Kind in Zorg

Wil jij je in de toekomst gaan specialiseren in de zorg aan gezonde of zieke kinderen en ouders/verzorgers? Wil jij alles weten over de ontwikkeling van het kind vanaf de zwangerschap, prille geboorte tot het negentiende levensjaar? Wil jij graag inzicht krijgen in de ontwikkeling van een kind, mogelijke vraagstukken hierin, jeugdgezondheidszorg en wat de impact is van die chronische ziekte op het kind en het gezin?
Dan is de minor ‘Kind in zorg’ zeker iets voor jou.

Toelating

De toelatingseisen zijn dat je: 

  • een passieve beheersing hebt van de Engelse taal en een Engelse tekst kan lezen en begrijpen;
  • kennis van de menselijke anatomie en fysiologie hebt of bereid bent aanvullende literatuur hierover te bestuderen.

Je hebt geen stage- of werkplek in de zorg voor kinderen nodig om deze minor te kunnen volgen.

Deze minor is ook beschikbaar voor deeltijdstudenten, maar hou rekening met de studiebelasting die het onderwijs vraagt.
De studiebelasting is berekend op 40 uur per week. Dit zijn 8 contacturen op de lesdag en 32 uur voorbereiding, uitwerking van (groeps)opdrachten.

De examencommissie van je opleiding stelt van tevoren vast welke HU-minoren geen hbo-niveau en/of een onacceptabele overlap hebben met het verplichte curriculum van je opleiding. Check op de pagina Niet toegestane minoren onder jouw instituut of er minoren zijn die je niet mag volgen. Deze pagina zal vanaf 21 februari geüpdatet zijn voor minoraanbod 2025-2026. 

Kies op Maat-studenten:
De minor Kind in Zorg van de HU is geen onderdeel van Kies op Maat en alleen te volgen voor studenten van de HU.
Voor een minor binnen de Kies op Maat over zorg aan kinderen kun je eventueel kijken bij de minor “Kraam, Kind en Jeugd” die wordt aangeboden door Avans Hogeschool.

Inhoud

De minor bestaat uit twee delen.

Het kind in ontwikkeling – KIZ 1
De focus ligt op kennis en inzicht in de zorg rondom het opgroeiende kind en de rol van de jeugdgezondheidszorg in Nederland. Je krijgt inzicht in de zorg voor zwangerschap en geboorte en daarnaast worden verschillende ontwikkelingsstadia en bijbehorende problematiek van het opgroeiende kind behandeld.

Kind in Zorg 2 – KIZ 2
De focus ligt op kinderen met een chronische aandoening en de impact van een chronische aandoening op het kind en het gezin.  Deze cursus heeft een sterk medisch en (kinder)verpleegkundig karakter. Je krijgt inzicht in wat het voor een kind betekent om met een chronische aandoening op te groeien en welke impact dit op het kind en het gezin heeft.

Ook krijg je tijdens deze minor inzicht in welke zorg en begeleiding er nodig is voor het kind, de ouders en het gezin als geheel. Juridische aspecten die van belang zijn in de zorg voor kinderen komen tevens aan bod.

Leeruitkomsten

De cursus Kind in Ontwikkeling – KIZ 1 kent de volgende leeruitkomsten:

  • De student heeft kennis over en inzicht in de ontwikkelingsaspecten van kinderen van -9 maanden tot 18 jaar en kan deze kennis toepassen.
  • De student heeft kennis over en inzicht in de zorg voor kind en gezin rondom zwangerschap, geboorte en de kraamperiode en kan deze kennis toepassen.
  • De student heeft kennis over en inzicht in de zorg voor het gezin met kinderen van -9 maanden tot 18 jaar vanuit de Jeugdgezondheidszorg (JGZ).
  • De student heeft kennis over en inzicht in de vier pijlers van de JGZ-preventieagenda: hechting/ ouderschap/ gezondheid/ weerbaarheid en kan deze kennis toepassen.
  • De student kan een ethisch dilemma analyseren op casusniveau, die zich voordoet in de zorg voor zwangeren en kinderen.
  • De student toont (verpleegkundig) leiderschap middels effectieve samenwerking met medestudenten en regie in het eigen leerproces.

De cursus Kind in Zorg 2 – KIZ 2 kent de volgende leeruitkomsten:

  • De student benoemt kenmerken, risico’s en complicaties van chronische aandoeningen, zoals diabetes mellitus, astma, cystic fibrosis, aangeboren hart- en nierafwijkingen en psychiatrische aandoeningen bij kinderen.
  • De student kan uitleg geven aan ouders en kind(eren) over de (palliatieve) behandeling voor het kind met een oncologisch ziektebeeld.
  • De student toont aan hoe met betrokkenen (ouders/kind/samenwerkingspartners) tot gezamenlijke besluitvorming wordt gekomen bij de behandeling van het zieke kind.
  • De student benoemt en beargumenteert welke morele waarden tot ethische vragen kunnen leiden bij de behandeling van (chronische) ziekten bij kinderen
  • De student onderzoekt met behulp van wetenschappelijke literatuur welke invloed een (ziekenhuis)opname heeft op de ontwikkeling van het kind.
  • De student benoemt op welke manier de veiligheid voor het zieke kind tijdens opname gewaarborgd kan worden en hoe de zorg voor het zieke kind gecoördineerd wordt.
  • De student doet voorstellen voor verbetering van zorg bij de verpleegkundige behandeling voor het kind met een chronische (psychiatrische) aandoening.

Cursussen

Binnen de minor komen verschillende vakgebieden aan de orde: verpleegkunde, ontwikkelingspsychologie, ethiek, recht en pedagogiek. Thema’s als interculturaliteit, hechting, ouderschap, professionele houding, belevings- en ontwikkelingsgerichte zorg zijn een rode draad door de gehele minor.

Er zijn hoor- of responsiecolleges, werkcolleges en vaardigheidslessen. De werkcolleges vragen naast een persoonlijke voorbereiding ook voorbereiding met medestudenten bij groepsopdrachten en leerteams. Uitwerkingen van de opdrachten worden teruggekoppeld naar de groep op de lesdag.

De cursussen afzonderlijk zijn beide 15 EC, na afronding van de minor heb je 30 EC behaald.

Toetsing

Voor beide delen bestaan verschillende deeltoetsen waarbij je kennis wordt getoetst, maar ook je vaardigheden om (wetenschappelijke) kennis toe te passen en deze te verwerken in een (groeps)opdracht.  

Literatuur

De volgende literatuur komt tijdens de minor aan de orde. Je ontvangt bij de start van het onderwijs een definitieve literatuurlijst.

  • Goudkuil, A., Allessie, B., Straver-Kramer, M.T., Frijns, E., (2021) Nederlands leerboek Jeugdgezondheidszorg, ( 8e herziene druk), Assen, Koninklijke Van Gorcum.
  • Feldman, Robert S., (2024), Ontwikkelingspsychologie. 9e editie, Pearson Benelux.
  • Ulijn-ter Wal, R. Masolijn-den Ridder, K., (2018) Leerboek kinderverpleegkunde, Bohn Stafleu van Loghum.
  • Derksen-Lubsen, G., Moll, H.A., Oudesluys-Murphy, A. M., Sprij, A.J., Bolt-Wieringa, J.W., Van den Elzen, A.P. M., Leeuwenburgh-Pronk, W.G., Ropers, F.G., Verhoeven, J.J., (2018), Compendium Kindergeneeskunde, Bohn Stafleu van Loghum.

Andere verplichte literatuur wordt aangeboden in de CANVAS leeromgeving.

Rooster

De lessen zijn op één dag in de week gepland: dinsdag of donderdag.
De lesdag en groepsindeling wordt een week voor start van de minor bekend gemaakt.

De les- en toetsroosters worden, met uitzondering van de eerste onderwijsperiode van het studiejaar (start september), altijd vier weken voor de start van iedere onderwijsperiode op Mijn Rooster geplaatst. Het rooster voor de eerste onderwijsperiode van het studiejaar is drie weken voor de start vindbaar op de site. Op Mijn Rooster is altijd het meest actuele rooster zichtbaar. 

Op de HU mag voltijdonderwijs geroosterd worden tussen 08.30 en 19.00 uur. 

Extra kosten

Aanschaf verplichte literatuur:

  • Feldman, Robert S., (2024), Ontwikkelingspsychologie. 9e editie, Pearson Benelux.
  • Ulijn-ter Wal, R. Masolijn-den Ridder, K., (2018) Leerboek kinderverpleegkunde, Bohn Stafleu van Loghum.
    Het Leerboek Kinderverpleegkunde is via de BSL-academie als e-boek tegen een gereduceerd tarief te koop.
Switch to English English