Docent Rekenen / Gecijferdheid (met bevoegdheid voor vo/mbo)

Zou je met leerlingen/studenten/cursisten willen werken aan het verbeteren van rekenen en het vergroten van hun gecijferdheid? Of wil je als bevoegd rekendocent aan de slag in het mbo?  Dan is de minor ‘Docent Rekenen/Gecijferdheid’ iets voor jou.  

Deelnemers die studeren voor een bevoegdheid of al een bevoegdheid hebben in een (willekeurig) vak, zijn na het afronden van de modules ‘Didactiek van rekenen en gecijferdheid’  1 en 2 bekwaam en bevoegd om rekenlessen te geven op alle niveaus in vo en mbo. Overige deelnemers zijn na de minor daartoe bekwaam.  

Toelating

De zes modules vereisen een praktijksituatie waar je lessen of activiteiten rond rekenen of gecijferdheid kunt uitvoeren aan jongeren (12+) of volwassenen, eventueel via een partnership met een collega-student. De inhoud van de modules kennen altijd een praktijk- of ontwerpcomponent, veelal gericht op het uitvoeren van reken- of gecijferdheidsactiviteiten in de praktijk. Als je geen reken- of gecijferdheidsactiviteiten in de praktijk kunt geven is het niet mogelijk de opdrachten te maken en daarmee de modules af te ronden.   

Daarnaast is je eigen rekenvaardigheid minimaal rekenniveau 3F.  

De examencommissie van je opleiding stelt van tevoren vast welke HU-minoren geen hbo-niveau en/of een onacceptabele overlap hebben met het verplichte curriculum van je opleiding. Check op de pagina Niet toegestane minoren onder jouw instituut of er minoren zijn die je niet mag volgen. Deze pagina zal vanaf 29 februari geüpdatet zijn voor minoraanbod 2024-2025. 

Inhoud

Vanaf september 2022 zijn in het mbo de “Rekeneisen mbo” ingevoerd als verplicht examenonderdeel voor alle studenten. Er zal een grote vraag naar bevoegde en bekwame rekendocenten ontstaan de komende jaren.   

Maar ook voor volwassenen en leerlingen in het vo is toenemende mate gecijferdheid van belang in het dagelijkse leven. We rekenen dagelijks meer dan we denken, dat maakt goed rekenen ook in een maatschappij vol rekenmachines relevant. Er zijn ongeveer 2,5 miljoen laaggecijferden in Nederland. Deze groep is oververtegenwoordigd wanneer het gaat om schulden en werkloosheid (lezenenschrijven.nl, 2016). Goed rekenonderwijs kan bijdragen aan het verminderen van laaggecijferdheid.  

In deze minor ‘Docent Rekenen/Gecijferdheid’ maak je kennis met verschillende manieren om jongeren (12+) en volwassenen te ondersteunen bij het sterker worden in rekenen en gecijferdheid. Je kijkt niet alleen naar de cognitieve kanten van meer gecijferd worden, maar ook naar de psychologische (affectieve) aspecten en sociologische aspecten (macht en beïnvloeding). Daarnaast gaan we in op rekenbeleid op schoolniveau en nationale en internationale ontwikkelingen.  

Leerdoelen

Goed rekenonderwijs vraagt om goede rekendocenten. Dit traject op hbo-bachelorniveau sluit aan bij het bekwaamheidsprofiel en de bouwstenen van het ‘Raamwerk scholing en nascholing rekendocent vo/mbo’. Die bouwstenen vormen de leerdoelen van de minor.  

Tijdens deze minor:  

  • verdiep je je in alle aspecten die van belang zijn bij het versterken van rekenen en gecijferdheid, in het bijzonder zoals omschreven in de Rekeneisen mbo; 
  • ontwikkel je onderwijsinterventies die daaraan bijdragen; 
  • voer je onderzoek of ontwerp uit in de praktijk;  
  • krijg je zicht op nationale en internationale ontwikkelingen rond rekenen en gecijferdheid voor jongeren en volwassenen.  

Cursussen

Didactiek van rekenen en gecijferdheid 1en 2
Leerlingen moeten natuurlijk een voldoende halen voor hun rekentoets of examen. Maar uiteindelijk gaat het erom dat zij zich redden in allerlei gecijferdheidssituaties in de maatschappij. We bekijken hoe het rekenonderwijs in elkaar zit en hoe je het kunt toepassen. Je neemt je eigen rekenvaardigheden ook onder de loep. 

Rekenbeleid en internationale ontwikkelingen 
Je gaat aan de slag met de rol en organisatie van rekenen en gecijferdheid in onderwijsinstituten, waarbij je ook de internationale ontwikkelingen meeneemt (zoals de ontwikkeling van een Common European Numeracy Framework (X1, X2, Y1, Y2, Z1, Z2)).  

Individuele reken- en gecijferdheidsprofielen
Alle mensen die je voor je neus krijgt, hebben ervaring met rekenonderwijs. Maar het niveau van mensen is lang niet altijd gelijk en ook hebben ze rekenen soms heel verschillend ervaren. Hoe ga je om met zulke verschillende profielen? 

Laaggecijferdheid en rekenproblemen
Welke kenmerken hebben zwakke of laaggecijferden en hoe herken je ze? Welke benaderingen zijn er mogelijk en welke zijn effectief? Tijdens deze module komen kenmerken van zwakke rekenaars en van deelnemers met rekenproblemen aan de orde.  

Onderzoek en ontwerp 
Op basis van een praktijkprobleem onderzoek je de mogelijkheden voor verbetering. Je doet dat door te onderzoeken of door onderwijsinterventies te ontwerpen, zoals lessen, activiteiten, rekengesprekken, et cetera. Je geeft zelf richting aan je eigen onderzoek.  

Toetsing

Tijdens deze minor voer je bij alle thema’s praktijkopdrachten uit. In een portfolio laat je zien hoe die opdrachten hebben bijgedragen aan jouw ontwikkeling als rekendocent. Er zijn opdrachten die je in de bijeenkomsten uitvoert, opdrachten die je in de praktijk uitvoert, en opdrachten die je kunt uitwerken op basis van literatuurstudie. Het samenwerken in een leerteam is een vereiste, maar de beoordeling is individueel. Een rekentoets 3F maakt deel uit van de module Didactiek van rekenen en gecijferdheid 2.  

Literatuur

De volgende literatuur komt tijdens de minor aan de orde. Je ontvangt voor de start van het onderwijs een definitieve literatuurlijst.  

  • Rekeneisen mbo. OCW (2020)  
  • Raamwerk scholing en nascholing rekendocent vo/mbo – Bouwstenen voor deskundig rekenonderwijs. M. van Groenestijn & V. Jonker (2014) 

Rooster

Er is een vaste lesdag in de week, waarschijnlijk dinsdag. In periode A en B heb je één dagdeel les. In periode C en D heb je één dagdeel les, met daarnaast mogelijk enkele dagdelen extra over de voortgang en presentatie van je ontwerp of onderzoek. Je loopt ook een dag stage. 

De les- en toetsroosters worden, met uitzondering van de eerste onderwijsperiode van het studiejaar (start september), altijd vier weken voor de start van iedere onderwijsperiode op Mijn Rooster geplaatst. Het rooster voor de eerste onderwijsperiode van het studiejaar is drie weken voor de start vindbaar op de site. Op Mijn Rooster is altijd het meest actuele rooster zichtbaar. 
 
Op de HU mag voltijdonderwijs geroosterd worden tussen 08.30 en 19.00 uur.

Extra kosten

Geen.

Switch to English English