Educatieve games en Digitale geletterdheid

Wil je weten wat games kunnen betekenen voor het onderwijs? Wil je digitale geletterdheid toepassen in het maken van een educatieve game? En wil jij je binnen je school of organisatie ontwikkelen tot de expert op dit gebied? Dan is de minor ‘Educatieve games en digitale geletterdheid’ de minor voor jou. Ook als je jouw ideeën voor een game wilt uitwerken is dit een opleiding die goed bij je past. De meeste studenten komen van de lerarenopleidingen of van ICT-opleidingen, maar deze minor is toegankelijk voor iedereen die in het onderwerp interesse heeft. 

Toelating

Er zijn geen toelatingseisen voor deze minor. 

Deze minor is ook zeer geschikt voor deeltijdstudenten aangezien alle bijeenkomsten enkel op maandag zijn geroosterd. 

De examencommissie van je opleiding stelt van tevoren vast welke HU-minoren geen hbo-niveau en/of een onacceptabele overlap hebben met het verplichte curriculum van je opleiding. Check op de pagina Niet toegestane minoren onder jouw instituut of er minoren zijn die je niet mag volgen. Deze pagina zal vanaf 29 februari geüpdatet zijn voor minoraanbod 2024-2025. 

Inhoud

Door het internet en computers is onze samenleving snel veranderd. Bijna alle beroepsgroepen krijgen daardoor te maken met vernieuwingen op het gebied van digitale geletterdheid. Dat geldt dus ook voor het onderwijs, educatie bij b.v. musea. In deze minor leer je hoe je games en gamification voor de door jouw gekozen inhoud op een verantwoorde en zinvolle manier in kunt zetten. Scholen en educatieafdelingen van b.v. musea hebben steeds meer behoefte aan professionals die daar verstand van hebben. 

In de minor komt er veel aan bod, afhankelijk van je achtergrond kan je daar een keuze in maken, zie ook onder het kopje Cursussen voor het overzicht:  

 • Een educatieve website ontwerpen en maken voor je eigen onderwijs;  
 • Digitale geletterdheid toepassen;  
 • Serious games in het onderwijs ontwerpen en maken; 
 • Educatieve games programmeren (specifiek voor ICT’ers); 
 • Games inzetten in de klas; 
 • Video’s maken over je eigen vakgebied; 
 • VR inzetten voor een leerdoel;
 • Kennismaking met technologieën als AR, robots en programmeren. 

In een Praktijkopdracht krijg je de mogelijkheid om een onderwerp uit de minor verder te verkennen. Daarmee laat je deze minor optimaal aansluiten op jouw praktijk. 

Leerdoelen

Je leert alles over games en gamification, mediawijsheid in het onderwijs en de educatiewereld, over het programmeren van educatieve games én je maakt kennis met andere hedendaagse technologieën. Kortom: alles wat je nodig hebt om digitale geletterdheid te kunnen toepassen en games te maken die je zelf kan gebruiken in het onderwijs. 

Cursussen

Deze minor bestaat uit een verzameling cursussen. In elke periode kies jij voor de cursussen die jou het meest aanspreken.

De modulen voor leraren in Periode A:

 • Digitale geletterdheid (5 EC)
 • Educatieve website maken (5 EC)
 • Games en gamification (5 EC)

Beluister de podcast waarin de ervaring van student Bo van Dam met deze minor aan bod komt en waar ze over haar gemaakte digitale product praat:

De modulen voor ICT’ers in Periode A:

 • UxD en gamedesign (5 EC)
 • Educatieve games programmeren 1 (5 EC)
 • Games en gamification (5 EC)

Keuzemodulen in Periode B:

 • Video Pro (5 EC)
 • Coderen en maakonderwijs (5 EC)
 • Games in de klas (5 EC)
 • Educatieve games programmeren 2 (voor ICT’ers) (5 EC)
 • Praktijkopdracht, klein of groot (met uitloop naar periode C en D) (5 of 10 EC)

 

Toetsing

Aan het eind van elke cursus wordt jouw kennis getest. Je maakt dan een product dat goed past bij de cursusinhoud. Toetsing vindt dus steeds plaats op basis van producten die je zelf maakt. 

Literatuur

Je ontvangt voor de start van het onderwijs een definitieve literatuurlijst.

Rooster

Op maandag overdag de gehele dag. 

De les- en toetsroosters worden, met uitzondering van de eerste onderwijsperiode van het studiejaar (start september), altijd vier weken voor de start van iedere onderwijsperiode op Mijn Rooster geplaatst. Het rooster voor de eerste onderwijsperiode van het studiejaar is drie weken voor de start vindbaar op de site. Op Mijn Rooster is altijd het meest actuele rooster zichtbaar. 

 Op de HU mag voltijdonderwijs geroosterd worden tussen 08.30 en 19.00 uur.

Extra kosten

Geen.

Reviews

“Een heel leuke minor, heel praktisch en niet al te zwaar. Dat zocht ik, want ik heb er een baan als leraar naast en ben ook nog aan het afstuderen. Het tempo is soms hoog, maar het is toch goed te doen. Ik ben de minor gaan doen omdat ik me graag wil ontwikkelen tot ICT-coördinator op een basisschool. Het is leerzaam dat ICT-ers en niet-ICT-ers met elkaar samenwerken. Iedereen brengt eigen kennis mee en we vullen elkaar heel goed aan.” 

Denise, Hogeschool Utrecht, 22 jaar

Switch to English English