Fotojournalistiek en Beeldredactie

Ben jij een gedreven student met een goed gevoel voor beeld? Dan is de minor Fotojournalistiek en Beeldredactie iets voor jou.

Ingangseisen

Voor de toelating dien je een van de vier onderstaande opdrachten te kiezen uit te werken. Het maakt niet uit welke opdracht je kiest. Je levert alle foto’s in als een pdf-file waarbij je zelf een titel voor je serie bedenkt. Tevens voorzie je de serie van een korte intro en een fotobijschrift (100-250 woorden).

1. Maak een reeks portretten (3-5 foto’s) van personen waarin je licht, omgeving en/of aankleding gebruikt om iets over deze personen te vertellen.
Voorbeeld: een reeks portretten van studenten waarbij je de persoon in een studentenkamer plaats.

2. Maak een ‘reportageserie’ (4-6 foto’s) van iemand die een beroep of een hobby uitoefent. Denk er hierbij aan dat je foto’s samenhang vertonen en dat je in je foto’s genoeg variatie (standpunt en inhoud) biedt.
Voorbeeld: een serie over een dag uit het leven van een agrariër of een hobbyvisser.

3. Maak een gevarieerde reportageserie van een ‘saaie’ handeling waarbij jij ervoor zorgt dat het geheel toch op een interessante, verhalende wijze laat zien wat er gebeurt.
Voorbeeld 1: een serie over het leven op het kantoor.
Voorbeeld 2: een serie over een persoon die elke dag de hond uitlaat.

4. Maak een journalistieke fotoreportage (3-5 foto’s) over een onderwerp dat volgens jou nieuws is.

Wanneer de getekende leerovereenkomst is ontvangen bij Hogeschool Utrecht, neemt de minorcontactpersoon contact met je op m.b.t. de toelatingsopdracht.

Inlevereis en deadline voor toelatingsopdracht
Of je nu een student van de Hogeschool Utrecht bent of een KOM-student, je levert je opdracht minimaal twee weken nadat je je hebt ingeschreven voor de minor in. Dat geeft ons de mogelijkheid om je snel te kunnen laten weten of je bent toegelaten of niet. Bij de beoordeling wegen we techniek nog niet zo zwaar mee, maar kijken we vooral of je in staat bent zaken op een originele wijze in beeld te brengen en binnen een deadline werk te kunnen leveren.
NB: KOM-studenten moeten zich eerst via Kies-op-Maat inschrijven.

Inhoud

Een verhaal vertellen met foto’s. Dat is nog lang niet altijd even gemakkelijk. Foto’s zeggen soms iets totaal anders dan tekst of geluid. Door digitale fotografie en social media zijn er steeds meer mogelijkheden voor fotojournalistiek.

Tijdens deze minor maak je nieuwsfoto’s en breng jij verhalen in beeld voor verschillende media. Naast de technische kant van de fotografie, leer je ook hoe je met beeld een journalistiek verhaal kunt vertellen.

Leerdoelen

Aan het einde van de minor:

  • Heb je een kritische en creatieve instelling als het gaat om het effect van beeld op de kijker;
  • Snap je de theorie achter fotografie;
  • Begrijp je hoe fotojournalistiek wordt toegepast;
  • Heb je algemene kennis over auteursveld en het werk als fotograaf;
  • Kun jij kritisch kijken naar journalistiek in kranten, bladen of op websites en weet jij hoe het beter kan;
  • Kun je ideeën uitwerken.

Cursussen

Casus
Je voert een opdracht uit waarbij je fotografie, tekst en beeld combineert. Ook leer je hoe het is om te werken als freelancer.

Fototechniek en digitale techniek
Je leert zelf om te gaan met je camera (diafragma, sluitertijd, witbalans, flits etc.) en je leert met fotobewerkingsprogramma’s te werken.

Fotoverslaggeving en fotografische technieken
Je leert zelf fotoverslag te doen van een journalistiek onderwerp. De uitdaging: vang het verhaal in één beeld.

Theorie fotojournalistiek
Waarom is het nodig om nieuws in beeld te vatten? En hoe werkte communicatie met beelden door de eeuwen heen? Na deze cursus weet je het.

Toetsing

Je kennis van de theorie wordt aan het einde van de cursus getoetst met een tentamen. Voor de andere cursusonderdelen lever je een portfolio in.

Daarnaast werk je alleen en met studiegenoten aan verschillende fotoprojecten. Je voert ook een freelance opdracht uit voor een opdrachtgever.

De minor wordt afgesloten met een casus waarvoor je een expositie maakt en een portfolio met werk inlevert.

Literatuur

De volgende literatuur komt tijdens de minor aan de orde. Je ontvangt voor de start van het onderwijs een definitieve literatuurlijst.

Emma Lewis, Fotografie Begrijpen (ISBN: 9789089987891)

Rooster

Je moet 5 dagen per week beschikbaar zijn voor deze minor. Het rooster en de lesdagen zijn nog niet bekend.

Extra kosten

€150,-

Switch to English English