zijn ingedeeld op de thema’s Didactisch bekwaam en Pedagogisch bekwaam, waarbij de schoolstage geïntegreerd is. Onderwijs wordt aangeboden middels theorielessen, vaardighedenlabs, leerteamleren en begeleide mentorlessen. Daarnaast is onderwijservaring opdoen in een begeleide stage onderdeel van het leren. Beide cursussen en de stage doe je in de periode september t/m januari.  

Pedagogisch Bekwaam 1 (10 EC): in deze cursus komen o.a. de volgende thema’s aan bod: klassenmanagement, bevorderen van een veilig schoolklimaat, omgaan met diversiteit en bevorderen van inclusie en basis gespreksvaardigheden 

Enerzijds staan in deze onderwijseenheid inzichten rond pedagogisch handelen en verschillende opvattingen over lesgeven centraal. De leraar is verantwoordelijk voor een leer- en leefklimaat in de klas waarbij alle leerlingen zo goed mogelijk kunnen functioneren en zelfs het beste uit zichzelf kunnen halen. Je denkt na over pedagogisch handelen in de klas, leert welke eisen er gesteld worden en ontwikkelt hierop een visie. Daarnaast krijg je door te participeren in de groep inzicht in de ontwikkeling van je eigen gevoel van veiligheid.  

Vakdidactisch Bekwaam 1 (20 EC): in deze cursus komen o.a. de volgende thema’s aan bod: leerdoelen en leerlijnen bepalen, lessen ontwerpen, toetsen, didactische werkvormen, begeleiden van leerprocessen, werking van het geheugen en de rollen van de docent.  

In deze onderwijseenheid komt de basis van het lesgeven en begeleiden van onderwijsactiviteiten aan de orde. Daarnaast is er aandacht voor het onderwijs ontwerpen en evalueren. Als aankomend docent heb je kennis en inzicht nodig van de didactische basisprincipes en leertheorieën zoals het bepalen van de beginsituatie, de doelstellingen, werkvormen en het afstemmen op de leerlingen. Ook is er aandacht voor vakdidactiek: elk vak vraagt zijn specifieke didactische keuzes. In deze onderwijseenheid leer je wat kenmerkende vakdidactische principes zijn in jouw vakgebied.  

Toetsing

We beoordelen je kennis, vaardigheden en houding door deze te toetsen aan de leeruitkomsten bij de verschillende docentenkwalificaties.  Deze leeruitkomsten kunnen aangetoond worden van toetsen, maar ook met dossieropdrachten, een portfolio en presentaties. Zo weet je zeker dat jij na de minor klaar bent voor het echte werk.   

Literatuur

De volgende literatuur komt tijdens de minor o.a. aan de orde. Je ontvangt voor de start van het onderwijs een definitieve literatuurlijst.  

  • Geerts, W. & van Kralingen, R. (2020). Handboek voor leraren (3e druk). Bussum: Uitgeverij Coutinho. ISBN: 9789046907221.  
  • Teitler, P. (2022) Lessen in orde, handboek voor de onderwijspraktijk (4e druk). Bussum: Uitgeverij Coutinho. ISBN: 9789046908051.  
  • Wal, van der, Jos. e.a. (2021) Identiteitsontwikkeling en leerlingbegeleiding (6e druk). Bussum: Uitgeverij Coutinho. ISBN: 9789046907580.  

Rooster

Periode A: 

  • Lesbijeenkomsten HU op maandag en donderdag, afhankelijk van gekozen schoolvak eventueel nog een dagdeel op een van de andere dagen;  
  • 2 stagedagen op een (v)mbo school.  

Periode B:   

  • Lesbijeenkomsten HU op maandag en donderdag, afhankelijk van gekozen schoolvak eventueel nog een dagdeel op een van de andere dagen;  
  • 3 stagedagen op een (v)mbo school. 

De roosterdagen zijn onder voorbehoud. 

De les- en toetsroosters worden, met uitzondering van de eerste onderwijsperiode van het studiejaar (start september), altijd vier weken voor de start van iedere onderwijsperiode op Mijn Rooster geplaatst. Het rooster voor de eerste onderwijsperiode van het studiejaar is drie weken voor de start vindbaar op de site. Op Mijn Rooster is altijd het meest actuele rooster zichtbaar.
Op de HU mag voltijdonderwijs geroosterd worden tussen 08.30 en 19.00 uur.

Extra kosten

€ 250,-

Reviews

“Een enorm leuke minor, ik leer ontzettend veel. Het is minder droog dan ik dacht. Hier heb je eigen inbreng, je kunt je eigen mening kwijt. Het is een cultuurshock voor mij, want ik ben op mijn opleiding gewend aan heel feitelijke en droge leerstof. Je moet een sociaal persoon zijn als je deze minor kiest. Als je het lastig vindt om connectie te maken met mensen wordt het lastig. In het vmbo en mbo is het essentieel dat je een relatie kunt opbouwen met je leerlingen. In deze minor leer je hoe je contact kunt maken. 

Je kunt je eigen leerstijl ontwikkelen in deze minor, het gaat om creatieve processen. Allerlei dingen kun je direct proberen in de klas, dat is heel leerzaam. Ik krijg door deze minor meer respect voor docenten. Sommige klassen zijn moeilijk en dan vraag ik me weleens af: waarom doe ik dit ook alweer? Ik kan aftasten of ik later echt wil gaan lesgeven. Het is natuurlijk ook wel een beetje eng. Het is een pittige minor. Zo is het tijdrovend om lessen voor te bereiden en ook het oefenen kost veel tijd.” 

Tristan, student Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek (Life Sciences), Hogeschool Utrecht, 22 jaar 

“Deze minor is voor mij een uitgelezen kans om te ontdekken of ik het onderwijs in wil. Al heel lang vroeg ik me af of het onderwijs wat voor mij zou zijn. Door deze minor weet ik dat binnen een half jaar. In het begin dacht ik wel: wat verwachten ze van ons? Ik vond het een beetje vaag, omdat ik als bèta-student een heel andere manier van studeren gewend was, veel feitelijker. Toch is het heel functioneel om het op die manier aan te pakken. Zo hebben we als groep tijd besteed om elkaar te leren kennen, om onderling vertrouwen op te bouwen. Daardoor durf je je later ook kwetsbaar op te stellen in de groep en kun je elkaar heel nuttige feedback geven. Je ontdekt ook dat leren op verschillende manieren kan. 

De vakken lijken telkens op elkaar, maar het programma is daardoor juist heel goed opgebouwd. Je gaat elke keer wat dieper. Stap voor stap word je meegenomen, totdat je je aan het eind echt klaar voelt om zelfstandig voor de klas te staan. We lopen veel stage, heel leerzaam. Ik vind het ook superleuk om bij veel verschillende docenten op de stageschool te kunnen rondkijken. Het is een fulltime minor, maar als je alles goed bijhoudt is het prima te doen.” 

Twan, student Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek (Life Sciences), Hogeschool Utrecht, 20 jaar 

Switch to English English