Deze minor gaat helaas niet door in periode AB.
De minor Laboratoriumdiagnostiek en -validatie (LD&V) is geschikt voor alle studenten van het Institute for Life Sciences and Chemistry (ILC) en voor studenten die een hbo-opleiding biomedische of analytische chemie doen. Omdat de minor een deel stage bevat, verwachten we een professionele, kritische houding van je.
Toelating
Je hebt je propedeuse behaald, plus 30 EC uit het tweede jaar. Omdat er in totaal twaalf weken 36 uur stage wordt gelopen, is de minor minder geschikt voor mensen die een deeltijdopleiding doen of flexibel onderwijs volgen. Er zijn voldoende stageplaatsen beschikbaar op de regionale klinisch chemische laboratoria van het Tergooi MC, UMC Utrecht, Diakonessenhuis Utrecht, St. Antonius Ziekenhuis, Meander MC, Unilabs locatie Saltro en het St. Jansdal.
De examencommissie van je opleiding stelt van tevoren vast welke HU-minoren geen hbo-niveau en/of een onacceptabele overlap hebben met het verplichte curriculum van je opleiding. Check op de pagina Niet toegestane minoren onder jouw instituut of er minoren zijn die je niet mag volgen. Deze pagina zal vanaf 21 februari geüpdatet zijn voor minoraanbod 2025-2026.
Inhoud
Het doel van deze minor is om je kennis te laten maken met medische laboratoriumdiagnostiek, en om de aanwas van voldoende goed geschoold personeel voor deze laboratoria te borgen. Deze minor is tot stand gekomen door een samenwerking van het ILC met de bovengenoemde laboratoria en klinisch chemici. Tijdens de minor krijg je in de eerste drie weken theorie- en praktijklessen op het ILC van professionals uit de bovenstaande ziekenhuizen. In deze weken zijn de lessen op dinsdag tot en met vrijdag. Na deze module ben je goed voorbereid om opdrachten uit te voeren op een klinisch chemisch en/of hematologisch lab. De tweede module bestaat uit tweemaal zes weken stage met opdrachten en een onderzoek in het stagelab. Tussen de twee stageperioden door volg je workshops op het ILC, maak je kennis met het hielprikscreeningslab van het RIVM, en doe je POCT assays bij het Tergooi ziekenhuis.
Leerdoelen
De leerdoelen zijn:
- Kennisnemen van de plek en werkzaamheden van een hbo-opgeleide analist op een diagnostisch lab.
- Klinisch chemische en hematologische analyses kunnen uitvoeren en interpreteren.
- Kennisnemen van kwaliteitscontrole (QC/QA) op een diagnostisch lab.
- Kennis over technische en diagnostische validatie (QC) op een diagnostisch lab kunnen toepassen, kritisch beoordelen en interpreteren.
- Een validatie-onderzoek kunnen opzetten en uitvoeren.
Cursussen
De cursus bestaat uit twee modules.
- LD&V Inleiding van 5 EC. Deze module bevat werkcolleges en praktijken. De lessen worden gegeven door professionals uit het werkveld. Doel is om je de theoretische en praktische vaardigheden te geven om de stage in het werkveld te kunnen doen.
- LD&V Stage van 25 EC. Deze periode omvat twee stages van zes weken en drie weken training op het ILC, bij het RIVM en in het Tergooi ziekenhuis. Tijdens de stage maak je kennis met een klinisch chemisch of hematologisch laboratorium, maak je opdrachten en doe je een validatie-onderzoek.
Toetsing
De module LD&V inleiding wordt getoetst door continue toetsing en een portfolio. Toetsing van de module LD&V stage gebeurt door een formatieve beoordeling van opdrachten en onderzoek door de lab-begeleiders na zes weken, en een definitieve beoordeling van het lab na de tweede stage. Ook houd je een portfolio bij die onderdeel uitmaakt van de toetsing van de stagemodule.
Literatuur
Tijdens de cursus wordt gebruikgemaakt van de boeken Klinische chemie en hematologie voor analisten deel 1 (ISBN 9789491764103) en deel 2 (ISBN 9789491764554).
Rooster
In de weken 1 t/m 3 zijn de lessen op dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag. In de weken 4 t/m 9 en 13 t/m 19 zijn de lessen op maandag tot en met vrijdag. In week 10 t/m 12 zijn de lessen op woensdag en donderdag.
De les- en toetsroosters worden, met uitzondering van de eerste onderwijsperiode van het studiejaar (start september), altijd vier weken voor de start van iedere onderwijsperiode op Mijn Rooster geplaatst. Het rooster voor de eerste onderwijsperiode van het studiejaar is drie weken voor de start vindbaar op de site. Op Mijn Rooster is altijd het meest actuele rooster zichtbaar.
Op de HU mag voltijdonderwijs geroosterd worden tussen 08.30 en 19.00 uur.
Extra kosten
Aan deze cursus zijn behalve de boeken geen extra kosten verbonden.