Let op: de aanmelddeadline voor deze minor (start februari 2025) nadert! Check de jaaragenda.

Inleiding in de Toegepaste Psychologie

Wil jij het menselijk gedrag beter begrijpen en verklaren? En meer inzicht krijgen in de manier waarop mensen functioneren? Dan moet je zeker de minor ‘Inleiding in de toegepaste psychologie’ volgen. 

Toelating

Er zijn geen toelatingseisen. Deze minor kun je ook volgen als deeltijdstudent. Vraag de minorcontactpersoon naar de mogelijkheden. 

De examencommissie van je opleiding stelt van tevoren vast welke HU-minoren geen hbo-niveau en/of een onacceptabele overlap hebben met het verplichte curriculum van je opleiding. Check op de pagina Niet toegestane minoren onder jouw instituut of er minoren zijn die je niet mag volgen. Deze pagina zal vanaf 29 februari geüpdatet zijn voor minoraanbod 2024-2025. 

Inhoud

Psychologie is al jaren een populaire studie. En dat is nog steeds zo. Dat is ook niet gek: in ons dagelijks leven spelen psychologische inzichten een steeds belangrijkere rol. Woorden als ‘introvert’ en ‘intelligent’ zijn heel gewoon geworden. En hulp van een psycholoog wordt steeds normaler. 

In deze minor maak jij kennis met de psychologie en een aantal disciplines van de toegepaste psychologie. Je krijgt inzicht in hoe sterk onze gedachten, gevoelens en gedrag worden beïnvloed, hoe groepsprocessen werken en waarom we ons vaak conformeren aan de meerderheid. Waarom doen mensen wat ze doen? Je leert hoe je binnen jouw vakgebied psychologische kennis kunt toepassen. 

De minor richt zich dus op kennis, vaardigheden en toepassingen van de psychologie. Maar er is ook aandacht voor je eigen leervraag. Wat wil jij nou precies leren? Daarbij ga je op zoek naar de verbinding tussen theorie, opleiding en praktijk. En tussen de theoretische, methodische en praktische kennis. 

Leerdoelen

Na het volgen van deze minor: 

  • heb je inzicht in de manier waarop mensen functioneren, zonder direct een oordeel te hebben 
  • kun je op een methodische manier het gedrag op het gebied van sociaal, emotioneel of verstandelijk functioneren verklaren 
  • beschik je over kennis en vaardigheden op het gebied van de sociale psychologie 
  • begrijp je hoe mensen beïnvloed worden en ben je in staat om jouw omgeving vanuit psychologisch oogpunt te beïnvloeden 
  • beschik je over de kennis en vaardigheden om binnen jouw vakgebied psychologie toe te passen
  • ben je in staat om vanuit een probleemstelling een onderzoeksvraag te formuleren (en daaruit gegevens te verzamelen)
  • kan je adviezen formuleren en deze op een aantrekkelijke manier presenteren 

Cursussen

Fundamenten van de psychologie
In deze cursus komen de verschillende stromingen binnen de psychologie aan de orde. 

Persoonlijkheidsleer
Hoe beïnvloeden persoonlijkheidstrekken ons gedrag in onze sociale omgeving. En in hoeverre speelt persoonlijkheid een rol in welbevinden, functioneren en gezondheid? 

Sociale psychologie
Je krijgt inzicht in de wijze waarop onze gedachten, gevoelens en gedrag worden beïnvloed door anderen. En hoe wij anderen beïnvloeden. 

Hersenen en gedrag
Waarom doen mensen wat ze doen? Hoe kan je gedrag voorspellen en hoe komt het tot stand? Je gaat je verdiepen in de relatie tussen hersenen en gedrag. 

Er zijn twee projecten die je een keuzemogelijkheid bieden: 

Project A
Deze projectperiode kenmerkt zich door verschillende aan het project gerelateerde opdrachten. Je bent vrij in de keuze van het onderwerp. 

Project B
Deze projectperiode beslaat het gehele blok en sluit meer aan bij jouw persoonlijke ontwikkeling in relatie tot de inhoudelijke cursussen. 

Toetsing

Alle cursussen worden afgesloten met 1 of 2 (deel-) toetsen. Naast de (digitale) kennistoetsen worden cursussen afgesloten met een paper, presentatie, rapport of onderzoeksverslag. 

Literatuur

  • Brysbaert, M. (nieuwste druk 2022). Fundamenten van de Psychologie. Gent: Academia Press. ISBN 9789089319258 
  • Van der Linden, M. (2017) Hersenwerk, Neurowetenschappen in de 21ste eeuw. Amsterdam, Boom. ISBN 9789058758675. Ook verkrijgbaar als e-book.
  • Aronson, E. Wilson, T.D. Akert, R.M. (2022). Sociale Psychologie (9e editie). Amsterdam: Pearson Education Benelux
  • Rigter, J. (2008). Palet van de Psychologie. Uitgeverij Coutinho ISBN 9789046900109 

Rooster

De lessen worden gegeven op twee dagen. Studenten die staan ingeschreven voor de minor krijgen ruim voor aanvang een mail waarin ze de voorkeur kunnen aangeven voor bepaalde dagen. Daarnaast is het mogelijk om te kiezen voor alle lessen fysiek in Utrecht, alle lessen online (behalve de toetsen) of 50% van de lessen fysiek/50% van de lessen online. 

De les- en toetsroosters worden, met uitzondering van de eerste onderwijsperiode van het studiejaar (start september), altijd vier weken voor de start van iedere onderwijsperiode op Mijn Rooster geplaatst. Het rooster voor de eerste onderwijsperiode van het studiejaar is drie weken voor de start vindbaar op de site. Op Mijn Rooster is altijd het meest actuele rooster zichtbaar. 
 
Op de HU mag voltijdonderwijs geroosterd worden tussen 08.30 en 19.00 uur. 

Extra kosten

Geen extra kosten.

Switch to English English