Managementvaardigheden

Deze minor is geschikt voor studenten met de ambitie om nu of in de toekomst door te groeien naar een managementfunctie. Er is geen bedrijfskundige voorkennis vereist; de minor is juist bedoeld voor studenten die nu bijvoorbeeld een studie in de zorg, welzijn, onderwijs volgen. Ook voor studenten ict, technologie, lifescience, communicatie kan deze minor interessant zijn. 

Toelating

Je hebt geen stage/werkplek nodig. Wel doe je opdrachten in de beroepspraktijk, zoals een organisatiescan en een HRM opdracht.

De minor is geschikt voor voltijd- en deeltijdstudenten. Zij voeren de opdrachten deels binnen de eigen organisatie uit.  

Uitgesloten zijn studenten van IPB: Bedrijfskunde, Logistiek en HRM. De examencommissie van je opleiding stelt van tevoren vast welke HU-minoren geen hbo-niveau en/of een onacceptabele overlap hebben met het verplichte curriculum van je opleiding. Check op de pagina Niet toegestane minoren onder jouw instituut of er minoren zijn die je niet mag volgen. Deze pagina zal vanaf 29 februari geüpdatet zijn voor minoraanbod 2024-2025. 

Inhoud

Managementvaardigheden is een verbredende minor waarbij alle aspecten van management en leiderschap aan bod komen en die je kunt toepassen in je eigen werkveld.    

Met deze minor word je voorbereid op de rol van teamleider, afdelingshoofd, coördinator, projectleider, manager e.d. Ook als medewerker kun je direct voordeel doen met de kennis en ervaring die je hebt opgedaan.   

De praktijk staat centraal. Je leert hoe een organisatie functioneert en hoe je zowel resultaatgericht- als mensgericht leiding kunt geven. Dit in combinatie met de kennis en ervaring van de werkvloer vanuit je eigen studie, maken je tot een goede manager.  

Leerdoelen

  • Vanuit helicopterview een organisatie begrijpen en kunnen analyseren om als teammanager vanuit strategisch en tactisch inzicht een team op operationeel niveau de kunnen aansturen.    
  • Resultaatgericht kunnen monitoren en sturen op basis van data en relevante indicatoren.
  • Mensgericht effectief een team kunnen aansturen.

Cursussen

HRM 
Strategisch HRM gaat over alle activiteiten van de organisatie gericht op het op elkaar afstemmen van talent, kennis en ambities van mensen in die organisatie enerzijds en de doelstellingen van die organisatie anderzijds. Strategisch HRM gaat ook over erkennen dat mensen het verschil maken tussen gemiddeld en goed, over begrijpen hoe mensen dat verschil kunnen maken en tot slot over het doen: zorgen dat mensen het verschil maken tussen gemiddeld en goed.   

Teamvaardigheden
Als manager geef je leiding aan een team, maar tegelijkertijd ben je ook onderdeel van een managementteam. Vanuit beide posities onderzoeken we teamprocessen en hoe je daarin effectief kan functioneren. Je leert de succesfactoren van een effectief team te herkennen en de vaardigheden en instrumenten hoe deze aan te sturen en positief te beïnvloeden.   

Organisatieanalyse & advies
Een organisatiescan kunnen maken met het 7S model van McKinsey. De 7 onderdelen begrijpen, kunnen toepassen in de praktijk en zicht hebben hoe deze onderdelen samenhangen en elkaar kunnen beïnvloeden. Dit leidt tot een goed onderbouwde sterkte/zwakte analyse op grond waarvan een verbetervoorstel wordt gedaan. Het verbetervoorstel wordt uitgewerkt tot een realistisch en uitvoerbaar implementatieplan.   

  • Deel 1: organisatiescan maken: beschrijven en analyseren    
  • Deel 2: op basis van deel 1 een thema/ vraagstuk/ knelpunt verder uitwerken, waarbij meerdere S-en betrokken worden. Resultaat: managementadvies met implementatieplan.   

Financieel Management
De cursus geeft basisvaardigheden om als resultaatverantwoordelijke teamleider te kunnen sturen aan de hand van managementinformatie.   

Het gaat om interne managementinformatie waarmee de teamleider inzicht kan krijgen in het bedrijfsmatig functioneren van het team en daarover verantwoording kan afleggen aan de leidinggevende.    

De vaardigheden hebben betrekking op het kunnen lezen van financiële rapportages, het verkrijgen van inzicht in cijfermatige overzichten en het kunnen werken met budgetten. De managementinformatie heeft niet alleen betrekking op financiële kengetallen maar ook op de overige prestatie-indicatoren die aan bod komen in de Balanced Scorecard.    

Leiderschapsvaardigheden
Leren van vaardigheden om als leidinggevende medewerkers resultaatgericht te coachen, begeleiden en aan te sturen. Aan bod komen o.a.: Functionerings-, beoordelings- en slechtnieuwsgesprekken en oplossingsgericht coachen. 

Toetsing

Praktijkgerichte toepassing van kennis en vaardigheden staat centraal. Op te leveren producten zijn in de vorm van een opdracht, rapport, advies, reflectieverslag en een tentamen. 

Literatuur

Voor aanvang van het onderwijs ontvang je een definitieve literatuurlijst. 

Rooster

Voltijd: maandag en vrijdag
Deeltijd: maandag  

Roostering gebeurt tussen 8.30 en 18.00 uur.  

Er is aanwezigheidsplicht. Er is geen programma op maat mogelijk.  

De les- en toetsroosters worden, met uitzondering van de eerste onderwijsperiode van het studiejaar (start september), altijd vier weken voor de start van iedere onderwijsperiode op Mijn Rooster geplaatst. Het rooster voor de eerste onderwijsperiode van het studiejaar is drie weken voor de start vindbaar op de site. Op Mijn Rooster is altijd het meest actuele rooster zichtbaar.

Extra kosten

Geen.

Reviews

“Van nature ben ik niet iemand die erg op de voorgrond treedt, maar ik heb wel managementambities. Daarom heb ik deze minor gekozen: ik wilde die kant meer ontwikkelen in mezelf. Dat is gelukt.

Ik vond de onderdelen die op de praktijk ingaan echt top. Vakken als HRM, Financieel Management zijn heel nuttig, al was er voor mij als F&C-student wel wat overlap. Ik heb geleerd hoe verschillende vakgebieden samenkomen in leiderschap, en ook dat een goede manager iets anders is dan een goede leider. 

Martijn, student Finance & Control, Hogeschool Utrecht, 23 jaar

“Het is een heel interessante, brede minor met veel verschillende vakken. Je krijgt een goede basis mee voor als je later een leidinggegevende functie zou willen.

Alle stof is nieuw, dat is wel pittig. Maar als je het goed bijhoudt is het prima te doen”

Britt, student Docent Omgangskunde, Hogeschool Utrecht, 25 jaar

Switch to English English