Wil je weten wat games kunnen betekenen voor het onderwijs? Wil je digitale geletterdheid toepassen in het maken van een educatieve game? En wil jij je binnen je school of organisatie ontwikkelen tot de expert op dit gebied? Dan is de minor ‘Educatieve games en digitale geletterdheid’ de minor voor jou. Ook als je jouw ideeën voor een game wilt uitwerken is dit een opleiding die goed bij je past.
Toelating
Er zijn geen toelatingseisen voor deze minor.
De examencommissie van je opleiding stelt van tevoren vast welke HU-minoren geen hbo-niveau en/of een onacceptabele overlap hebben met het verplichte curriculum van je opleiding. Check op de pagina Niet toegestane minoren onder jouw instituut of er minoren zijn die je niet mag volgen. Deze pagina zal vanaf 25 februari geüpdatet zijn voor minoraanbod 2023-2024.
Deze minor is ook zeer geschikt voor deeltijdstudenten aangezien alle bijeenkomsten enkel op maandag zijn geroosterd.
Inhoud
Door het internet en computers is onze samenleving snel veranderd. Bijna alle beroepsgroepen krijgen daardoor te maken met vernieuwingen op het gebied van digitale geletterdheid. Dat geldt dus ook voor het onderwijs. In deze minor leer je hoe je games en gamification voor de door jouw gekozen inhoud op een verantwoorde en zinvolle manier in kunt zetten. Scholen hebben steeds meer behoefte aan professionals die daar verstand van hebben.
In de minor komt er veel aan bod, afhankelijk van je achtergrond kan je daar een keuze in maken, zie ook onder het kopje Cursussen voor het overzicht:
- Een educatieve website ontwerpen en maken voor je eigen onderwijs;
- Digitale geletterdheid toepassen;
- Serious games in het onderwijs ontwerpen en maken;
- Educatieve games programmeren (specifiek voor ICT’ers);
- Games inzetten in de klas;
- Video’s maken over je eigen vakgebied;
- VR inzetten voor een leerdoel;
- Kennismaking met technologieën als AR, robots en programmeren.
In een Praktijkopdracht krijg je de mogelijkheid om een onderwerp uit de minor verder te verkennen. Daarmee laat je deze minor optimaal aansluiten op jouw praktijk.
Leerdoelen
Je leert alles over games en gamification, mediawijsheid in het onderwijs, het programmeren van educatieve games én andere hedendaagse technologieën. Kortom: alles wat je nodig hebt om digitale geletterdheid te kunnen toepassen en games te maken die je zelf kan gebruiken in het onderwijs.
Cursussen
Deze minor bestaat uit een verzameling cursussen. In elke periode kies jij voor de cursussen die jou het meest aanspreken.
De modulen voor leraren in Periode A:
- Digitale geletterdheid (5 EC)
- Educatieve website maken (5 EC)
- Games en gamification (5 EC)
Beluister de podcast waarin de ervaring van student Bo van Dam met deze minor aan bod komt en waar ze over haar gemaakte digitale product praat:
De modulen voor ICT’ers in Periode A:
- UxD en gamedesign (5 EC)
- Educatieve games programmeren 1 (5 EC)
- Games en gamification (5 EC)
Keuzemodulen in Periode B:
- Video Pro (5 EC)
- Coderen en maakonderwijs (5 EC)
- Games in de klas (5 EC)
- Educatieve games programmeren 2 (voor ICT’ers) (5 EC)
- Praktijkopdracht, klein of groot (met uitloop naar periode C en D) (5 of 10 EC)
Toetsing
Aan het eind van elke cursus wordt jouw kennis getest. Je maakt dan een product dat goed past bij de cursusinhoud. Toetsing vindt dus steeds plaats op basis van producten die je zelf maakt
Literatuur
Je ontvangt voor de start van het onderwijs een definitieve literatuurlijst.
Rooster
Periode A en B, op maandag overdag de gehele dag.
De les- en toetsroosters worden, met uitzondering van de eerste onderwijsperiode van het studiejaar (start september), altijd vier weken voor de start van iedere onderwijsperiode op Mijn Rooster geplaatst. Het rooster voor de eerste onderwijsperiode van het studiejaar is drie weken voor de start vindbaar op de site. Op Mijn Rooster is altijd het meest actuele rooster zichtbaar.
Op de HU mag voltijdonderwijs geroosterd worden tussen 08.30 en 19.00 uur.
Extra kosten
Geen.