Forensic Accounting & CDD

Wil je graag kennis maken met KYC/CDD (Ken je klant en Customer Due Diligence) en het ontdekken en bestrijden van Fraude? In de huidige beroepspraktijk komen deze zaken dagelijks voor en halen ze ook de media. Voor deze interdisciplinaire minor is het belangrijk dat je buiten je eigen vakgebied durft te kijken. Enige kennis van economie en een gezonde nieuwsgierigheid zijn belangrijk om deze minor te kunnen volgen.  

Toelating

Je kunt aan deze minor deelnemen als je een opleiding Accountancy, Finance & Control, Finance, Tax and Advice, Bedrijfskunde, IT of Recht volgt en in je vooropleiding economie in je vakkenpakket hebt gehad. Voor deze minor is geen stage- en/of werkplek nodig. De minor staat open voor fulltime studenten van HU en andere hogescholen. Flex, deeltijd of duaal studenten kunnen niet aan deze minor deelnemen.  

De examencommissie van je opleiding stelt van tevoren vast welke HU-minoren geen hbo-niveau en/of een onacceptabele overlap hebben met het verplichte curriculum van je opleiding. Check op de pagina Niet toegestane minoren onder jouw instituut of er minoren zijn die je niet mag volgen. Deze pagina zal vanaf 29 februari geüpdatet zijn voor minoraanbod 2024-2025. 

Inhoud

De minor komt voort uit twee bestaande minors: CDD en Hoe ga je om met fraude. De nieuwe minor pakt zaken uit de bestaande minors mee en gaat soms, bijvoorbeeld op het gebied van cybercrime, nog wat verder. Agressieve tax planning, boekhoudfraude, overtreding van de Wwft, Sanctiewet, Privacy wetgeving zijn zaken die zowel op privé- en ondernemingsniveau onderdeel van het programma uitmaken. Het kritisch beoordelen van cijfers waarbij gedacht moet worden aan de bankrekening maar ook de boekhouding (ook hier privé en zakelijk) maakt onderdeel van deze minor uit. Hoe handel je vervolgens, durf je eigenaar van het probleem te zijn of kijk je weg. Maar ook mis je zaken en is dit opzettelijk of vanuit onwetendheid. Deze laatste is ook het bruggetje naar risk en cybercrime. De e-mail met en hyperlink maakt een andere vorm van risico en fraude mogelijk. Fraude en witwassen door criminelen die het op je organisatie, gegevens van klanten en werknemers hebben gemunt. Wat is dan de verantwoordelijkheid van jou als bestuurder, ook als je organisatie heeft meegewerkt aan het bewust dan wel onbewust witwassen van geld. Hoe ga je als professional het onderzoek uitvoeren, alleen data of ook soft skills gebruiken om daarmee de vraag achter de vraag te zien en in staat de zaken vanuit meerdere perspectieven te kunnen bekijken. 

Al met al genoeg te doen voor een nooit saaie loopbaan en een afwisselend programma binnen deze minor.  

Leerdoelen

Je verwerft kennis van wet- en regelgeving , rechtsvormen, fiscale structuren, risico- en fraude indicatoren, cybercrime, cyberfraude en hoe dit te voorkomen. Klant- en boekenonderzoek en vaardigheden hoe hierover effectief met anderen te communiceren. Ethisch handelen en de aansprakelijkheid van bestuurders, maar ook je eigen aansprakelijkheid en hoe je handelt als je mogelijke fraude signaleert.  

Cursussen

De minor bestaat uit de volgende onderdelen: 

  • Juridisch aspecten en ethiek. Fraude maar ook het niet voldoende opvolgen van KYC kan als gevolg hebben strafrechtelijke vervolging. De opsporing van criminele feiten, het witwassen van geld maar ook de ouderwetse boekhoudfraude kunnen voor de onderneming, de bestuurder en/of de medewerker juridische gevolgen hebben. 
  • Cases (met het bedrijfsleven). Vanuit een Nederlandse bank is er een uitgebreide casus beschikbaar waarbij klantonderzoek, het bewust zijn van signalen, boekhoudkundig onderzoek  
  • Juridische constructies en corporate governance: hierbij wordt onder andere gekeken naar het vennootschapsrecht, riskmanagement, transparantie (KYC/CDD) etc.  
  • Persoonlijke vaardigheden en probleem eigenaarschap. Wat is de vraag achter de vraag. Doorvragen, een gesprek voeren, observeren, maar ook het interpreteren van wat is gezegd of wat staat beschreven.  
  • Cliëntonderzoek en het missen van red flags. Je klant heeft niet alleen jaarcijfers opgesteld en daar een boekhouding voor gevoerd. Hij is ook met andere bedrijven en klanten in gesprek geweest. Van de melding die door toedoen niet in het jaarverslag naar voren zal gaan komen tot het handelen met partijen die reputatieschade voor je onderneming op kunnen leveren. Naast je eigen onderneming lopen partijen als je accountant en je bank ook reputatieschade. Hoe ga je daar mee om? 
  • Risk, cybercrime en fraude. Een groot aantal ondernemingen heeft te maken met cybercriminaliteit. Deze vorm van fraude neemt hand over hand toe. Hoe veilig zijn de gegevens die jij zelf aanlevert en hoe kan je het zo goed mogelijk voorkomen? https://www.verzekeraars.nl/publicaties/actueel/cybercrime-hoe-beter-je-het-snapt-des-te-makkelijker-je-het-kunt-bestrijden 

Toetsing

Toetsing voor de diverse onderdelen vindt plaats door individuele rapportages, mondelingen, een pitch vanuit een team.  

Literatuur

De literatuurlijst voor deze minor wordt nog definitief vastgesteld en zal t.z.t. via Canvas en de cursuswijzer gecommuniceerd worden.  

Rooster

Roostering is maximaal 3 dagen per week. De colleges eindigen om uiterlijk 19 uur. 

De les- en toetsroosters worden, met uitzondering van de eerste onderwijsperiode van het studiejaar (start september), altijd vier weken voor de start van iedere onderwijsperiode op Mijn Rooster geplaatst. Het rooster voor de eerste onderwijsperiode van het studiejaar is drie weken voor de start vindbaar op de site. Op Mijn Rooster is altijd het meest actuele rooster zichtbaar.

Extra kosten

Buiten de benodigde literatuur en het op locatie hebben van gastcolleges, zijn er geen extra kosten aan deze minor verbonden. 

Switch to English English