Fotojournalistiek en Beeldredactie

Ben jij een gedreven student met een goed gevoel voor beeld? Dan is de minor Fotojournalistiek en Beeldredactie iets voor jou.

Toelating

Voor de minor geldt geen toelatingseis. In principe laten we, zolang er plek is, elke student toe. Je hebt geen stage- of werkplek nodig om de minor te kunnen volgen. Je kunt deze minor alleen niet volgen als je deeltijdstudent bent. Wel is het belangrijk om te beseffen dat het een minor Fotojournalistiek is. Als je geen of zéér weinig affiniteit met journalistiek en/of documentaire hebt, dan is deze minor niet geschikt.  

De examencommissie van je opleiding stelt van tevoren vast welke HU-minoren geen hbo-niveau en/of een onacceptabele overlap hebben met het verplichte curriculum van je opleiding. Check op de pagina Niet toegestane minoren onder jouw instituut of er minoren zijn die je niet mag volgen. Deze pagina zal vanaf 29 februari geüpdatet zijn voor minoraanbod 2024-2025. 

Inhoud

Een verhaal vertellen met foto’s. Dat is nog lang niet altijd even gemakkelijk. Foto’s zeggen soms iets totaal anders dan tekst of geluid. Door digitale fotografie en social media zijn er steeds meer mogelijkheden voor fotojournalistiek.  

Tijdens deze minor maak je nieuwsfoto’s en breng jij verhalen in beeld voor verschillende media. Naast de technische kant van de fotografie, leer je ook hoe je met beeld een journalistiek verhaal kunt vertellen. 

Leerdoelen

Aan het einde van de minor:  

  • Heb je een kritische en creatieve instelling als het gaat om het effect van beeld op de kijker;  
  • Snap je de theorie achter fotografie;  
  • Begrijp je hoe fotojournalistiek wordt toegepast;  
  • Heb je algemene kennis over auteursveld en het werk als fotograaf;  
  • Kun jij kritisch kijken naar journalistiek in kranten, bladen of op websites en weet jij hoe het beter kan;  
  • Kun je ideeën uitwerken.  

Cursussen

Casus
Je voert een opdracht uit waarbij je fotografie, tekst en beeld combineert. Ook leer je hoe het is om te werken als freelancer. 

Creative Visual Storytelling
Je leert zelf een boekje te maken samengesteld uit zelfgemaakt en gevonden fotomateriaal. 

Freelance
Je regelt minimaal één opdracht bij een externe titel die jouw foto(‘s) publiceert.  

Fototechniek en digitale techniek
Je leert zelf om te gaan met je camera (diafragma, sluitertijd, witbalans, flits etc.) en je leert met fotobewerkingsprogramma’s te werken.  

Fotoverslaggeving en fotografische technieken
Je leert zelf fotoverslag te doen van een journalistiek onderwerp. De uitdaging: vang het verhaal in één beeld.  

Theorie fotojournalistiek
Waarom is het nodig om nieuws in beeld te vatten? En hoe werkte communicatie met beelden door de eeuwen heen? Na deze cursus weet je het.  

Toetsing

Je kennis van de theorie wordt aan het einde van de cursus getoetst met een tentamen. Voor de andere cursusonderdelen lever je een portfolio in. Daarnaast werk je alleen en met studiegenoten aan verschillende fotoprojecten. Je voert ook een freelance opdracht uit voor een opdrachtgever. De minor wordt afgesloten met een casus waarvoor je een expositie maakt en een portfolio met werk inlevert.  

Literatuur

Aangezien het medium fotografie aan verandering onderhevig is, passen we de te gebruiken literatuur aan op de actualiteit. Je ontvangt daarom voor de start van het onderwijs een definitieve literatuurlijst.  

Rooster

Je moet 5 dagen per week beschikbaar zijn voor deze minor. Het rooster en de lesdagen zijn nog niet bekend, maar er wordt naar gestreefd drie dagen per week op school lessen aan te bieden.

Helaas is er geen programma op maat mogelijk. Het is dus niet mogelijk de minor deeltijd te volgen of slechts enkele onderdelen te volgen. Officieel is er geen aanwezigheidsplicht, maar deelname aan verschillende onderdelen van de cursus wordt mede getoetst. Het is dus vrijwel onmogelijk de minor te behalen indien er te veel lessen worden gemist. 

De les- en toetsroosters worden, met uitzondering van de eerste onderwijsperiode van het studiejaar (start september), altijd vier weken voor de start van iedere onderwijsperiode op Mijn Rooster geplaatst. Het rooster voor de eerste onderwijsperiode van het studiejaar is drie weken voor de start vindbaar op de site. Op Mijn Rooster is altijd het meest actuele rooster zichtbaar. 
 
Op de HU mag voltijdonderwijs geroosterd worden tussen 08.30 en 19.00 uur. 

Extra kosten

€150,- voor literatuur, expositiemateriaal en excursies.  
Houd rekening met extra kosten als je nog geen Adobe-pakket hebt. Studenten kunnen deze voor een jaar aanschaffen op Surfspot. Het is mogelijk om met twee studenten op een account te werken. 

 

Deze minor is door de Green Office HU aangemerkt als een duurzame minor. Dit betekent dat je door het volgen van deze minor kan bijdragen aan één of meerdere van de Sustainable Development Goals van de UN.

 

Switch to English English