Justitiële Dienstverlening

Voel jij je aangetrokken tot het justitiële werkveld? Wil je jouw kennis van het formele en materiële strafrecht verdiepen? Ben je geïnteresseerd in de theoretische achtergronden van daders en slachtoffers?  En ben jij op zoek naar een manier om jouw gesprekstechnieken verder aan te scherpen? Dan is de minor ‘Justitiële dienstverlening’ iets voor jou. Deze minor is bedoeld voor studenten die willen werken bij één van de schakels van de strafrechtketen, zoals de politie, het openbaar ministerie, de rechtbank, justitiële (jeugd)inrichtingen, Halt, de reclassering of Slachtofferhulp. Ook voor het werken in de schuldhulpverlening of daklozenopvang biedt deze minor de vereiste kennis en vaardigheden.   

Zeker als je student Sociaal Juridische Dienstverlening (SJD), HBO-Rechten (HBR) of Integrale Veiligheidskunde (IVK) bent, zit je hier op je plek. Maar als je een andere opleiding volgt kun je ook meedoen, zolang je maar aan de ingangseisen voldoet. Volg je een deeltijdopleiding? Ook dan is deze minor volgen mogelijk. 

Toelating

Je kunt meedoen aan deze minor als je aan alle toelatingseisen voldoet. Je hebt: 

  • je propedeuse gehaald; 
  • minimaal 100 studiepunten gehaald; 
  • minimaal een voldoende gehaald voor een cursus met strafrecht; 
  • minimaal een voldoende gehaald voor een cursus met gesprekstechnieken. 

Ook schrijf je een motivatiebrief die de punten hierboven bewijst én goed laat zien waarom je deze minor wilt volgen. Er is geen stage of werkplek nodig om deze minor te volgen. Sterker nog, wij zorgen dat wij het werkveld naar binnen halen tijdens deze minor!  

De examencommissie van je opleiding stelt van tevoren vast welke HU-minoren geen hbo-niveau en/of een onacceptabele overlap hebben met het verplichte curriculum van je opleiding. Check op de pagina Niet toegestane minoren onder jouw instituut of er minoren zijn die je niet mag volgen. Deze pagina zal vanaf 21 februari geüpdatet zijn voor minoraanbod 2025-2026.

Inhoud

De afgelopen jaren is de strafrechtketen enorm uitgebreid door de toegenomen aandacht voor (het voorkomen van) criminaliteit en de bestrijding ervan. Als jij in die keten wilt werken, helpt het als je een brede blik krijgt op het justitiële werkveld én als je strafrecht en sociale wetenschappen goed in de vingers hebt. Dat is precies wat deze minor jou brengt. 

De minor kenmerkt zich door een verdieping van de kennis op het gebied van het strafrecht én sociale wetenschappen. Deze minor draait niet alleen om het strafrecht, maar de bedoeling is dat je een brede blik op het justitiële werkveld krijgt en kennis hebt van de sociale kaart. 

Kennis van de achtergronden en oorzaken van criminaliteit is onmisbaar, maar naast de aandacht voor daders is er ook de aandacht voor slachtoffers nodig. Daderschap en slachtofferschap liggen vaak dichtbij elkaar. 

Leerdoelen

Na de minor kun je: 

  • de belangrijkste leerstukken van het formele strafrecht uitleggen en toepassen; 
  • cliënten adequaat informeren, begeleiden en naar de juiste dienstverlener in de strafrechtketen verwijzen; 
  • de juridische, geprotocolleerde, schriftelijke uitingen die in de justitiële keten worden gebruikt uitleggen, toelichten en toepassen; 
  • de actuele ontwikkelingen in de verschillende schakels van de strafrechtketen benoemen; 
  • straffen en maatregelen uitleggen en toelichten; 
  • een vonnis uitleggen en toelichten; 
  • psychische stoornissen herkennen en indelen in classificatiesystemen uit de klinische psychologie en psychiatrie; 
  • vanuit de levenslooppsychologie herkennen en verklaren waarom mensen daders worden en weten wat je kan doen om recidive te voorkomen 
  • het juridische kader van een gedwongen opname van psychiatrische patiënten begrijpen en toepassen op een praktijkcasus; 
  • de TBS en de Pij-maatregel uitleggen en toepassen op een praktijkcasus; 
  • de rechten en plichten van de verdachten in de verschillende fasen van het strafproces benoemen en toepassen; 
  • een onderzoeksplan opstellen en vertalen naar een beroepsproduct. 

Cursussen

Strafrecht in de praktijk
Je leert alles over de belangrijkste regels en voorwaarden rondom de bevoegdheden van politie en justitie. Zodat het strafrecht goed kan worden uitgevoerd. En je maakt kennis met klassieke leerstukken over opzet en schuld, poging, noodweer en meer. 

Forensische psychiatrie
In een forensische setting krijg jij inzicht in de levenslooppsychologie en veelvoorkomende psychische stoornissen en de classificatiesystemen die de psychologie en psychiatrie gebruiken. Hoe kan het nou dat sommige mensen daders worden? En wat is ‘gestoord’ gedrag nou eigenlijk, justitieel gezien? 

Slachtoffers en daders
Je leert over de theoretische achtergronden van slachtoffers en daders. De training is erop gericht je te bekwamen in het omgaan met zowel daders als slachtoffers binnen het veld van justitiële dienstverlening. 

De Werkveldopdracht
Bij de uitvoering van de praktijkopdracht verdiep je je in een (sociaaljuridische) onderzoeksvraag die speelt binnen het justitiële kader en ga je het werkveld in om de opdracht uit te voeren. Je ontwikkelt een (beroeps)product dat een bijdrage levert aan de oplossing van de te onderzoeken problematiek. 

Toetsing

In de minor krijg je te maken met allerlei toetsvormen, omdat het testen van vaardigheden altijd een eigen aanpak vereist. Dat betekent dat er tentamens zijn, maar ook gespreksvaardighedentoetsen en verslagen. Net als een grote praktijkopdracht waarin je je eigen onderzoeksrapportage opstelt. 

Literatuur

Onder andere de volgende literatuur komt tijdens de minor aan de orde. Je ontvangt voor de start van het onderwijs een definitieve literatuurlijst. 

  • Goethals K., Meynen G., Popma A., (redactie), Leerboek Forensische Psychiatrie, Amsterdam: De Tijdstroom, 1e druk (2019). 
  • Slot, W., Aken, M. van, (redactie), Psychologie van de adolescentie, Basisboek. Amersfoort: ThiemeMeulenhoff , laatste druk. 
  • Bakker F.A.M., Marle H.J.C., De Psychiatrie in het Nederlands Recht, Deventer: Wolters Kluwer, 8e druk (2020). 
  • Kronenberg M.J., Wilde B. de, Grondtrekken van het Nederlandse Strafrecht, Deventer: Wolters Kluwer, 8e druk. 

Rooster

Er wordt meestal maximaal op 2 dagen geroosterd en al onze lessen zijn face-to-face. Wij werken met relatief kleine groepen, zodat wij jullie zo goed mogelijk kunnen begeleiden. 

De les- en toetsroosters worden, met uitzondering van de eerste onderwijsperiode van het studiejaar (start september), altijd vier weken voor de start van iedere onderwijsperiode op Mijn Rooster geplaatst. Het rooster voor de eerste onderwijsperiode van het studiejaar is drie weken voor de start vindbaar op de site. Op Mijn Rooster is altijd het meest actuele rooster zichtbaar.

Op de HU mag voltijdonderwijs geroosterd worden tussen 08.30 en 19.00 uur.

Extra kosten

Geen.

Switch to English English