Mindful Communiceren

Ben je op zoek naar persoonlijke groei, minder stress en meer verbinding in communicatie? Dan is deze minor voor jou! Wat je ook studeert of van welke hogeschool je bent, je kan in deze minor diepgaand op zoek naar wat voor jou een zinvol leven is, hoe je effectief communiceert en hoe je beter met stress kan omgaan. Je werkt in kleine groepen, samen met studenten uit veel verschillende opleidingen  

Toelating

Er zijn geen specifieke toelatingseisen. Je hebt geen stage- of werkplek nodig om de minor te kunnen volgen. Tijdens de minor volg je een complete mindfulnesstraining (MBSR) waarbij  bepaalde contra-indicaties gelden. Mocht je jezelf daarin herkennen dan kan het verstandiger zijn niet aan de minor deel te nemen. Neem bij twijfel contact op met:  marjolein.verboom@hu.nl 

Contra-indicaties Mindful Communiceren 

De examencommissie van je opleiding stelt van tevoren vast welke HU-minoren geen hbo-niveau en/of een onacceptabele overlap hebben met het verplichte curriculum van je opleiding. Check op de pagina Niet toegestane minoren onder jouw instituut of er minoren zijn die je niet mag volgen. Deze pagina zal vanaf 29 februari 2024 geüpdatet zijn voor minoraanbod 2024-2025. 

Inhoud

Mindful communiceren is in het kort: effectief communiceren door aandachtig, aanwezig en accepterend te zijn en op de juiste momenten ook assertief. Bijvoorbeeld in een vergadering, maar ook in een één-op-één gesprek. Je leert hoe je mindfulness mee kan nemen in gesprekken: de rust, mildheid en aandacht die je traint bij mindfulness zorgen voor een andere gesprekshouding. De minor vraagt de bereidheid om je eigen gevoelens en behoeften te onderzoeken en om empathisch te luisteren naar die van anderen. Tegelijkertijd biedt deze minor praktische en bruikbare tools die je meteen kan toepassen in persoonlijke en professionele context. Je kan dit filmpje bekijken voor een indruk van wat verbindende communicatie inhoudt. 

Deze minor is voor studenten van alle opleidingen relevant. Wat voor beroep je ook gaat uitoefenen: we communiceren immers allemaal!  

Voor enkele cursussen van de minor geldt verplichte aanwezigheid. Alle cursussen zijn alleen overdag geroosterd. Dat maakt de minor niet (of minder) geschikt voor deeltijdstudenten.  

Deze minor wordt ook in het Engels aangeboden onder de naam Mindful Communication – English.  

Leerdoelen

De cursus ‘Mindful communiceren’ is gericht op de praktijk. Je gaat: 

  • tijdens en buiten de les veel oefenen met Mindfulness en Verbindend Communiceren; 
  • je eigen gedrag en (leer-) ervaringen analyseren, hierover rapporteren en nieuw, constructief gedrag aanleren; 
  • een relatie leggen tussen Mindfulness, Verbindende communicatie en je eigen werkveld, waarbij je onderzoekt hoe deze methoden een bijdrage kunnen leveren aan het beoefenen van je beroep; 
  • relevante thema’s analyseren vanuit aangeboden theorieën/visies. Aan bod komen o.a. filosofie, theorieën over levensgeluk, stress, het gedachtegoed van mindfulness, boeddhisme en het model van Verbindende Communicatie; 
  • een inspirerend en makkelijk inzetbaar product (website) ontwikkelen voor professionals in jouw werkveld. 

Cursussen

Bronnen en thema’s
Wat betekent een gelukkig en zinvol leven voor jou? In deze cursus maak je kennis met het gedachtegoed van filosofen, psychologen en andere denkers uit Oost en West die in verband gebracht kunnen worden met mindfulness (de ‘bronnen’). Je gaat op zoek naar wat hoe zij je kunnen inspireren in je eigen zoektocht. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan mindfulnessthema’s die van belang zijn voor de beroepspraktijk, zoals stresshantering, time management, informatie-overload, leiderschap, compassie.  

Mindful communiceren 1:Basistraining
In deze cursus leer je de methode van Verbindende communicatie, mindful spreken, luisteren, feedback geven, presenteren en samenwerken. De cursus heeft de vorm van een training: elke week een dagdeel.  

Mindfulness Based Stress Reduction
Je  neemt actief deel aan een Mindfulness Based Stress Reduction-training. Je leert mindfulness zelf toe te passen in je persoonlijk leven, studie en werk. Deze training vormt de basis voor mindful communiceren en bestaat uit aandachtsoefeningen, (dagboek-)opdrachten en een deel theorie over stress. Voor meer achtergrond kan je hier eens een kijkje nemen: https://radboudcentrumvoormindfulness.nl/trainingen/ 

Mindful communiceren 2: Verdieping
In de tweede periode van de minor volg je een verdiepende training Mindfulness met Compassie en een vervolgtraining Verbindende communicatie waar je oefent met complexe situaties in professionele contexten en kennismaakt met o.a. de dramadriehoek en (zelf-) motivatietheorieën.  Je sluit dit onderdeel met een assessment waarin je oogst wat je allemaal hebt geleerd en vooruitkijkt naar wat je mee wilt nemen. 

Beroepsbijdrage
In deze cursus gaat het om de bijdrage die jij vanuit mindful communiceren kan leveren aan je eigen beroep. Je kan samenwerken bij deze opdracht in een tweetal of klein groepje. Je gaat eerst onderzoeken hoe je vanuit de minor een bijdrage kunt leveren aan de ontwikkeling van je eigen toekomstige beroep(sveld) of een maatschappelijke kwestie. Dat werk je verder uit en je maakt een website voor jouw doelgroep.  

Toetsing

Voor elke cursus maak je een of meer werkstukken en aan het einde van de minor is er een (mondeling) assessment. 

Literatuur

De verplichte literatuur die bij de minor wordt gebruikt, vind je hieronder. Daarnaast vind je literatuur en filmpjes op Canvas. Verder schaf je facultatief nog een of meer boeken aan.  

  • Erik van den Brink, Frits Koster. Compassievol leven. Een mindfulness-based verdiepingsprogramma (2016). Amsterdam: Boom.  
  • Justine Mol. De giraf en jakhals in ons, Over geweldloos communiceren (2007). Amsterdam: Uitgeverij SWP.  
  • Erwin Tielemans, Verbindende communicatie werkt (2014 of 2017). Antwerpen/Apeldoorn: Garant Uitgevers.  
  • Mark Williams & Danny Penman. Mindfulness, een praktische gids om rust te vinden in een hectische wereld (2011 of 2018). Amsterdam: Uitgeverij Nieuwezijds.  

Rooster

Voor de cursussen die je bij de minor volgt, moet je per periode rekenen op 3 dagdelen per week contacttijd. De contactmomenten zijn geroosterd op 2 of 3 dagen per week. Het rooster en de lesdagen zijn meestal pas 2 weken voor aanvang van een periode bekend. 

De les- en toetsroosters worden, met uitzondering van de eerste onderwijsperiode van het studiejaar (start september), altijd vier weken voor de start van iedere onderwijsperiode op Mijn Rooster geplaatst. Het rooster voor de eerste onderwijsperiode van het studiejaar is drie weken voor de start vindbaar op de site. Op Mijn Rooster is altijd het meest actuele rooster zichtbaar. 


Op de HU mag voltijdonderwijs geroosterd worden tussen 08.30 en 19.00 uur.

Extra kosten

Geen.

 

Deze minor is door de Green Office HU aangemerkt als een duurzame minor. Dit betekent dat je door het volgen van deze minor kan bijdragen aan één of meerdere van de Sustainable Development Goals van de UN.

 

Switch to English English